Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Οδηγίες για δημόσιες και ιδιωτικές Μεταφορές με βάση το νόμο περί Λοιμοκαθάρσεως, εξέδωσε ο Υπουργός Μεταφορών
Οδηγίες για δημόσιες και ιδιωτικές Μεταφορές με βάση το νόμο περί Λοιμοκαθάρσεως, εξέδωσε ο Υπουργός Μεταφορών

Οδηγίες για δημόσιες και ιδιωτικές Μεταφορές με βάση το νόμο περί Λοιμοκαθάρσεως, εξέδωσε ο Υπουργός Μεταφορών

Κατευθυντήριες οδηγίες σε σχέση με τις δημόσιες και ιδιωτικές Μεταφορές εξέδωσε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος με βάση την παράγραφο 2.2 (π) του περί Λοιμοκαθάρσεως (Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του Κορωνοϊού COVID-19) Διατάγματος (Αρ. 14) του 2021.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών, τα μέτρα εφαρμόζονται από την δημοσίευση τους στην επίσημη σελίδα του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Δημόσιες Επιβατικές Μεταφορές
—————————
1.1. Ο μέγιστος αριθμός επιβατών που δύνανται να μεταφέρουν τα Μέσα Δημόσιας Μεταφοράς – Μ.Δ.Μ. (Λεωφορεία Τακτικών Επιβατικών Μεταφορών με κόμιστρο ανά επιβάτη, Λεωφορεία με Άδεια Ε, Λεωφορεία που χρησιμοποιούνται για Υπηρεσίες κλειστών θυρών λεωφορείων από και προς τα αεροδρόμια (shuttle), καθώς και ιδιωτικά λεωφορεία με άδεια οδικής χρήσης, σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου, καθορίζεται ως το 50% της χωρητικότητας του κάθε λεωφορείου, με εξαίρεση λεωφορεία για τα οποία χορηγείται ειδική άδεια από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στην οποία καθορίζεται μεγαλύτερο ποσοστό χωρητικότητας.

1.2. Ο μέγιστος αριθμός επιβατών που δύνανται να μεταφέρουν τα λεωφορεία που μεταφέρουν αποκλειστικά μαθητές, από και προς τα εκπαιδευτικά τους ιδρύματα (δημόσια και ιδιωτικά), σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου καθορίζεται ως το 50% της χωρητικότητας του κάθε λεωφορείου, με εξαίρεση λεωφορεία για τα οποία χορηγείται ειδική άδεια από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στην οποία καθορίζεται μεγαλύτερο ποσοστό χωρητικότητας.

1.3. Ο μέγιστος αριθμός Επιβατών που δύνανται να μεταφέρουν τα λεωφορεία με Άδεια Οδικής Χρήσης πολύτεκνης οικογένειας καθορίζεται ως το 100% της χωρητικότητας του κάθε λεωφορείου.

1.4. Ο μέγιστος αριθμός επιβατών που δύναται να μεταφέρουν τα ταξί είναι το 50% του καθορισμένου στην Άδεια Οδικής Χρήσης του ταξί. Όπου το 50% δεν αποτελεί ακέραιο αριθμό, ο αριθμός στρογγυλοποιείται στον αμέσως πιο κάτω ακέραιο αριθμό, με εξαίρεση ταξί για τα οποία χορηγείται ειδική άδεια από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στην οποία καθορίζεται μεγαλύτερο ποσοστό χωρητικότητας.

Ιδιωτικές Επιβατικές Μεταφορές
———————-
2.1. Στα ιδιωτικά οχήματα μπορούν να επιβαίνουν άτομα της ίδιας οικογένειας (νοικοκυριού), περιλαμβανομένων των ανήλικων τέκνων της οικογένειας, ανάλογα με τη χωρητικότητα του οχήματος, χωρίς τη χρήση μάσκας.

2.2. Σε περιπτώσεις μετακίνησης με όχημα ατόμων από διαφορετικά νοικοκυριά, επιτρέπεται να επιβαίνουν στο όχημα μέχρι τρία (3) άτομα, συμπεριλαμβανομένου του οδηγού, με απαραίτητη τη χρήση μάσκας.

2.3. Για μετακινήσεις για σκοπούς εργασίας με ιδιωτικό όχημα χωρητικότητας πέραν των πέντε (5) ατόμων (π.χ. εργαζόμενοι σε εργοτάξια, μεταφορείς, κτλ), επιτρέπεται να επιβαίνουν μέχρι τέσσερα (4) άτομα, συμπεριλαμβανομένου του οδηγού, με απαραίτητη χρήση μάσκας.

2.4. Για μετακινήσεις για σκοπούς εργασίας με ιδιωτικό όχημα χωρητικότητας μέχρι πέντε (5) ατόμων, επιτρέπεται να επιβαίνουν μέχρι τρία (3) άτομα, συμπεριλαμβανομένου του οδηγού, με απαραίτητη χρήση μάσκας.

Επιπρόσθετες οδηγίες για τις Δημόσιες Επιβατικές Μεταφορές
————————
3.1. Όπου σε λεωφορείο δεν υπάρχει κουβούκλιο του οδηγού και προστατευτική μεμβράνη που να τον διαχωρίζει από την είσοδο των επιβατών, οι θέσεις πίσω από τον οδηγό καθώς και η πρώτη θέση αριστερά (θέση ξεναγού – όπου υπάρχει) πρέπει να παραμένουν κενές.

3.2. Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποφεύγεται συνωστισμός κατά την επιβίβαση και αποβίβαση.

3.3. Στην είσοδο κάθε λεωφορείου πρέπει να υπάρχει υγρό αντισηπτικό χεριών για χρήση από όλους τους επιβάτες.

3.4. Τα λεωφορεία πρέπει να καθαρίζονται και απολυμαίνονται συχνά, οπωσδήποτε πριν την έναρξη της υπηρεσίας και κατά την διάρκεια της ημέρας. Ο καθαρισμός/απολύμανση να γίνεται τουλάχιστον κάθε τέσσερα δρομολόγια και, όπου είναι εφικτό, ο καθαρισμός/απολύμανση να γίνεται στο τέλος κάθε δρομολογίου. Ο καθαρισμός/απολύμανση να γίνεται με προσοχή, ιδιαίτερα στις επιφάνειες που αγγίζονται συχνά όπως χερούλια, χειρολαβές, μεταλλικές επιφάνειες, ζώνες ασφαλείας, ράγες κλπ, με χρήση απολυμαντικών και υλικών που συστήνονται από το Υπουργείο Υγείας.

3.5. Σε κάθε στάση του λεωφορείου, στο τέλος κάθε δρομολογίου και σε κάθε διάλειμμα, οι πόρτες του λεωφορείου παραμένουν ανοικτές, καθώς και τα παράθυρα και πάνελ φεγγίτη αν υπάρχουν.
3.6. Τα λεωφορεία που αναφέρονται στην παράγραφο 1.2 της παρούσας ανακοίνωσης πρέπει,
πέραν των γενικών κατευθυντήριων οδηγιών για τον καθαρισμό και απολύμανση των λεωφορείων που αναφέρονται πιο πάνω, να απολυμαίνονται πριν και μετά τη μεταφορά των μαθητών.

3.7. Συστήνεται όπως οι μαθητές, κάθονται καθημερινά σε προκαθορισμένη θέση, όπου αυτό είναι εφικτό.

3.8. Συστήνεται επίσης, μαθητές που ανήκουν στο ίδιο τμήμα ή είναι αδέλφια να κάθονται σε διπλανές θέσεις.

3.9. Στα λεωφορεία δεν χρησιμοποιούνται κλιματιστικά συστήματα με ανακύκλωση αέρα και γίνεται χρήση παραθύρων και πάνελ φεγγίτη (ανοικτά) όπου υπάρχουν.

3.10. Η χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου από τους εργαζόμενους και επιβάτες σε όλα τα Λεωφορεία Τακτικών Επιβατικών Μεταφορών με κόμιστρο ανά επιβάτη, καθώς και σε όλα τα μέσα δημόσιων μεταφορών (ταξί, τουριστικά λεωφορεία, υπηρεσίες κλειστών θυρών λεωφορείων από και προς τα αεροδρόμια (shuttle) ανεξαρτήτου ηλικίας, συνεχίζει να είναι υποχρεωτική σε όλες τις επαρχίες.

Send this to a friend