Συνέντευξη της υποψήφιας Βουλεύτριας Άννας Κοσμά
Η υποψήφια Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Άννα Κοσμά στη Λάρνακα παραχώρησε συνέντευξη στο Larnakaonline.
1. Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο, με μια πρωτόγνωρη υγειονομική πρόκληση από την μία και ένα κοινωνικό αναβρασμό από την άλλη. Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με την πολιτική σε αυτή τη στιγμή;
Επέλεξα αυτή τη στιγμή γιατί ακριβώς διανύουμε μια δύσκολη περίοδο. Θα έλεγε κανείς πως δεν σκέφτομαι λογικά, πως θα έπρεπε να επιλέξω τον πολιτικό δρόμο όταν όλα θα ήταν στρωμένα ρόδινα. Μα δεν επιλέγω την πολιτική για να ζήσω, τη δουλειά μου την έχω. Επιλέγω την πολιτική γιατί θέλω να προσφέρω τώρα περισσότερο από ποτέ. Τώρα στα δύσκολα. Τώρα μας έχει ανάγκη ο τόπος, οι συμπολίτες μας. Η απάντηση λοιπόν σε αυτή την ερώτηση είναι απλή. Γιατί δεν μπορώ πια να μείνω αδρανής, γιατί πιστεύω στις δυνατότητες αυτού του τόπου και θέλω να βοηθήσω. Έχοντας λοιπόν μαζέψει εμπειρίες από την επαγγελματική μου πορεία, έχοντας δραστηριοποιηθεί σε πολλούς τομείς μέσα από την συμμετοχή μου στα κοινά πιστεύω ότι μπορώ να είμαι χρήσιμη και να εκπληρώσω το χρέος μου απέναντι στον τόπο που αγαπώ και στον οποίο μεγάλωσα τα παιδιά μου.
2. Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς.
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο χωριό Σκαρίνου από όπου κατάγεται και ο πατέρας μου ενώ η μητέρα μου είναι από τον Αλαμινό. Είμαι παντρεμένη 31 χρόνια και έχω δύο κόρες τις οποίες λατρεύω και προσπαθώ να είμαι πάντα δίπλα τους όσο οι πολλές ενασχολήσεις μου το επιτρέπουν. Εκτός από την ενασχόλησή μου με τα κοινά, μου αρέσει πολύ το διάβασμα και ότι έχει να κάνει με την χειροτεχνία. Μετά από 17 χρόνια εργασιακής εμπειρίας και ενασχόλησης με τα κοινά νιώθω πανέτοιμη να θέσω τον εαυτό μου στην κρίση των ψηφοφόρων της Επαρχίας Λάρνακας ώστε να συνεχίσω ότι ήδη κάνω από μια άλλη θέση. Η μέχρι τώρα σχέση μου με την πολιτική δεν ήταν μια σχέση που θα μπορούσε να την αποκαλέσει κάποιος στενή διότι ούτε προέρχομαι από πολιτική οικογένεια ούτε και είχα ασχοληθεί μέχρι πρόσφατα ενεργά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα σταθώ στο ύψος των περιστάσεων και των απαιτήσεων μιας τέτοιας θέσης. Οι βασικές μου αρχές είναι η διαφάνεια, η εντιμότητα και η αλληλεγγύη και με αυτές ως οδηγό θα βαδίσω στον πολιτικό δρόμο ευελπιστώντας να ανταποκριθώ επάξια στις προσδοκίες των ψηφοφόρων μου.
3. Με τι ασχολείστε επαγγελματικά;
Ξεκίνησα την καριέρα μου πριν 17 χρόνια στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχιών Λάρνακας Αμμοχώστου ως υπεύθυνη διαχείρισης διάφορων έργων αλλά και προγραμμάτων κατάρτισης. Πριν από 9 χρόνια ανέλαβα και την λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ορεινής Λάρνακας, στη Σκαρίνου. Μια από τις σημαντικές μου ενασχολήσεις στο Κέντρο είναι ο συντονισμός και η οργάνωση δράσεων που στόχο έχουν την τουριστική προβολή της Επαρχίας Λάρνακας καθώς και η ενημέρωση του κοινού, ως επί το πλείστων μαθητών, για περιβαλλοντικά θέματα. Ως στέλεχος της Αναπτυξιακής εταιρείας ηγήθηκα σημαντικών πρωτοβουλιών όπως
• Τη δικτύωση των επιχειρήσεων της Υπαίθρου της Λάρνακας με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη
• Τη διοργάνωση περιβαλλοντικών προγραμμάτων και δράσεων
• Τη διάκριση 18 κοινοτήτων της Ορεινής Λάρνακας ως Ευρωπαϊκός Προορισμός Αριστείας για τον Πολιτιστικό Τουρισμό
Ο σημαντικότερος στόχων αυτών των δράσεων ήταν η ενίσχυση της εξωστρέφειας των τοπικών επιχειρήσεων που συνδέονται με τον τουρισμό αλλά και με την παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων, ενισχύοντας την αξία της διατήρησης της παράδοσης και της πολιτισμικής ταυτότητας.
4. Θεωρείτε ότι η ενεργή εμπλοκή των γυναικών στα κοινά όσο και εκλογικές αναμετρήσεις μπορεί να είναι καταλυτική ως προς μια πολιτική αλλαγή;
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ενισχύσει τη δέσμευσή τους για την ισότητα των φύλων στη λήψη πολιτικών αποφάσεων, θεσπίζοντας υποχρεωτικές ή προαιρετικές ποσοστώσεις φύλου προκειμένου να επέλθει ισορροπία στην πολιτική και να οριστούν στόχοι για την ισορροπία των φύλων κατά την επιλογή υποψηφίων. Αν θέλουμε λοιπόν να λέμε ότι έχουμε μια ουσιαστική δημοκρατία και χρηστή διακυβέρνηση θα πρέπει να προωθούμε την ίση συμμετοχή ανδρών και γυναικών στην πολιτική ως σημαντική προϋπόθεση. Η ενεργή εμπλοκή των γυναικών στα κοινά όσο και στις εκλογικές καταμετρήσεις σαφώς και αποτελεί σημαντικό καταλύτη προς μια πολιτική αλλαγή διότι η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των φύλων και η εξάλειψη των στερεότυπων είναι πλέον μονόδρομος. Η επίτευξη της ισότητας των φύλων σε όλους τους χώρους είναι μια από τις πιο κρίσιμες προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε εν έτη 2021.
5. Από πότε άρχισε η ενασχόληση σας με τα κοινά και αν ναι με ποιο αντικείμενο;
Η ενασχόλησή μου με τα κοινά άρχισε από πολύ μικρή ηλικία. Από τα 13 μου που ξεκίνησα με τον εθελοντισμό και τα Κέντρα νεότητας συνεχίζοντας ακάθεκτη μέχρι σήμερα περνώντας από πολλά στάδια και ανακαλύπτοντας συνεχώς νέες προκλήσεις και νέους δρόμους προσφοράς και αλληλεγγύης. Η ενασχόληση με τα κοινά είναι ένα ευρύτατο πεδίο δράσης κάτι που για μένα ήταν πάντα μια πρόκληση. Η αγάπη μου για το Περιβάλλον, τη φύση και την παράδοση παράλληλα με τα πιστεύω μου, όπως η αλληλεγγύη και η κοινωνική συμμετοχή, με ώθησαν να δραστηριοποιηθώ πολύ ενεργά σε πολλούς τομείς ως μέλος διάφορων Συμβουλίων, Ομάδων και Επιτροπών. Πιο συγκεκριμένα είμαι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ), μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου Σκαρίνου, μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Πρωτοβουλίας Σκαρίνου και επίσης υπήρξα και μέλος της συντονιστικής επιτροπής για την Εκστρατεία Καθαριότητας Let’s Do It Cyprus. Παράλληλα με όλα τα παραπάνω είμαι Πρόεδρος και μια εκ των ιδρυτριών του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας.
6. Ποια πιστεύετε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η κυπριακή κοινωνία;
Κάθε κοινωνία για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες και τους σκοπούς της πρέπει να τροφοδοτεί τα θεμέλιά της με αξίες και πρακτικές όπως η ειρήνη, η ελευθερία, η υγεία και η βιώσιμη ανάπτυξη. Τα θεμέλια της Κυπριακής Κοινωνίας σήμερα έχουν ρήγματα τα οποία χρειάζονται ενίσχυση και ασπίδες προστασίας και όχι μπαζώματα. Κυπριακό, Πανδημία, Κλιματική Αλλαγή & Περιβάλλον, κάθε μορφή βίας και παρενόχλησης, οικονομία, επιχειρηματικότητα, ανισότητα και αποκλεισμός, παιδεία και υγεία αποτελούν προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, να επεξεργαστούμε και να παλέψουμε για την επίλυσή τους εάν θέλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια Υγιή Κοινωνία από κάθε πλευρά.
7. Ποιες λύσεις θα προτείνετε επί τούτου για την επίλυσή τους σε περίπτωση εκλογής σας;
Η Κύπρος μας λόγω της γεωγραφικής της θέσης αποτελεί κοµβικό σηµείο συνάντησης λαών, είναι με λίγα λόγια το σταυροδρόμι της Ανατολής και της ∆ύσης. Θα πρέπει λοιπόν αυτό το σταυροδρόμι να το προστατεύσουμε όχι μόνο εμείς αλλά και οι εταίροι μας γιατί αποτελεί και δικό τους σταυροδρόμι. Θα μπορούσα να προτείνω τις δικές μου λύσεις και εισηγήσεις για το κάθε πρόβλημα ξεχωριστά αλλά το βασικότερο όλων είναι ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κυπριακή Κοινωνία έχουν ένα κοινό στοιχείο επίλυσης. Να αντιμετωπιστούν με κοινωνικά μέτρα της Πολιτείας, με συνέργειες και τη συλλογική δράση όλων μας και όχι με αντιπαραθέσεις και εγωισμούς. Σε αυτή την κρίσιμη καμπή ο λαός μας έχει ανάγκη όλους μαζί, μας έχει ανάγκη ενωμένους. Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι μόνοι μας μπορούμε να κάνουμε τόσο λίγα. Μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσο πολλά.
8. Πιστεύεις ότι η Λάρνακα μπορεί να προσφέρει και σε άλλους ανεκμετάλλευτους τομείς;
Η Λάρνακα έχει όλες τις προοπτικές να καταστεί ένας ποιοτικός και αξιόλογος τουριστικός προορισμός και πρώτιστο μέλημα θα πρέπει να είναι η διατήρηση αλλά και η περαιτέρω ανάδειξη της αυθεντικότητάς της, ένα χαρακτηριστικό που ήδη αποτελεί ένα από τα συγκριτικά της πλεονεκτήματά. Συνεπώς η εφαρμογή αειφόρων πρακτικών για τη Λάρνακα είναι η ιδανική επιλογή και αυτή που θα επιφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Στη Λάρνακα υπάρχουν αρκετά έργα υποδομής σε εκκρεμότητα, τα οποία επηρεάζουν άμεσα την τουριστική της βιομηχανία και θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να υλοποιηθούν χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή, τα κυριότερα εκ των οποίων είναι η ανάπτυξη του ενιαίου έργου Λιμανιού-Μαρίνας, ο δρόμος Λάρνακας-Δεκέλειας, οι κυματοθραύστες και οι παραλιακοί πεζόδρομοι σε διάφορες περιοχές κατά μήκος της ακτογραμμής της Λάρνακας, αλλά και άλλα τα οποία θα βοηθήσουν ώστε να ανοίξει ο δρόμος ανάπτυξης σε όλους τους τομείς.
9. Ποιες είναι οι θέσεις σου;
H Βιώσιμη Ανάπτυξη, η Κλιματική Αλλαγή, η προστασία της Βιοποικιλότητας αποτελούν κάποια από τα σημαντικά περιβαλλοντικά θέματα που με απασχολούν. Εξίσου σημαντικά θέματα με τα οποία στοχεύω να καταπιαστώ είναι ο Τουρισμός, Η Παράδοση και η Κουλτούρα, η Θέση της γυναίκας και η επιχειρηματικότητα των νέων. Είναι τομείς οι οποίοι αποτελούν μεγάλη πρόκληση για μένα με έναν κοινό παρανομαστή. Τον άνθρωπο. Συνέργειες, εκπαίδευση, ενημέρωση και στήριξη είναι τα εργαλεία τα οποία αν χρησιμοποιηθούν σωστά και μελετημένα θα μπορέσουν να δώσουν στους παραπάνω τομείς το κλειδί για την επιτυχία και θα αποτελέσουν το όχημα προς την ανάπτυξη και την εξέλιξη. Οι θέσεις τις οποίες έχω θέσει ως προτεραιότητά μου δεν έχουν επιλεγεί τυχαία. Αν δεν προσπαθήσουμε να ζήσουμε αρμονικά με το Περιβάλλον και δεν το προστατεύσουμε, το ίδιο το Περιβάλλον δεν θα μπορέσει να ζήσει μαζί μας, η φύση θα μας εκδικηθεί. Πρέπει να πλησιάσιάσουμε τους νέους, να τους δώσουμε την πρέπουσα σημασία, να τους εκπαιδεύσουμε και να επενδύσουμε στην στήριξή τους και στην ώθηση να ενεργοποιηθούν και να εξελιχθούν μέσα από την επιχειρηματικότητα για να υπάρξει μέλλον για τον τόπο. Αν δεν προωθήσουμε και δεν αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την Παράδοση και την Κουλτούρα μας θα χάσουμε την ταυτότητά μας. Και τέλος δεν θα επιτευχθεί ένα εργασιακό μέλλον με κοινωνική δικαιοσύνη, το οποίο έχουν ανάγκη όλοι, αν δεν επιταχυνθούν οι δράσεις που έχουν στόχο να βελτιώσουν τις προόδους σε ό,τι αφορά την ισότητα των δύο φύλων στην εργασία.
Στόχος μου η βιώσιμη ανάπτυξη της Επαρχίας Λάρνακας!!
#μαζίμπορούμε