Κυριάκος Πέτρου: Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι με μία ρακέτα του τένις στο χέρι
Ο Κυριάκος Πέτρου είναι 23 ετών και είναι από τη Λάρνακα. Σπουδάζει Business Management στο University of Liverpool. Πέραν από τις σπουδές του ασχολείται επαγγελματικά με το τένις και την επαγγελματική αποκατάσταση χορδών ρακετών τένις.
Τι είναι το τένις για εσάς;
Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι με μία ρακέτα του τένις στο χέρι. Άτομα του οικογενειακού μου περιβάλλοντος καταπιάνονταν με το πιο πάνω άθλημα και το γήπεδο του τένις όντας λίγα βήματα μακριά από το σπίτι μας περνούσαμε αρκετό χρόνο εκεί. Το τένις για μένα είναι τρόπος ζωής! Είναι ένα άθλημα με το οποίο όχι απλά πλάθεις μία καλή σωματική κατάσταση αλλά και το πιο σημαντικό καλλιεργείς το ψυχικό σου σθένος!
Εκτός από προπονητής του τένις με τι άλλο καταπιάνεστε για το εν λόγω άθλημα;
Μέσω της εντατικής ενασχόλησης μου με το άθλημα συνειδητοποίησα πως ο κόσμος που ασχολείται με το τένις δεν γνωρίζει ποια είναι η σωστή διατήρηση των χορδών μίας ρακέτας. Αποφάσισα λοιπόν να ασχοληθώ επαγγελματικά με την αντικατάσταση των χορδών των ρακετών του τένις. Και τι σημαίνει αυτό; Από την συστηματική χρήση της ρακέτας οι χορδές χαλαρώνουν με αποτέλεσμα να αδυνατεί η ένταση των χορδών και ο παίκτης να μην είναι σε θέση να ελέγξει τη φορά του χτυπήματος του. Η επανάληψη του πιο πάνω οδηγεί στην φθορά ή ακόμα και στο σπάσιμο των χορδών. Για να διατηρήσουμε την «υγεία» μιας ρακέτας είναι απαραίτητη η τακτική αντικατάσταση των χορδών. Αυτό δεν αφορά μόνο άτομα που παίζουν επί μονίμου βάσεως τένις. Παραδείγματος χάριν, αν κάποιος δεν χρησιμοποιήσει την ρακέτα του για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα (4 μήνες) οι χορδές της ρακέτας θα χρειάζονται αντικατάσταση γιατί το υλικό των χορδών είναι τέτοιο που φθείρεται ακόμα και με την αδράνεια. Η αντικατάσταση των χορδών είναι μία διαδικασία που διαρκεί 20-25 λεπτά. Υπάρχουν 3 κύριες δομές χορδών από τις οποίες ο παίκτης μπορεί να επιλέξει σύμφωνα με τις προτιμήσεις του για το δέσιμο της ρακέτας του. Ένας γενικός κανόνας για την αντικατάσταση των χορδών της ρακέτας έχει την εξής φόρμουλα: εάν παίζεις 5 φορές την εβδομάδα τένις, αντικαθιστάς τις χορδές της ρακέτας 5 φορές τον χρόνο.
Αγαπάνε οι Κύπριοι το τένις;
Ναι, οι Κύπριοι αγαπάνε το τένις! Είναι ένα άθλημα το οποίο μπορεί να επιλέξει κάποιος από πολύ μικρός και να το συνεχίσει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, η άνοδος του γνωστού σε όλους Μάρκου Παγδατή οδήγησε στην αύξηση του ενδιαφέροντος για το εν λόγω άθλημα από όλο και περισσότερους Κύπριους. Ακόμα και σήμερα που ο αθλητισμός δέχτηκε μεγάλο πλήγμα εξαιτίας του κορονοϊού ο κόσμος μπορούσε να παίζει τένις λόγω της ατομικότητας και της απόστασης που υπάρχει ανάμεσα στους δύο παίκτες. Ακριβώς γι’αυτό και Παγκόσμια το τένις θεωρείται το πιο ασφαλές άθλημα.
Ποια η βοήθεια της πολιτείας για την προώθηση του αθλήματος στην κοινωνία;
Η πολιτεία συμβάλλει ενεργά τόσο στην πόλη μας όσο και Παγκύπρια για την προώθηση του αθλήματος. Ο ΚΟΑ παραχωρεί ένα σεβαστό ποσό στους ομίλους για την συντήρηση των παλαιών εγκαταστάσεων τένις καθώς και για τις αθλητικές ανάγκες των αθλητών. Επίσης, το Υπουργείο Παιδείας δίνει την δυνατότητα στους εγγεγραμμένους αθλητές να προπονούνται δωρεάν μέσω του Αθλητικού Σχολείου ανά την Κύπρο. Όσο για την πόλη μας, έχουν δημιουργηθεί νέα γήπεδα τένις επαγγελματικών προδιαγραφών υπό την αιγίδα του Ομίλου Αντισφαίρισης Λάρνακας.
Μιλήστε μας για την εμπειρία σας από το χώρο του τένις.
Η αγάπη μου και η εντατική ενασχόληση μου με το τένις βελτίωσαν τόσο την σωματική μου όσο και την ψυχολογική μου κατάσταση καθώς μέσω αυτού του αθλήματος έκανα πολλούς φίλους σε περισσότερες από μία πόλεις της Κύπρου. Έμαθα να σέβομαι τον κάθε αντίπαλο και να δέχομαι την κάθε ήττα. Το τένις είναι ένας τρόπος ζωής! Αυτό το ατομικό άθλημα ενδυναμώνει το ψυχικό σθένος του ατόμου γιατί μέσω τον εμποδίων που εμφανίζονται κατά την διάρκεια ενός παιχνιδιού οφείλεις να βρεις λύσεις για την αντιμετώπιση τους. Κάπως έτσι δεν γίνεται και στην ζωή; Εγώ, ως Κυριάκος, παροτρύνω τον κάθε άνθρωπο να ασχοληθεί με αυτό το θεαματικό άθλημα που λέγεται τένις!
Συνέντευξη στον Αντρέα Πολυκάρπου