ΠΟΒΕΚ Λάρνακας – Αμμοχώστου: Με τα επιδόματα που μας δίνουν νοιώθουμε επαίτες
Η ΠΟΒΕΚ Λάρνακας – Αμμοχώστου καλεί το Υπουργείο Εργασίας να επικοινωνήσει και να συνεργαστούν ούτως ώστε να επιλυθούν τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, απέστειλε .
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυριάκος Αμπίζας Πρόεδρος της ΠΟΒΕΚ Λάρνακας – Αμμοχώστου «δυστυχώς η κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν είναι καλή, αφού για τρίτη φορά μέσα σε ένα και πλέον χρόνο κλείνουν τα καταστήματα, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε πάρα πολλά προβλήματα. Δυστυχώς οι συνέπειες του τρίτου lockdown θα είναι για ακόμα μια φορά άσχημες για τους επιχειρηματίες, αφού από την πρώτη φορά που έκλεισε το λιανεμπόριο και τέθηκαν υπόψη των αρμοδίων τα προβλήματα που προέκυψαν, δεν έγινε τίποτε μέχρι σήμερα».
Πρόσθεσε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις είναι αυτό του ενοικίου, θέμα το οποίο τέθηκε αρκετές φορές. Δυστυχώς κλείνουν οι επιχειρήσεις και αναμένουν όλοι οι υπόλοιποι να εισπράξουν από τους επιχειρηματίες, κάτι που είναι δύσκολο, αφού από τη στιγμή που δεν υπάρχει είσπραξη δεν μπορεί κανένας να πληρώσει οτιδήποτε».
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον η ΠΟΒΕΚ είχε επαφές με την επιδημιολογική ομάδα για να δώσει κάποιες εναλλακτικές προτάσεις, είπε πως «δεν μας ρώτησε κανένας» και σημείωσε ότι «παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες μας να επικοινωνήσουμε με τους αρμόδιους για να συζητηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, δυστυχώς δεν θέλουν να μας ακούσουν και δεν γνωρίζουμε καν τον λόγο».
Εξέφρασε την άποψη ότι «θα έπρεπε η επιδημιολογική ομάδα να συζητήσει με την ΠΟΒΕΚ και τους επιχειρηματίες, να αναφερθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διάφοροι κλάδοι, λόγω της κατάστασης που επικρατεί ανά το παγκόσμιο με τον κορωνοϊό και να κατατεθούν διάφορες εισηγήσεις και προτάσεις. Δυστυχώς παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν κανένας δεν επικοινώνησε, ενώ για τα προβλήματα στάλθηκαν επιστολές ακόμα και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω, συνέχισε, «ότι δεν ενδιαφέρονται για τον κόσμο τους». Εάν, «σημείωσε, χαθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τότε θα χαθεί η οικονομία της Κύπρου». Ανέφερε περαιτέρω ότι, «δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πώς μπορούν κάποιοι ελαφρά τη καρδία να λένε «κλείστε τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις σας».
Σε άλλη ερώτηση ο Πρόεδρος της ΠΟΒΕΚ απάντησε πως «η πανδημία ξεκίνησε πριν από ένα και πλέον χρόνο και μετά το πρώτο κλείσιμο των καταστημάτων, αναμέναμε πως και πως να λειτουργήσουμε, αφού τα πράγματα πήγαιναν καλύτερα. Ωστόσο όταν φάνηκε πως τα πράγματα χειροτέρευαν, αντί οι αρμόδιοι να έρθουν και να βοηθήσουν την κατάσταση, έκλεισαν και πάλι τις επιχειρήσεις».
Ανέφερε ακόμα ότι «ο ΦΠΑ, η ΑΗΚ, η ΑΤΗΚ και οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων θέλουν τα χρήματα τους, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν λεφτά να δοθούν, αφού λόγω της κατάστασης που επικρατεί οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να αυτοσυντηρηθούν».
Ερωτηθείς για τα επιδόματα από την κυβέρνηση, ο κ. Αμπίζας απάντησε πως «με τα επιδόματα που μας δίνουν μας κάνουν να νοιώθουμε επαίτες. Καμία επιχείρηση δεν μπορεί να διασωθεί με χίλια, δύο ή ακόμα και πέντε χιλιάδες ευρώ». Πρόσθεσε πως «σίγουρα μετά και το τρίτο lockdown, αρκετές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν. Υπάρχουν επιταγές από προμηθευτές από τον περασμένο χρόνο αλλά αφού δεν υπάρχουν χρήματα πώς θα μπορέσουν οι επιχειρηματίες να πληρώσουν φέτος ή τον επόμενο χρόνο».
Εξέφρασε απογοήτευση επειδή όπως είπε «παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα είναι αλυσιδωτά, εντούτοις κανένας δεν ενδιαφέρεται τι θα γίνει στη συνέχεια με όλα αυτά τα καταστήματα που έκλεισαν. Αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να μειωθούν τα κρούσματα, να αναχαιτιστεί η πανδημία και να μην καταλήγει ο κόσμος στα Νοσοκομεία ή και να πεθαίνουν συνάνθρωποι μας, όμως θα πρέπει οι υπεύθυνοι να συμβαδίσουν με τους επιχειρηματίες, ώστε να εξευρεθεί η κατάλληλη λύση για όλους».
Ο κ. Αμπίζας κάλεσε το Υπουργείο Εργασίας «να επικοινωνήσουν μαζί μας οι αρμόδιοι για να δούμε πώς μπορούν να επιλυθούν τα πολλαπλά προβλήματα που προέκυψαν και προκύπτουν συνεχώς από την κατάσταση που υπάρχει, σε διαφορετική κατάσταση τα καταστήματα θα κλείσουν και θα πάμε σπίτι μας».