Σε μαρασμό οδηγείται η κοινότητα της Κοφίνου
Μια κοινότητα που λόγω της γεωγραφικής της θέσης θεωρείται προνομιούχα ως προς την απόσταση της ανάμεσα από τρεις επαρχίες, υποφέρει από γήρανση του πληθυσμού της και ζητά από την Πολιτεία και τη Βουλή, να λάβουν έγκαιρα μέτρα.
Πρόκειται για την κοινότητα Κοφίνου η οποία βρίσκεται σε περίπου ίση απόσταση από τις πόλεις της Λευκωσίας, της Λεμεσού και της Λάρνακας.
Σύμφωνα με την κοινοτάρχη κα. Δέσπω Χαραλάμπους, οι κάτοικοι της Κοφίνου ανέρχονται σήμερα γύρω στους 1.250, εκ των οποίων οι πλείστοι ηλικιωμένοι, ενώ ένα μέρος τους είναι λήπτες βοηθήματος, καθώς μεταφέρονται εκεί από άλλες περιοχές. Αιτία για την πληθυσμιακή γήρανση και αριθμητική συρρίκνωση της Κοφίνου, είναι το γεγονός ότι ο προσφυγικός συνοικισμός Κοφίνου είναι κτισμένος σε τ/κ γη, ενώ το ίδιο το χωριό πριν το 1974 ήταν τ/κ. Αυτό το καθεστώς δεν επιτρέπει ούτε την τιτλοποίηση των υφιστάμενων κατοικιών, αλλά ούτε και τη διάνοιξη νέων. Με αποτέλεσμα τα νεαρά ζευγάρια, αν και θέλουν να παραμείνουν, τελικά να υποχρεώνονται να εγκαθίστανται σε άλλες πόλεις, τονίζει η κοινοτάρχης.
Ωστόσο, πρόσθεσε η κα. Χαραλάμπους, ειδικά αυτή την περίοδο που το κόστος της κατοικίας είναι απαγορευτικό για πολλά νεαρά ζευγάρια ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν σπίτι ή διαμέρισμα, η Κοφίνου μένει έξω και από το πρόσφατο Σχέδιο της κυβέρνησης που ενθαρρύνει νεαρά ζευγάρια να εγκατασταθούν σε κοινότητες της υπαίθρου.
Στο σημείο αυτό η κα. Χαραλάμπους κάλεσε την κυβέρνηση να επαναπρογραμματίσει το σχέδιο ανέγερσης τεσσάρων πολυκατοικιών στο χώρο που βρίσκεται σήμερα η πλατεία της κοινότητας και ο οποίος είναι το μόνο χαλίτικο που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για το σκοπό αυτό. Το έργο, πρόσθεσε, επρόκειτο να υλοποιηθεί την περίοδο του 2013, αλλά ένεκα του «κουρέματος» ανεστάλη. Δυστυχώς, συνέχισε, από τότε παραμένει στα συρτάρια και ενώ η κοινότητα συρρικνώνεται, έως και 16 νεαρά ζευγάρια θα μπορούσαν να εγκατασταθούν σε αυτές τις πολυκατοικίες, εάν αναγείρονταν. «Έχουμε στείλει τελευταία επιστολές προς τους αρμοδίους, αλλά και δημόσια τους καλούμε να προωθήσουν το θέμα της ανέγερσης των τεσσάρων πολυκατοικιών, καθώς άπτεται σημαντικά της επιβίωσης της κοινότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Χαραλάμπους.
Σημείωσε δε ότι στο Δημοτικό Σχολείο Κοφίνου φοιτούν φέτος μόνο εκατό παιδιά, εκ των οποίων ένας σημαντικός αριθμός είναι παιδιά των οικογενειών που ζουν στο Κέντρο Αιτητών Ασύλου. «Εάν δεν ήταν αυτά τα προσφυγόπουλα, η κατάσταση με τη μείωση των παιδιών στο Δημοτικό Σχολείο, θα ήταν ακόμη χειρότερη», επισήμανε η κοινοτάρχης Κοφίνου.
Η κα. Χαραλάμπους ανέφερε ακόμη ότι ένεκα του ότι πολλοί κάτοικοι είναι ηλικιωμένοι και λήπτες βοηθήματος, καταβάλλουν μειωμένη φορολογία και ως εκ τούτου το Κοινοτικό Συμβούλιο έχει πολύ περιορισμένα έσοδα, δεν έχει κανένα μόνιμο υπάλληλο, ούτε και επαρκείς κτιριακές εγκαταστάσεις και αυτό είναι επίσης κάτι που επηρεάζει τη λειτουργία του.
Γηρασμένος συνοικισμός – Έργα που δεν έγιναν
Παράλληλο σοβαρό πρόβλημα για τους κατοίκους της Κοφίνου είναι ο γηρασμένος κτιριακά συνοικισμός. Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι στην Κοφίνου διαμένουν πρόσφυγες από συνολικά 75 κατεχόμενα χωριά της Κύπρου. Ο συνοικισμός είναι 40 και πλέον ετών και σχεδόν καθημερινά οι διαμένοντες αναφέρουν μικρά και μεγάλα προβλήματα που αφορούν την διαβίωση τους. Χαρακτηριστικά αυτή την περίοδο υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την υδροδότηση, καθώς μεγάλη ποσότητα νερού χάνεται μεν, αλλά δεν έχει εντοπιστεί ακόμη που καταλήγει.
Η μικρή Κοφίνου ζητεί επίσης από το κράτος να επαναπροκηρύξει το έργο για τον δρόμο Κοφίνου – Σκαρίνου αλλά και το πάρκο αγνοουμένων που θα γινόταν στην κοινότητα αλλά ακυρώθηκαν. Επίσης, η κοινότητα αντιδρά στην έλευση κεντρικού αγωγού νερού από τον κεντρικό δρόμο που περνά δυτικά της κοινότητας, αυτή ειδικά την περίοδο. Καθώς εκεί είναι η μόνη οικονομική ζωή που έχει η κοινότητα και μετά από έναν και πλέον χρόνο εγκλεισμού θα ήταν καταστροφικό για τους λιγοστούς επιχειρηματίες να τους επηρεάσει αυτή την περίοδο που επαναδραστηριοποιείται η αφορά, ο αγωγός του νερού.
Πηγή:Philenews