Όσα πρέπει να ξέρεις για τα “πέναλτι” εάν δεν ανανεώσεις την άδεια κυκλοφορίας
Δύο εικοσιτετράωρα απομένουν για τους Κύπριους οδηγούς προκειμένου να ανανεώσουν την άδεια κυκλοφορίας των οχημάτων τους, αφού την Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021 λήγει η περίοδος ανανέωσης αδειών κυκλοφορίας που έχει καθοριστεί από το Υπουργείο Μεταφορών και το Τμήμα Οδικών Μεταφορών.
Ο Αναπληρωτής Διευθυντής του ΤΟΜ Γιάννης Νικολαϊδης ανέφερε στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ότι μέχρι σήμερα ο αριθμός των ανανεωμένων αδειών κυκλοφορίας ανέρχεται στις εξακόσιες χιλιάδες, ενώ συνολικά αναμένονται περίπου εξακόσιες πενήντα χιλιάδες ανανεώσεις αδειών κυκλοφορίας.
Σε ποσοσοστό οι ανανεωμένες άδειες κυκλοφορίας ανέρχονται στο 95%, ενώ τις τελευταίες ημέρες υπολογίζεται ότι ανά ώρα ανενεώνονται σχεδόν πέντε χιλιάδες άδειες κυκλοφορίας.
Μετά την λήξη της περιόδου ανανέωσης αδειών κυκλοφορίας, οι ιδιοκτήτες οχημάτων επιβαρύνονται με πρόσθετο κόστος δέκα ευρώ και δέκα τοις εκατό επί του οφειλόμενου ποσού. Για παράδειγμα, εάν κάποιος ιδιοκτήτης οφείλει 100 ευρώ για την ανανέωση άδειας κυκλοφορίας του οχήματος του, την Παρασκευή το χρηματικό ποσό θα ανέλθει στα 120 ευρώ.
Ταυτόχρονα, η κυκλοφορία οχήματος χωρίς ανανεωμένη άδεια κυκλοφορίας θεωρείται παράνομη από την Αστυνομία και τιμωρείται με εξώδικο πρόστιμο ύψους 85 ευρώ. Για ανανέωση της άδειας κυκλόφορίας οχήματος είναι απαραίτητο να βρίσκεται σε ισχύ πιστοποιητικό καταλληλότητας (ΜΟΤ) και ασφάλεια.
Ο κύριος Νικολαϊδης εξήγησε ότι ποσοστό 60% των ιδιοκτητών επιλέγουν την ετήσια ανανέωση, ενώ ποοσοστό 15% την εξάμηνη ανανέωση.
Τις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε εφαρμογή στην ιστοσελίδα του ΤΟΜ η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης για ακινητοποίηση οχήματος, την οποία επιλέγουν αρκετοί ιδιοκτήτες που κατέχουν περισσότερα από ένα αυτοκίνητα. Για παράδειγμα μπορεί ένα όχημα να οδηγείται από φοιτητή που βρίσκεται στο εξωτερικό και θα έρθει στην Κύπρο το καλοκαίρι για διακοπές. Προκειμένου ο ιδιοκτήτης να αποφύγει την επιβολή προστίμου θα πρέπει να δηλώσει το όχημα ως ακινητοποιημένο.
Για την απόσυρση οχημάτων, ο κύριος Νικολαϊδης είπε ότι είναι ευθύνη των ιδιοκτητών να απευθυνθούν σε αδειοδοτημένο κέντρο, ενώ για όσα οχήματα βρίσκονται ακινητοποιημένα σε δρόμους πόλεων και χωριών οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης μπορούν να προχωρήσουν σε διαχείριση, ενημερώνοντας μάλιστα το ΤΟΜ για διαγραφή του οχήματος από τα συστήματα.