Έκκληση στο κοινό να σέβεται και να προστατεύει τη λίμνη Ορόκλινης
Έκκληση στο κοινό να σέβεται και να προστατεύει το όμορφο περιβάλλον που υπάρχει στη λίμνη της Ορόκλινης, απηύθυνε ο Κοινοτάρχης Νεόφυτος Φακοντής.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Φακοντής είπε πως «η λίμνη της Ορόκλινης είναι ένας φυσικός υδροβιότοπος και ένας από τους πέντε στην Ευρώπη που εφαρμόζουν τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες. Στη λίμνη υπάρχουν περίπου 190 είδη πουλιών δύο εκ των οποίων, ο καλαμοκαννάς και η πελλοκατερίνα είναι μοναδικά στον κόσμο». Πρόσθεσε πως «η κοκκινοκέφαλη πάπια φωλιάζει για αναπαραγωγή μόνο στη λίμνη της Ορόκλινης».
Ανέφερε ακόμα πως «για τη διατήρηση, συντήρηση και λειτουργία της λίμνης συνεργάζονται πέντε φορείς, δηλαδή το Κοινοτικό Συμβούλιο, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, το Τμήμα Δασών, το Τμήμα Περιβάλλοντος και η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας. Σημειώνουμε ότι στην Κύπρο υπάρχουν τρεις υδροβιότοποι που διέπονται από Ευρωπαϊκές Οδηγίες, δηλαδή η λίμνη Παραλιμνίου, η λίμνη Ορόκλινης και οι αλυκές της Λάρνακας».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Φακοντής είπε πως «κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ένα μέρος της λίμνης της Ορόκλινης που ήταν σχεδόν αποξηραμένη, χρησιμοποιείτο από τους Βρετανούς ως αεροδρόμιο, ενώ στη συνέχεια και μέχρι το 1985 χρησιμοποιείτο για καλλιέργειες. Μετά το 1985 η λίμνη είναι ένας φυσικός υδροβιότοπος με δεκάδες είδη πουλιών».
Σε άλλη ερώτηση ο Κοινοτάρχης Ορόκλινης απάντησε πως «αρκετά σχολεία επισκέπτονται τη λίμνη με στόχο να ενημερωθούν για τα πουλιά που βρίσκονται ή επισκέπτονται την περιοχή. Πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, με βάση το πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας πολλά σχολεία, επισκέπτονταν την αίθουσα εκδηλώσεων του Κοινοτικού Συμβουλίου όπου τους γινόταν ενημέρωση με προβολή οπτικοακουστικού υλικού και ακολούθως μετέβαιναν στη λίμνη για να την δουν από κοντά και να παρατηρήσουν τα πουλιά».
Σημείωσε επίσης πως «η λίμνη της Ορόκλινης διαθέτει κανάλια αποστράγγισης για να μεταφέρεται το επιπλέον νερό στη θάλασσα. Μέσω αυτών των καναλιών εισέρχονται στη λίμνη εκατοντάδες ψάρια κυρίως χέλια, με τα οποία τρέφονται διάφορα είδη πουλιών».
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον ο κόσμος σέβεται τη φύση και το περιβάλλον, ο Κοινοτάρχης είπε ότι «υπάρχει σεβασμός από αρκετούς επισκέπτες ωστόσο ορισμένοι μεταφέρουν και εναποθέτουν, σε χώρους όπου υπάρχει ψηλή βλάστηση και δεν φαίνονται, διάφορα κλαδέματα, αντικείμενα ακόμα και συσκευές. Εργάτες του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορόκλινης αναλαμβάνουν κατά διαστήματα τη συγκέντρωση αυτών των αντικειμένων. τα οποία μεταφέρουν σε Πράσινα Σημεία».
Οσον αφορά τα μέτρα που λαμβάνει το Κοινοτικό Συμβούλιο για τους παραβάτες, είπε πως «έχουμε τοποθετήσει αρκετές πινακίδες σε όλη τη Κοινότητα, τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά, με τις οποίες καλούμε τον κόσμο να μην εναποθέτει ή ρίχνει σκουπίδια ή άλλα αντικείμενα οπουδήποτε στη περιοχή. Επίσης όταν εντοπιστεί οποιοδήποτε άτομο να παρανομεί του επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο ενώ ορισμένες φορές γίνεται καταγγελία και στην Αστυνομία».
Σημείωσε ακόμα ότι «σε συνεργασία με τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου έχουμε εγκαταστήσει φωλιές στο Μέγαρο του Κοινοτικού Συμβουλίου και στο Δημοτικό Σχολείο Ορόκλινης, στις οποίες καταφεύγουν τα διάφορα είδη πουλιών για αναπαραγωγή».
Ο Κοινοτάρχης απηύθυνε «έκκληση στο κοινό, να σέβεται και να προστατεύει τον φυσικό υδροβιότοπο και το όμορφο περιβάλλον της λίμνης Ορόκλινης, τον οποίο επισκέπτονται κατά εκατοντάδες ντόπιοι και ξένοι τουρίστες».