Δρ. Τσιούτης: Διευκρινίσεις για όσα πρέπει να κάνουν κρούσματα και στενές επαφές στην Κύπρο
Τις αλλαγές του πρωτοκόλλου για τις στενές επαφές ανέλυσε ο Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής και Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας και Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων, Δρ. Κωνσταντίνος Τσιούτης.
Αρχικά σε σχέση με το τι ισχύει τώρα για τις στενές επαφές ανέφερε: «Μετά από στενή επαφή, μπορώ είτε να μείνω για 14 μέρες σε αυτοπεριορισμό και να βγω από τον αυτοπεριορισμό χωρίς τεστ, είτε να κάνω PCR τη μέρα 7 μετά την επαφή και να βγω από τον αυτοπεριορισμό μόνο αν το αποτέλεσμα PCR είναι αρνητικό».
Το πρωτόκολλο άλλαξε επειδή τα περισσότερα άτομα, που βγαίνουν θετικά μετά από επαφή, βγαίνουν τις πρώτες 7 μέρες μετά την επαφή.
Επειδή παγκόσμια παρατηρείται πως είναι δύσκολο να τηρηθεί η απομόνωση για 14 μέρες, είναι το ασφαλέστερο για κάποιο άτομο να παραμείνει σε απομόνωση μετά την επαφή.
Ωστόσο, διευκρινίζει ότι ένα ποσοστό έως 15% των στενών επαφών μπορεί να βγει θετικό μετά την έβδομη ημέρα.
Για το λόγο αυτό, ακόμα και αν κάποιο άτομο επιλέξει να βγει από τον περιορισμό τη μέρα 7 με αρνητικό PCR, θα πρέπει να συνεχίσει να προσέχει (αποστάσεις, μάσκα, περιορισμένες επαφές), αν κάνει συμπτώματα να περιορισθεί αμέσως, και αν έχει τη δυνατότητα, να ξανακάνει τεστ με δική του/της πρωτοβουλία.
Επίσης, δεν χρειάζεται να απομονωθεί: άτομο που είναι πλήρως εμβολιασμένο και έρθει σε στενή επαφή ή άτομο που ήταν θετικό τους τελευταίους 6 μήνες και έρθει σε στενή επαφή όμως δηλώνονται όλες οι στενές επαφές και η Μονάδα ιχνηλάτησης αναλαμβάνει να τους δώσει οδηγίες για τεστ.
Επιπρόσθετα, κάποιος/α πλέον μπορεί να κάνει τεστ την έβδομη ημέρα μετά την επαφή. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να το κάνει και μετά την έβδομη ημέρα (πχ. ημέρα 8,9,κτλ) όμως δεν μπορεί να κάνει το τεστ πριν την έβδομη ημέρα και να αποδεσμευθεί.
Διευκρινίζει ότι:
Ημέρα επαφής = ημέρα 0
Ημέρα 7 για PCR = ημέρα επαφής + 7 (άρα αν πχ.ήρθα σε επαφή Δευτέρα, το τεστ το κάνω την επόμενη Δευτέρα και ΟΧΙ νωρίτερα)
Ημέρα 14 για έξοδο από τον αυτοπεριορισμό (= αν επιλέξω να μην κάνω τεστ) = ημέρα επαφής + 14 (άρα αν πχ.ήρθα σε επαφή Δευτέρα, βγαίνω από την απομόνωση αφού περάσουν 14 ημέρες – άρα μετά τη μεθεπόμενη Δευτέρα και ΟΧΙ νωρίτερα)
Ημέρα επαφής είναι η τελευταία ημέρα επαφής. Δλδ αν ήμουν σε επαφή με κάποιο άτομο για πολλές μέρες, τότε η επαφή μου μετρά από την *τελευταία* μέρα που ήρθα σε επαφή
Επιπλέον, εξηγεί ότι:
Αν είμαι στενή επαφή και κάνω τεστ ΠΡΙΝ λήξει το απαιτούμενο χρονικό διάστημα (πχ.τη μέρα 5) και το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, ΔΕΝ βγαίνω από τον περιορισμό
Γιατί; Επειδή το τεστ είναι «φωτογραφία» εκείνης της στιγμής, άρα μπορεί να βγω θετικός/ή κάποια επόμενη στιγμή
Ξεκαθαρίζει επίσης ότι άλλο είναι η στενή επαφή και άλλο το «κρούσμα»:
«Κρούσμα» (case): άτομο που έχει αποτέλεσμα τεστ θετικό για SARS-CoV-2.
Τη στιγμή της διάγνωσης, μπορεί να μην έχει συμπτώματα, μπορεί να έχει συμπτώματα, ή μπορεί να κάνει συμπτώματα κάποιες μέρες μετά
Τι πρέπει να κάνει όταν έχει θετικό αποτέλεσμα:
– ενημερώνει τον/την προσωπικό/ή ιατρό του και λαμβάνει οδηγίες
– μένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 14 μέρες μετά τη μέρα του τεστ
ΔΕΝ βγαίνει από την απομόνωση νωρίτερα
ΔΕΝ κάνει τεστ για να βγει από την απομόνωση νωρίτερα.
Ο λόγος είναι ότι τα άτομα που είναι θετικά, είναι πιθανό να μεταδίδουν για μέρες
Συνήθη συμπτώματα COVID19 (συνήθως είναι περισσότερα από ένα):
Πυρετός (ακόμα και χαμηλός <38)
Πονοκέφαλος
Πονόλαιμος
Μυαλγίες (πόνος στο σώμα, στους μύες)
Εύκολη κούραση – Αδυναμία
Βήχας (συνήθως ξηρός)
Μείωση της αίσθησης της όσφρησης ή/και της γεύσης
Δυσκολία στην ανάσα / Βάρος στο στήθος
Διάρροιες, ανακατωσούρα, τάση για έμετο
Επομένως:
Στενή επαφή σημαίνει παραμένω σε κατ’οίκον περιορισμό.
Για πόσο: για ΟΛΟ το χρονικό διάστημα που πρέπει
Μπορώ να κάνω τεστ ΠΡΙΝ από το απαιτούμενο χρονικό διάστημα;
ΜΟΝΟ αν με καλέσει η Μονάδα ιχνηλάτησης για τεστ
Τι κάνω όταν μάθω ότι είμαι Στενή επαφή:
Όταν είμαι στενή επαφή, αποφεύγω τις επαφές
Δεν βγαίνω από το σπίτι για rapid test – κάνω μόνο τα τεστ που μου ορίζει το πρωτόκολλο!
Αν έχω αρνητικό αποτέλεσμα τεστ, δεν σημαίνει ότι θα «σπάσω» τον αυτοπεριορισμό – αυτό είναι επικίνδυνο
Πότε κάνω τεστ μετά από στενή επαφή;
Αφού με δηλώσουν ως στενή επαφή, η Μονάδα ιχνηλάτησης θα με καλέσει για PCR (= τεστ της ιχνηλάτησης). Αυτό γίνεται συνήθως την 4η-5η μέρα μετά την επαφή. Το τεστ έχει σκοπό να μου δείξει αν κόλλησα κι εγώ, ώστε να δηλώσω κι εγώ τις επαφές μου και να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης.
Μετά το τεστ της ιχνηλάτησης, το επόμενο τεστ που θα κάνω θα είναι είτε:
1. Την 7η μέρα μετά την επαφή (τεστ PCR) ώστε να βγω από τον αυτοπεριορισμό ΑΝ είναι αρνητικό
2. Αν κάνω συμπτώματα, οπότε επικοινωνώ με ιατρό για να μου δώσει οδηγίες κ να με παραπέμψει για τεστ στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας
Άρα, αν το τεστ της ιχνηλάτησης είναι αρνητικό και δεν κάνω συμπτώματα, μπορώ να βγω από τον αυτοπεριορισμό ΜΟΝΟ αν έχω αρνητικό αποτέλεσμα PCR την 7η μέρα Ή την 14η μέρα μετά την επαφή χωρίς ανάγκη για τεστ
Ερώτηση 1: είμαι στενή επαφή, περιορίζομαι, κάνω τεστ (είτε της ιχνηλάτησης, είτε της μέρας 7) και είναι ΘΕΤΙΚΟ. Τι κάνω;
Θεωρείστε πλέον θετικό περιστατικό («κρούσμα»). Η μέρα του θετικού αποτελέσματός σας θεωρείται ημέρα 0 και πρέπει να παραμείνετε σε απομόνωση για τουλάχιστον 14 μέρες
Ερώτηση 2: ήρθα σε επαφή με κάποιο άτομο που δηλώθηκε ως επαφή – τι κάνω?
Τίποτα προς το παρόν. Είστε «επαφή της επαφής». Όμως επικοινωνείτε με την «επαφή» σας ώστε να μάθετε πώς πάει, τι θα είναι το αποτέλεσμα του τεστ τους.
Εάν το άτομο που ήρθα σε επαφή, κάνει τεστ και έχει αρνητικό αποτέλεσμα και δεν έχει συμπτώματα, είμαι «επαφή της επαφής», άρα δεν χρειάζεται να απομονωθώ.
Εάν το άτομο αυτό όταν κάνει τεστ, βρεθεί θετικό, τότε ιχνηλατείται και αναλόγως εγώ μπορεί να θεωρηθώ στενή επαφή.
Συμπέρασμα:
Αν είμαι στενή επαφή:
περιορίζομαι στο σπίτι, προσέχω
περιμένω τη μονάδα ιχνηλάτησης να με καλέσει
σε περίπτωση που αναπτύξω συμπτώματα επικοινωνώ με ιατρό
βγαίνω από τον περιορισμό ΜΟΝΟ αν έχω αρνητικό τεστ από την 7η μέρα & μετά, ή την ημέρα 14 χωρίς να κάνω τεστ