Όταν η νοσταλγία φοράει άρωμα παράδοσης! by Studio Bagno
Θα ήθελα να ήξερα ποιος δεν έχει νοσταλγήσει εκείνα τα χρόνια, που τρέχαμε παιδάκια τότε, ξέγνοιαστοι και ξυπόλητοι στις γειτονίες του χωριού. Εκεί που οι μυρωδιές από τα καλούδια που έφτιαχνε η γιαγιά, σου τρύπαγαν κυριολεκτικά την μύτη. Μπουρεκάκια με την αναρή, λουκουμάδες, τσιπόπιτα, μαχαλεπί και τόσα άλλα.
Ακόμη θυμάμαι τον παππού να πίνει τον καφέ του και να διαβάζει την εφημερίδα του, σε εκείνη την μικρή, τόσο ζεστή βεραντούλα, με τις δυο τόνενες παραδοσιακές γαλάζιες καρέκλες και το μικρό στρογγυλό τραπεζάκι. Μου άρεσε πολύ να πηγαίνω και να κάθομαι δίπλα του, σε εκείνη την γωνίτσα της αυλής και να ζητάω να μου λέει ιστορίες, από εκείνο το κλασσικό, παραδοσιακό μαρμαράκι που διακοσμούσε το πάτωμα εκείνης της αξέχαστης βεραντούλας.
Χάζευα ώρες ατελείωτες τα σχέδια που στόλιζαν το κάθε μαρμαράκι ξεχωριστά. Τα χρώματα ήταν τόσο παράξενα και όμορφα, λες και το κάθε ένα έκρυβε πίσω του και μια διαφορετική ιστορία. Ο παππούς μου έλεγε πως η τεχνική για το παραδοσιακό μαρμαράκι, έχει τις ρίζες της πίσω στον 16o αιώνα στην Βενετία. Τεχνίτες με χρόνια εμπειρίας, είχαν ανακαλύψει τότε, έναν μοναδικό τρόπο και από τα βενετσιάνικα μάρμαρα, μπορούσαν να επαναχρησιμοποιούν τα υπολείμματα μαρμάρου.
Έτσι με περίεργα μάρμαρα τσιπ, άρχισαν να κτίζουν βεράντες γύρω από τα σπίτια τους. Ο τρόπος που τα τοποθετούσαν και το κάθε ένα έπαιρνε ένα διαφορετικό σχήμα, τους έκανε να εξελίξουν την τεχνική αυτή. Οι τεχνικές των πρώτων αυτών δαπέδων terrazzo, όπως τα έλεγε ο παππούς, εξελίχθηκαν από το τρίψιμο με μια πέτρα στο χέρι, ως ανάπτυξη μιας μικρής λαβής, ζυγισμένης πέτρας λείανσης που λεγόταν Galero. Ο παππούς μου έλεγε πως το παραδοσιακό μαρμαράκι ήταν το πιο δυνατό και άφθαρτο μωσαϊκό που υπήρχε, λόγω των σπασμένων θραυσμάτων μαρμάρου που έβαζαν στο μείγμα του. Έτσι όσο πιο πολύ το περπατούσες, τόσο καλύτερο, τόσο ομορφότερο και τόσο πιο γυαλιστερό γινόταν με την πάροδο του χρόνου.
Πόσο πολύ θαύμαζα αλήθεια το γεγονός, ότι κάτι τόσο παλιό και παραδοσιακό έμενε άφθαρτο καθώς τα χρόνια περνούσαν από πάνω του. Ήταν κάτι εξωπραγματικό! Ακόμη είναι χαραγμένη στην μνήμη μου η έκφρασή θαυμασμού, που πήρε το πρόσωπο μου, όταν για πρώτη φορά ο παππούς Βαρνάβας, μου είπε τον τρόπο για το πώς ακριβώς έφτιαχναν το παραδοσιακό μαρμαράκι.
Το κάθε παραδοσιακό μαρμαράκι είναι ένα μικρό έργο τέχνης μου έλεγε, αφού το κάθε ένα φτιάχνετε στο χέρι από έμπειρους τεχνίτες του είδους αυτού. Υπάρχει μια μοναδική μήτρα σχεδίου, όπως αυτήν στην οποία μεγαλώνει το έμβρυο στην κοιλιά της μάνας του. Έτσι μου παρομοίαζε ο παππούς την τεχνική αυτή, τόσο μοναδική! Σε αυτή την μήτρα λοιπόν, ο τεχνίτης βάζει ένα-ένα τα χρώματα στο χέρι. Μετά περνά από πάνω της μια μαλακή πούδρα, η οποία βοηθά στην απορροφητικότητα. Στην συνέχεια βγάζουμε την μήτρα και περιχύνουμε με τσιμέντο και άμμο. Μετά τοποθετούμε το παραδοσιακό μαρμαράκι στην μηχανή συμπίεσης στα 160Bar για να ομογενοποιήθει το μείγμα. Αφού τελειώσει, τοποθετούμε το παραδοσιακό μαρμαράκι σε αεριζόμενο εσωτερικό χώρο για 4-5 ημέρες για να στεγνώσει από μόνο του. Το επόμενο στάδιο είναι να πάει στο τριβείο για να τριφτεί, να αδιαβροχοποιεί και να γυαλίσει. Έτοιμο τώρα πια τοποθετείτε και κάνει κάθε χώρο εσωτερικό ή εξωτερικό μοναδικό και ξεχωριστό.
Κάθε τόπος παιδί μου, μου έλεγε έχει τα δικά του σχέδια σύμφωνα με την παράδοση και την κουλτούρα κάθε τόπου. «Παράδοση δεν είναι η διατήρηση της στάχτης, αλλά η μεταφορά της φλόγας»
Στις μέρες μας, ο κόσμος της διακόσμησης τείνει όλο και περισσότερο να επιστρέψει σε αυτό που είναι φυσικό και αυθεντικό, συνδυάζοντας το παρελθόν με το μέλλον. Δίνει επίσης, ιδιαίτερη προσοχή στην τέχνη από άλλους πολιτισμούς, δημιουργώντας σημεία επαφής και προσφέροντας νέες καινοτόμες λύσεις. Η εσωτερική διακόσμηση ενός σπιτιού, αποτελείται από μια μείξη μοντέρνων αλλά και παραδοσιακών στοιχείων και έτσι με έναν μοναδικό τρόπο, το σπίτι «διηγείται τόσο την δική του ιστορία» όσο και αυτή του ιδιοκτήτη.
Το παραδοσιακό μαρμαράκι, έχει αυξήσει την δημοτικότητα του τα τελευταία χρόνια, γιατί όταν κατασκευάζεται σωστά, χρησιμοποιώντας καλά υλικά, μπορεί να δώσει μια εντυπωσιακή προσθήκη σε οποιονδήποτε χώρο.
«Θέλω να γυρίσω στα παλιά, θέλω την παλιά μου γειτονιά, εδώ και ΤΩΡΑ!»
Έλενα Κυριάκου
Υπεύθυνη Μάρκετινγκ
Επικοινωνήστε μαζί μας στο:
Telephone: 24 638911
Ή επισκεφθείτε τις σελίδες μας:
Website: studiobagno.com.cy
Facebook: Studio Bagno
Instagram: Studio Bagno