Κατασκευή αντιγράφου σπουδαίου αρχαιολογικού ευρήματος από την Αθηένου
Ο Δήμος Αθηένου και η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) Λάρνακας με μεγάλη χαρά ανακοινώνουν τη μόνιμη έκθεση του αντιγράφου αρχαίας αναθηματικής πλάκας στο Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου. Το αρχαιολογικό αυτό εύρημα ήρθε στο φως κατά τα χρόνια των ανασκαφικών δραστηριοτήτων του πρόξενου της Αμερικής στην Κύπρο και μεγάλου αρχαιοκάπηλου Λουίτζι Πάλμα ντι Τσεσνόλα (1867 / 1870), στην περιοχή Γόλγοι – Αθηένου και κλάπηκε μαζί με πολλά άλλα αρχαία ευρήματα. Από τη δεκαετία του 1870 εκτίθεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης στην Αμερική, μαζί με πολλά άλλα ευρήματα της περιοχήςΓόλγων-Αθηένου.
Η σημασία της ασβεστολιθικής αναθηματικής πλάκας, η οποία χρονολογείται τον 4ο π.Χ. αιώνα, εναπόκειται στην παράσταση που παρουσιάζει, που είναι σκηνές λατρείας προς τιμή κάποιου θεού, πολύ πιθανώς του Διόνυσου, και συμπόσιο μετά μουσικής και χορών.
Ο Δήμος Αθηένου, σε συνεργασία με τον καθηγητή αρχαιολόγο Μιχάλη Τουμάζου, Επικεφαλής της Αρχαιολογικής Αποστολής του Πανεπιστημίου Davidson της Αμερικής, που από το 1990 κάνει αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή Μάλλουρα στην Αθηένου, καθώς και τον συνεργάτη του Αναπληρωτή Διευθυντή του πανεπιστημιακού πολυκλαδικού προγράμματος δόκτωρα Derek B. Counts, ήρθε το 2018 σε επαφή με το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, απ’ όπου εξασφάλισε τις σχετικές άδειες για κατασκευή του αντιγράφου, μαζί με αντίγραφο άλλης σημαντικής στήλης, από την οποία προέρχεται και το λογότυπο του Δήμου Αθηένου. Έπειτα ακολούθησε η ετοιμασία των τρισδιάστατων εικονικών απεικονίσεων (3Dscanning)από το Μουσείο, τις οποίες παρέλαβε ο Δήμος και τις έδωσε στο ‘TheCyprusInstitute’, για την κατασκευή τόσο της αναθηματικής πλάκας, όσο και της στήλης.
Χρηματοδότες της όλης προσπάθειας είναι οι Εταιρείες N.C. Ezootechnica LTD, Γαλακτοκομείο Αδελφοί Πάντζιαρου LTD, Παγκύπριος Οργανισμός Αγελαδοτρόφων LTD και Υφυπουργείο Τουρισμού. Ο Δήμος Αθηένου και η ΕΤΑΠ Λάρνακας τους ευχαριστούν όλους θερμά, καθώς επίσης και το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το ‘TheCyprusInstitute’για τη συνεργασία.
Ένα κομμάτι της ιστορίας της πολυσήμαντης αρχαίας πόλης των Γόλγων – Αθηένου επέστρεψε σπίτι του, έστω και με τη μορφή αντιγράφου. Το συντομότερο αναμένεται η κατασκευή και η έκθεση και αντιγράφου της στήλης.