Home ΛΑΡΝΑΚΑ Κόρνος: Γεωτρύπανο για ανόρυξη ερευνητικών και υδρευτικών γεωτρήσεων, παρέλαβε ο Υπ. Γεωργίας
Κόρνος: Γεωτρύπανο για ανόρυξη ερευνητικών και υδρευτικών γεωτρήσεων, παρέλαβε ο Υπ. Γεωργίας

Κόρνος: Γεωτρύπανο για ανόρυξη ερευνητικών και υδρευτικών γεωτρήσεων, παρέλαβε ο Υπ. Γεωργίας

Το νέο μεγάλης δυναμικότητας γεωτρύπανο για την ανόρυξη ερευνητικών και υδρευτικών γεωτρήσεων του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, παρέλαβε σήμερα στο Δασικό Σταθμό Κόρνου, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής.

Σε χαιρετισμό του κατά την τελετή παραλαβής του γεωτρύπανου, ο κ. Καδής χαρακτήρισε «μεγάλη τη σημερινή μέρα για το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης και για το Υπουργείο Γεωργίας αφού” όπως είπε “παραλαμβάνουμε από το Νίκο Σιακόλα τα κλειδιά του μεγάλης εμβέλειας γεωτρύπανου που θα εμπλουτίσει τον γεωτρητικό στόλο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης».

Πρόσθεσε ότι «είναι μια νέα υποδομή η οποία σίγουρα θα συμβάλει καθοριστικά στις υδρευτικές και ερευνητικές γεωτρήσεις του Τμήματος και μέσα από αυτές στην παροχή νερού σε Κοινότητες και στην ενίσχυση των κυβερνητικών υδατικών έργων του τόπου. Γνωρίζουμε όλοι μας ότι μέσα στις συνθήκες κλιματικής αλλαγής που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι έχουμε αποθέματα νερού».

Ο Υπουργός σημείωσε πως «το γεωτρύπανο αποκτήθηκε μέσα από ανοικτό, διεθνή διαγωνισμό, έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες, μπορεί να φτάσει σε βάθος τα 1.400 μέτρα και είμαι βέβαιος ότι θα ενισχύσει τα μέγιστα τις δραστηριότητες του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης. Το νέο γεωτρύπανο έχει ήδη δοκιμαστεί στο Σταυροβούνι, όπου εντοπίστηκαν σημαντικές ποσότητες νερού και στην νέα γεώτρηση που θα γίνει στον Δασικό Σταθμό Κόρνου το νερό θα αξιοποιηθεί και για σκοπούς δασοπυρόσβεσης από το Τμήμα Δασών».

Ο κ. Καδής ευχαρίστησε «το Νίκο Σιακόλα και την εταιρεία CTC και να συγχαρώ το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης για την επιτυχή διεκπεραίωση της όλης διαδικασίας» και ευχήθηκε «επιτυχίες στις γεωτρητικές δραστηριότητες προς όφελος των Κοινοτήτων, της υπαίθρου και του τόπου».

Από την πλευρά του ο Χριστόδουλος Χατζηγεωργίου, αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης ανέφερε ότι «το Τμήμα ως ο μόνος κρατικός φορέας που διαθέτει διατρητικό στόλο, είναι επιφορτισμένο με την ανόρυξη γεωτρήσεων τόσο για γεωλογική έρευνα όσο και για την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών Κοινοτήτων και άλλως κρατικών φορέων που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από άλλα υδατικά έργα ή δίκτυα».

Πρόσθεσε ότι «η ανάγκη για την ενίσχυση του γεωτρητικού στόλου του Τμήματος αναγνωρίστηκε εδώ και μια δεκαετία όπου μετά από συνεχείς προσπάθειες κατέστη δυνατή η αγορά του νέου γεωτρύπανου σε αντικατάσταση δύο παλαιών που έχουν ήδη αποσυρθεί. Με την απόκτηση του νέου γεωτρύπανου και την προγραμματισμένη αξιοποίηση του, το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης είναι πλέον σε θέση να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην υλοποίηση των υποχρεώσεών του, όπως αυτές απορρέουν από τις αρμοδιότητές του».

Ο κ. Χατζηγεωργίου εξέφρασε ευχαριστίες στο Υπουργείο Γεωργίας για την έγκριση του προϋπολογισμού για την αγορά του νέου γεωτρύπανου και την όλη στήριξη που παρείχε στο Τμήμα κατά τη διάρκεια της υλοποίησης της συγκεκριμένης σύμβασης» τον τέως Διευθυντή του Τμήματος και νυν Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Κωνσταντίνου για τον καθοριστικό τον ρόλο στην προκήρυξη του διαγωνισμού, στον συντονιστή της σύμβασης και τους συνεργάτες του για την επιτυχή υλοποίησή της αλλά και όσων συνέβαλαν στην επιτυχή ανόρυξη της δοκιμαστικής γεώτρησης.

Από την πλευρά του ο Επίτιμος Πρόεδρος και ιδρυτής του Ομίλου CTC Νίκος Σιακόλας εξέφρασε «συγχαρητήρια στην κυβέρνηση που πολύ έξυπνα πλήρωσε και παρέλαβε το γεωτρύπανο αφού πρώτα το δοκίμασε στο Σταυροβούνι σε σκληρά πετρώματα, εξετάζοντας την αποτελεσματικότητα του. Εύχομαι να έχουμε επιτυχίες στο να βρούμε μεγάλες ποσότητες νερού και αυτό θα εξυπηρετήσει την πατρίδα μας»

Πρόσθεσε ότι «ζούμε σε ένα κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται και διαφοροποιείται και οι ανάγκες και οι συνήθειες αλλάζουν και γι’αυτό οι ικανοί Υπουργοί πρέπει να προετοιμάζουν την κοινωνία και τους ανθρώπους ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις ραγδαίες αλλαγές της τεχνολογίας και των κλιματικών αλλαγών, όπως κάνει το Υπουργείο Γεωργίας».

Ο κ. Σιακόλας σημείωσε επίσης πως «η εταιρεία μας είναι στην διάθεση του κράτους να εξυπηρετήσουμε πάντοτε βέβαια στα πλαίσια της νομιμότητας, με δημόσιες προσφορές για να προσφέρουμε ό,τι είναι καλύτερο για εξυπηρέτηση του τόπου και του δημοσίου συμφέροντος».

Εξάλλου ο Δημήτρης Ζάγκουλος Διευθυντής του Τμήματος Βαρέων Οχημάτων του Ομίλου CTC είπε πως «σήμερα παραδίδεται στο Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης ένα ειδικό μηχάνημα τύπου γεωτρύπανου, που πληροί όλες τις αυστηρές προδιαγραφές που ορίζουν οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προσθέτοντας πως ο Ομιλος θα είναι δίπλα στο Τμήμα τα επόμενα χρόνια για να παρέχει όλη την τεχνική υποστήριξη που απαιτείται.

Αναφερόμενος στα τεχνικά χαρακτηριστικά του γεωτρύπανου ο κ. Ζάγκουλος είπε πως η εταιρεία κατασκευής είναι η Massenza Drilling Rig, που έχει περίπου 100 χρόνια εμπειρία στην κατασκευή και εφαρμογή γεωτρύπανων διαφόρων τύπων και μεγεθών.

Το εργοστάσιο κατασκευής βρίσκεται στην Πάρμα της Ιταλίας και από εκεί γίνεται η προμήθεια των γεωτρύπανων σε όλο τον κόσμο. Το γεωτρύπανο MI55 είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μοντέλο της σειράς τρυπανιών Massenza και αποτελεί μια αξιόπιστη και ιδανική λύση για τη διάτρηση πηγαδιών νερού.

Πρόσθεσε πως το γεωτρύπανο είναι εγκατεστημένο σε ειδικό βαρέου τύπου όχημα «ΑSTRA» διάταξης αξόνων 8Χ6, ιπποδύναμης 414 κιλοβάτ που κατασκευάζεται επίσης στην Ιταλία, ενώ όλα τα υδραυλικά συστήματα του λειτουργούν μέσω της μηχανής «Caterpillar» ιπποδύναμης 563 κιλοβάτ, ενώ το τρυπάνι είναι εξοπλισμένο με αυτοφερόμενο κομπρεσόρο αέρα που λειτουργεί μέχρι και 24 bar.

Το γεωτρύπανο διαθέτει «pull up capacity» 55 τόνων και «pull down capacity» 30 τόνων ενώ διαθέτει τρεις ξεχωριστούς γερανούς που χρησιμοποιούνται κατά περίπτωση σύμφωνα με τις ανάγκες της ομάδας έργου του τρυπανιού. Το σύστημα φόρτισης των στελεχών στην υδροκεφαλή είναι πρωτοποριακό, ο βραχίονας φόρτισης των στελεχών γίνεται με ασύρματο τηλεχειριστήριο και ο τρόπος λειτουργίας του εξοικονομεί χρόνο και αυξάνει την απόδοση της διαδικασίας. Συνολικά πρόκειται για ένα τελευταίας τεχνολογίας γεωτρύπανο το οποίο με τα συστήματα και τον εξοπλισμό που φέρει μπορεί να φτάσει σε βάθος μέχρι και 1.400 μέτρα.

Ακολούθησε η παράδοση των κλειδιών του γεωτρύπανου από τον Νίκο Σιακόλα, η εταιρεία του οποίου, εκπροσωπεί στην Κύπρο την κατασκευάστρια εταιρεία Massenza Drilling Rigs, προς τον Υπουργό Γεωργίας και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ανόρυξη γεώτρησης με το νέο γεωτρύπανο.

Send this to a friend