Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Υπ. Υγείας: 60 εκ. από το συμπληρωματικό προϋπολογισμό αφορούν την πανδημία
Υπ. Υγείας: 60 εκ. από το συμπληρωματικό προϋπολογισμό αφορούν την πανδημία

Υπ. Υγείας: 60 εκ. από το συμπληρωματικό προϋπολογισμό αφορούν την πανδημία

Με την ηλικιακή ομάδα των 61 ετών και άνω προχωρά από την Τετάρτη η υλοποίηση του Εθνικού Πλάνου Εμβολιασμού κατά της COVID-19, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συζήτησης του Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι μεγάλο μέρος του Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού αφορά δαπάνες υγείας για το Γενικό Σύστημα Υγείας. Συγκεκριμένα 60 εκ. ευρώ αφορούν επιπλέον δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας και στήριξη της στρατηγικής μας.

«Επιγραμματικά, αυτά τα 60 εκ. ευρώ αφορούν την επιπλέον αγορά εμβολίων, την αγορά υπηρεσιών για τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων, την αγορά υπηρεσιών για τη στελέχωση της Ομάδας Ιχνηλάτησης, της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης και των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, της αγοράς υπηρεσιών από το κέντρο φιλοξενίας στο Eden και διάφορες άλλες υπηρεσίες.

 

 

Αυτό δείχνει έμπρακτα τη στήριξη του κράτους στη στρατηγική που έχει αποφασιστεί και βασίζεται στους πυλώνες τεστ, εμβολιασμοί και τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων», ανέφερε.

Όσον αφορά τη διενέργεια των τεστ, ο κ. Υπουργός εξήγησε ότι «είναι βασικός πυλώνας της στρατηγικής μας διότι πέραν του ότι μας δίνει άμεση εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης, έγκαιρα εντοπίζουμε λοιμώξεις, απομονώνονται και έτσι εμποδίζεται η διασπορά του ιού. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι την προηγούμενη εβδομάδα διενεργήθηκαν πέραν των 350,000 εξετάσεων, ένας αριθμός τεράστιος για τα δεδομένα της Κύπρου, σχεδόν το μισό του πληθυσμού άνω των 18 ετών έχει ελεγχθεί σε μια βδομάδα, ενώ άλλες χώρες προσπαθούν να υιοθετήσουν αυτή τη στρατηγική. Σήμερα η Αγγλία ανακοινώνει τη διενέργεια τεστ στον πληθυσμό με την αποκλιμάκωση των μέτρων, σε άλλες χώρες είναι μέρος του προγραμματισμού τους. Εμείς με αυτή τη στρατηγική πορευόμαστε».

Ταυτόχρονα, συνέχισε ο Υπουργός Υγείας, «ενισχύεται και το εμβολιαστικό μας πλάνο. Αυτή τη βδομάδα θα λάβουμε πέραν των 60,000 δόσεων, την Τετάρτη θα ανοίξει η Πύλη Εμβολιασμού για τα άτομα 61 ετών και άνω, την Παρασκευή ή Σάββατο για άτομα άνω των 57 ή 58 ετών ανάλογα με τη ζήτηση που θα υπάρχει, όπως και για άλλες ομάδες ευπαθών και αναμένεται εντατικοποίηση τις επόμενες εβδομάδες».

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα ακούγονται περί ατασθαλιών στο θέμα των rapid tests, ο κ. Ιωάννου σημείωσε πως «όπως έχει εξηγήσει η Γενική Διευθύντρια, στον έλεγχο που γίνεται -και ακριβώς λόγω αυτών των εντατικών ελέγχων-, είχε εντοπιστεί σε μια εταιρεία περιπτώσεις όπου τιμολογούσαν περισσότερα από τα τεστ που διενεργούσαν. Αυτό εντοπίστηκε και ήδη είναι ενήμερη και η Γενική Εισαγγελία και η Αστυνομία και έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης». Ερωτηθείς εάν διακόπτεται η συνεργασία με τη συγκεκριμένη εταιρεία, ο Υπουργός Υγείας απάντησε καταφατικά. «Εφόσον υπάρχει αυτό το θέμα, δεν μπορεί να υπάρχει συνεργασία. Αυτά τα θέματα τα χειρίζεται η Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας και προέκυψε ακριβώς μέσα από τους εντατικούς ελέγχους που γίνονται σε καθημερινή βάση για να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε μεμπτό», είπε.

Σε ερώτηση εάν, πέρα από τη διακοπή της συνεργασία, μπορεί το Υπουργείο να διεκδικήσει επιστροφή χρημάτων, ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε ότι αυτά είναι θέματα νομικής φύσης και το Υπουργείο θα πράξει οτιδήποτε τον συμβουλεύσει η Νομική Υπηρεσία, ως ο νομικός σύμβουλος του Κράτους.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς, ερωτηθείς εάν έχει ξεπεραστεί η διστακτικότητα από πλευράς πολιτών για το εμβόλιο της AstraZeneca, ο κ. Υπουργός ξεκαθάρισε ότι «και τα τέσσερα εγκεκριμένα εμβόλια είναι και αποτελεσματικά και ασφαλή. Κάποιες χώρες προβαίνουν -και αυτό δημιουργεί σύγχυση στον κόσμο- σε άλλες ενέργειες. Εμείς ακολουθούμε τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων που είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος. Ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι οι ίδιες χώρες που πριν από τρεις εβδομάδες για ένα συγκεκριμένο εμβόλιο υιοθετούσαν την πολιτική να μην δίνεται στους άνω των 65 ετών, τώρα λένε να μην δίνεται στους κάτω των 60 ετών και αυτό προκαλεί σύγχυση στον πληθυσμό των χωρών αυτών. Εμείς δεν ακολουθήσαμε αυτή την τακτική. Ακολουθούμε την τακτική της σωστής ενημέρωσης με βάση τα επιστημονικά στοιχεία». Πρόσθεσε πως είναι αντιληπτή η σύγχυση που υπάρχει στον κόσμο λόγω των όσων γίνονται στις άλλες χώρες, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι «δεν υπάρχει οποιοδήποτε θέμα ούτε ασφάλειας ούτε αποτελεσματικότητας. Προχωρούμε με τους εμβολιασμούς. Ο κόσμος κλείνει ραντεβού με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια. Εξού και θα προχωρήσουμε με άλλες τρεις χρονιές την Τετάρτη και την Παρασκευή με άλλες τέσσερεις ηλικίες».

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι οι πολίτες, βλέποντας τους επαγγελματίες υγείας να μην εμβολιάζονται, πιθανόν να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, ο κ. Ιωάννου απέρριψε τα περί άρνησης εμβολιασμού των πολιτών. «Ο κόσμος δεν ακολουθεί το παράδειγμα κάποιων επαγγελματιών υγείας που δεν έχουν εμβολιαστεί. Η εμβολιαστική κάλυψη των ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω είναι πάνω του 80% και πέραν του 75% για την ηλικιακή ομάδα 70-79 ετών. Τουλάχιστον ο γενικό πληθυσμός δεν ακολουθεί το παράδειγμα κάποιων εκ των νοσηλευτών που δεν εμβολιάστηκαν», υπογράμμισε ο κ. Υπουργός.

Τέλος, σε ερώτηση εάν γίνονται σκέψεις για να ακολουθηθεί για τους επαγγελματίες υγείας η πρακτική που εφαρμόζεται για όσους εκπαιδευτικούς δεν υποβάλλονται σε rapid test, και να μην τους επιτρέπεται να προσέρχονται στον εργασιακό τους χώρο, ο Υπουργός Υγείας απάντησε ότι δεν γίνονται σκέψεις για εφαρμογή αυτής της πολιτικής προς το παρόν.

Send this to a friend