Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ Τι ισχύει σε άλλες χώρες που εφάρμοσαν το «Coronapass»
Τι ισχύει σε άλλες χώρες που εφάρμοσαν το «Coronapass»

Τι ισχύει σε άλλες χώρες που εφάρμοσαν το «Coronapass»

Το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου ανακοίνωσε το βράδυ της 5ης Μαίου το πλάνο αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων και το ευρύ άνοιγμα σε διάφορους τομείς της οικονομίας, ένα μοντέλο το οποίο θα ακολουθήσει τους καλοκαιρινούς μήνες.

Προϋπόθεση είναι το λεγόμενο «Coronapass» το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 10 Μαΐου και θα είναι απαραίτητο σε εκκλησιασμούς, θρησκευτικές τελετές, θέατρα-κινηματογράφους, καζίνο, συνέδρια, επίσκεψη σε οίκους ευγηρίας, διαμονή σε ξενοδοχεία, ποδοσφαιρικούς αγώνες, γυμναστήρια, χώρους εστίασης και εμπορικά κέντρα.

Το Coronapass που ανακοίνωσε η Κυπριακή Κυβέρνηση προνοεί:

  •  Αρνητικό test (pcr /rapid) ισχύς εντός 72 ωρών
  • Εμβολιασμό τουλάχιστον με μια δόση και ολοκλήρωση διαστήματος τουλάχιστον 3 εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό
  • Να έχει νοσήσει από την ασθένεια τους τελευταίους 6 μήνες.

Το SigmaLive έψαξε να βρει τις χώρες που εφάρμοσαν ένα παρόμοιο μέτρο.

Άλλες χώρες που εφάρμοσαν κάτι παρόμοιο:

Ισραήλ:

Μια χώρα στην οποία λειτουργεί ήδη ένα διαβατήριο ή ένα πιστοποιητικό είναι το Ισραήλ.

Το Ισραήλ έχει το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού στον κόσμο, με περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού να έχει ήδη λάβει δύο δόσεις, και τον περασμένο μήνα κατάφερε να αρχίσει να χαλαρώνει το lockdown.

Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του Υπουργείου Υγείας του Ισραήλ,το «Green Pass» εκδίδεται σε όποιον εμβολιάστηκε για κορωνοϊό, ο οποίος ανέκαμψε από τη νόσο ή, στην περίπτωση εκείνων που είναι κάτω των 16 ετών, που έκαναν αρνητικό τεστ.

Τα παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους μπορούν επίσης να γίνουν δεκτοί σε εγκαταστάσεις που λειτουργούν σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Green Pass

Για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ορισμένες από τις εγκαταστάσεις της χώρας – όπως ξενοδοχεία, γυμναστήρια ή θέατρα – οι άνθρωποι πρέπει να δείξουν την κάρτα τους. Διατίθεται ως έντυπο πιστοποιητικό ή σε μια εφαρμογή, η οποία συνδέει τους χρήστες με τα δεδομένα του υπουργείου υγείας τους.

Η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διεθνή ταξίδια και το Ισραήλ έχει συνάψει συμφωνίες με την Ελλάδα και την Κύπρο για να επιτρέψει στους πολίτες του με διαβατήρια εμβολιασμού να ταξιδέψουν σε αυτές τις δύο χώρες.

Δανία:

Η Δανία έχει περιγράψει τα σχέδιά της για το πώς να χρησιμοποιήσει το εν λόγω πάσο, εσωτερικά ως βασικό μέρος της χαλάρωσης των περιορισμών από το Πάσχα. Θα χρησιμοποιηθεί και για διεθνή ταξίδια.

Οι περισσότεροι περιορισμοί στη χώρα αναμένεται να αρθούν έως τις 21 Μαΐου, μόλις εμβολιαστούν πλήρως όλες οι ομάδες υψηλού κινδύνου και οι άνω των 50 ετών.

Το Δανέζικο διαβατήριο Coronapas, που φιλοξενείται στη διαδικτυακή πύλη digitalhealth, sundhed.dk, είναι διαθέσιμο μέσω εφαρμογής ή σε έντυπη μορφή σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν δοκιμαστεί θετικά για τον ιό δύο έως δώδεκα εβδομάδες προηγουμένως ή έχουν αρνητικό τεστ τις τελευταίες 72 ώρες.

Ο ιστότοπος δηλώνει ότι εάν έχετε δοκιμαστεί αρνητικά για το COVID-19 και τα αποτελέσματα των δοκιμών σας δεν είναι παλαιότερα από επτά ημέρες, μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε το Coronapass.
Σύμφωνα με τα σχέδια, το κοινό θα πρέπει να δείξει απόδειξη εμβολιασμού, απόδειξη προηγούμενης μόλυνσης ή πρόσφατο αρνητικό τεστ για πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως κομμωτήρια, εστιατόρια και κινηματογράφους, αλλά και αθλητικές εκδηλώσεις.

Εσθονία

Η Εσθονία είναι μία από τις πιο προηγμένες ψηφιακά χώρες στον κόσμο και εκδίδει πιστοποιητικά ψηφιακού εμβολιασμού από τον Απρίλιο.

Η αρχική εφαρμογή ήταν προγραμματισμένη μόνο για ταξιδιώτες, ενώ πλέον εφαρμόζεται και στην καθημερινή ζωή. Το πιστοποιητικό μπορεί να εκτυπωθεί ή να εμφανιστεί σε smartphone και εμφανίζει δεδομένα εμβολιασμού.

Αυστρία

Το αποκαλούμενο “πράσινο διαβατήριο” — το πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, πρόσφατου τεστ ή ανάρρωσης από μόλυνση – πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στην Αυστρία σε τρία στάδια.Το πρώτο βήμα αναμένεται πως θα γίνει στις 19 Μαΐου και δεν θα είναι κάτι περισσότερο από ένα γραπτό πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πραγματοποίησης αρνητικού τεστ ή ανάρρωσης.

Περίπου δύο-τρεις εβδομάδες αργότερα αναμένεται να εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο ένα πιστοποιητικό και για τις τρεις περιπτώσεις, συνοδευόμενο από έναν κοινό κωδικό “QR” και μετά από αυτό θα αναμένεται η ενιαία ευρωπαϊκή λύση.

Από τις 19 Μαΐου, τίποτε άλλο δεν θα είναι απαραίτητο παρά ένα αποτέλεσμα τεστ, μια βεβαίωση ανάρρωσης από λοίμωξη με κορωνοϊό ή μια καταχώριση στο βιβλιάριο εμβολιασμού.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Καγκελαρία στη Βιέννη, προγραμματίζεται το συντομότερο δυνατό η συγχώνευση των διαφόρων εγγράφων σε έναν κωδικό “QR”, κάτι που πιθανόν θα διαρκέσει έως τις αρχές Ιουνίου και θα αποτελέσει το αυστριακό “πράσινο διαβατήριο”.

Σκέψεις για εφαρμογή στο Ηνωμένο Βασίλειο

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα του Ηνωμένου Βασιλείου προχωρά με γρήγορους ρυθμούς καθώς έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου το 66,1% των ενηλίκων.

Η εφαρμογή ενός πιστοποιητικού εντός του Ηνωμένου Βασιλείου  είναι μέσα στις σκέψεις της Βρετανικής Κυβέρνησης, ιδιαίτερα στους χώρους εστίασης.

Σκέψεις για εφαρμογή πιστοποιητικού στη Νορβηγία

Η νορβηγική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι σκοπεύει να εισαγάγει πιστοποιητικά έως τις αρχές Ιουνίου, προκειμένου να επιτρέψει στους πολίτες και τους κατοίκους που έχουν εμβολιαστεί να εισέλθουν και να εξέλθουν της χώρας, αν είναι εμβολιασμένοι.

Την απόφαση ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο οποίος επεσήμανε επίσης ότι το πιστοποιητικό θα είναι συμβατό και με το ευρωπαϊκό Green Passport.

«Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα τέτοιο πιστοποιητικό για να ανοίξουμε την κοινωνία μας όλο και πιο γρήγορα», δήλωσε ο Solberg κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Τόνισε επίσης ότι το πιστοποιητικό θα μπορούσε αρχικά να χρησιμοποιηθεί σε μεγαλύτερες δημόσιες εκδηλώσεις, κρουαζιέρες. Ξεκαθαρίστηκε πάντως ότι δεν είναι διαθέσιμη αυτή τη στιγμή ένας κατάλογος με τις δραστηριότητες στις οποίες θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το εν λόγω πιστοποιητικό.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του «πιστοποιητικού EU COVID-19», για τους ταξιδιωτικούς προορισμούς.

Send this to a friend