Από τον Ιούλιο αναμένεται να αρχίσει η ροή κρατήσεων σε ξενοδοχεία και άλλα τουριστικά καταλύματα της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Ιωάννα Φλωρεντιάδου, εκπρόσωπος του ΠΑΣΥΞΕ Λάρνακας.
Πρόσθεσε ότι «αρκετά μεγάλα ξενοδοχεία, μικρά boutique hotels ή μικρά συγκροτήματα, έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους, ωστόσο τα πλείστα ξενοδοχεία και τουριστικές μονάδες της πόλης και επαρχίας Λάρνακας αναμένεται να ανοίξουν προς τα τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου».
Σιγά -σιγά, δήλωσε, «η Λάρνακα αρχίζει τις προετοιμασίες για να ανοίξει τη νέα τουριστική σεζόν χωρίς όμως να πετούμε στα σύννεφα, γιατί η κατάσταση με την πανδημία του κορωνοϊού είναι δύσκολη».
Η κ. Φλωρεντιάδου εξέφρασε την εκτίμηση ότι «πολύ συγκρατημένα θα ταξιδέψουν οι ξένοι τουρίστες προς την Κύπρο και αναμένεται πως οι κρατήσεις για τον Ιούλιο θα γίνουν πιο αργά». Ωστόσο, σημείωσε, «ελπίζουμε πως από τον Ιούλιο και μετά θα αρχίσει μια πιο ομαλή ροή κρατήσεων τουριστών, που ευελπιστούμε ότι θα παραταθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, μέχρι τον Οκτώβριο και Νοέμβριο, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν στην Κύπρο».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κα. Φλωρεντιάδου είπε πως «με την αύξηση των εμβολιασμών στην Κύπρο και στο εξωτερικό, θα ακολουθήσει ανάλογα και η ροή των κρατήσεων για διακοπές».
Είναι, συνέχισε, «πλέον σε όλους ξεκάθαρο ότι οι εμβολιασμοί θα αποτελέσουν το κλειδί για το άνοιγμα της τουριστικής βιομηχανίας στο νησί μας, που θα πρέπει να συμβαδίζουν με την βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης».
Πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να μειώνεται η σημασία της βελτίωσης της επιδημιολογικής κατάστασης στη Κύπρο γιατί θα είναι δύσκολο για ένα τουρίστα να έρθει για διακοπές και με την επιστροφή στη χώρα του να πρέπει να τεθεί σε περιορισμό ή να κάνει περιττά έξοδα για διενέργεια PCR ή άλλων τεστ κορωνοϊού».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση η εκπρόσωπος του ΠΑΣΥΞΕ Λάρνακας είπε πως «σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων και σε κάποιους τομείς που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από το lockdown, ειδικά στο εξωτερικό, και έχουν γίνει αποκοπές μισθών, θα είναι πιο δύσκολο να κάνουν διακοπές».
Την ίδια ώρα κατηγορίες πολιτών που εργάζονται στον δημόσιο τομέα ή σε τομείς που δεν επηρεάστηκαν από την πανδημία, έχουν περισσότερη ευελιξία στον οικονομικό τομέα και θα καταφέρουν φέτος να κάνουν έστω και ολιγοήμερες διακοπές, επεσήμανε.
Οπωσδήποτε, συνέχισε, «η οικονομική κατάσταση του κόσμου θα επηρεάσει σημαντικά την απόφαση του για ταξίδια. Ωστόσο, μετά τον εμβολιασμό και με την κατάσταση να σταθεροποιείται όσον αφορά την πανδημία, εκτιμώ πως οι διακοπές θα είναι από τα πρώτα έξοδα που θα κάνουν οι πολίτες των χωρών από τις οποίες προσελκύουμε τουρισμό».
Σε ερώτηση αναφορικά με τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, απάντησε πως «υπάρχουν κρατήσεις κυρίως από τη ρωσική αγορά, ενώ και τα ξενοδοχεία που άνοιξαν αρχές Μαΐου φιλοξένησαν τουρίστες από τη Ρωσία, οι οποίοι θέλησαν να γιορτάσουν το Πάσχα και να κάνουν ολιγοήμερες διακοπές. Διαφαίνεται ότι αυτό το διάστημα θα υπάρξει μια μείωση στις κρατήσεις, οι οποίες όμως αναμένεται να αυξηθούν μετά τον Ιούνιο».
Κληθείσα να σχολιάσει το θέμα της διαμονής Κυπρίων σε ξενοδοχεία από τις 10 Μαΐου, η κα. Φλωρεντιάδου είπε πως «το σενάριο αυτό θα αποτελέσει άκρως τονωτική ένεση για την τουριστική βιομηχανία. Την ίδια ώρα όμως δεν θέλουμε να μηδενίσουμε τη διατήρηση κάποιας τάξης, ούτως ώστε να μην αντιμετωπίσουμε αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού, που καταστρέφουν την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού».
Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως «μόνο οι ειδικοί μπορούν να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις, προκειμένου να επανέλθει η ομαλότητα στο νησί και να καταφέρουν τα Νοσοκομεία να ανταπεξέλθουν με τη νοσηλεία ατόμων που νοσούν με κορωνοϊό.
Ανέφερε ακόμα ότι «πρέπει όλα να ιδωθούν σφαιρικά αφού είναι τεράστια η πίεση στην τουριστική βιομηχανία της Κύπρου, αλλά δεν θα ωφελήσει κανένα να βρίσκεται στα ύψη η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας. Πρέπει πρώτα να διορθωθεί η κατάσταση αυτή, ούτως ώστε να καταφέρουμε να προσελκύσουμε πίσω στο νησί, τις χιλιάδες τουριστών που είχαμε πριν την πανδημία του κορωνοϊού».