Home ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Martin Wachter: «Η Κύπρος είναι το σπίτι μου»
Martin Wachter: «Η Κύπρος είναι το σπίτι μου»

Martin Wachter: «Η Κύπρος είναι το σπίτι μου»«Είναι ζωτικής σηµασίας να πιστεύεις πάντα στα όνειρά σου και στη δυνατότητά σου να πετύχεις όλα όσα θέλεις», αναφέρει σε συνέντευξή του στο περιοδικό Εconomy Today o ιδιοκτήτης και ιδρυτής της GoldenRace Martin Wachter

«Είναι ζωτικής σηµασίας να πιστεύεις πάντα στα όνειρά σου και στη δυνατότητά σου να πετύχεις όλα όσα θέλεις», αναφέρει σε συνέντευξή του στο περιοδικό Εconomy Today o ιδιοκτήτης και ιδρυτής της GoldenRace Martin Wachter, τονίζοντας παράλληλα: «Η GoldenRace είναι η µεγαλύτερη εταιρεία παροχής λογισµικού εικονικών αθληµάτων (virtual sports) στον κόσµο».  O κ. Wachter, ο οποίος έχει θέσει στο επίκεντρο της προσοχής του την έναρξη των εργασιών της GoldenRace στην Κύπρο, µας µιλά για την εταιρεία του, την επαγγελµατική του πορεία και την παρουσία της GoldenRace σε άλλες χώρες και εξηγεί τι είναι τα virtual sports.

Πότε ιδρύθηκε η GoldenRace, ποιες υπηρεσίες παρέχει και ποιοι ήταν οι σηµαντικότεροι σταθµοί στην πορεία της;


Ίδρυσα την GoldenRace το 2006. Παρέχουµε εικονικά αθλήµατα (virtual sports) και στοιχηµατικές λύσεις και οι σηµαντικότεροι σταθµοί στην πορεία της εταιρείας είναι οι εξής: ηγέτες της αγοράς στο µεγαλύτερο µέρος του κόσµου, έχοντας φέρει επανάσταση στην αγορά µε καινοτόµα προϊόντα όπως τα εικονικά πρωταθλήµατα ποδοσφαίρου µας (virtual football leagues) –τα οποία είναι τα πιο δηµοφιλή εικονικά παιχνίδια στον κόσµο– και επεξεργασία περισσότερων από 15 εκατοµµύρια εισιτηρίων την ηµέρα. Επίσης, λειτουργούν περισσότερα από 50.000 καταστήµατα µε το λογισµικό της GoldenRace και περισσότεροι από 400 ιστότοποι τροφοδοτούνται από τη διαδικτυακή και κινητή (mobile) λύση της εταιρείας. Αλλά δεν µας ήρθαν όλα εύκολα ή γρήγορα. H αρχή ήταν δύσκολη και απαιτούσε πολύ σκληρή δουλειά και αυτοπεποίθηση για να φτάσουµε εκεί που βρισκόµαστε τώρα.

Πότε τοποθετείται χρονικά η έναρξη των εργασιών σας και πού ανέρχεται το κόστος της επένδυσης;

∆εν γνωρίζουµε ακόµη την ακριβή ηµεροµηνία έναρξης των εργασιών µας στην Κύπρο ή το συνολικό κόστος της επένδυσης, λόγω του ότι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως οι προϋποθέσεις που προβλέπονται από τις αρχές παιγνίων και στοιχηµάτων και ο χρόνος που χρειάζεται για να εκπληρωθούν.

Η Κύπρος δεν διαθέτει ακόµα το νοµοθετικό πλαίσιο για virtual sports, κάτι το οποίο βεβαίως βρίσκεται στα σκαριά. Έχετε υποβάλει οποιαδήποτε αίτηση για αδειοδότηση των εργασιών σας στην Κύπρο;

Όπως ίσως γνωρίζετε, τα εικονικά αθλήµατα ρυθµίζονται σε πολλές χώρες της Ε.Ε., συµπεριλαµβανοµένων των πιο ανεπτυγµένων οικονοµιών. Η Νέα Στρατηγική της Εθνικής Αρχής Στοιχηµάτων είναι φιλόδοξη ως προς τον εκσυγχρονισµό του κλάδου και είναι η αντίληψή µας ότι τα εικονικά αθλήµατα θεωρούνται αναπόσπαστο µέρος της διαδικασίας εκσυγχρονισµού, ενισχύοντας την ανάπτυξη του κλάδου και παρέχοντας νέες θέσεις εργασίας υψηλής τεχνολογικής έντασης. Όταν η νοµοθεσία προσαρµόζεται σε αυτές τις νέες συνθήκες, η GoldenRace θα εµπλακεί µε υπερηφάνεια ως παγκόσµιος ηγέτης που προσφέρει στους Κύπριους και την κυπριακή οικονοµία την εµπειρία της και την τεχνογνωσία της.

Ως ένας αυτοδηµιούργητος επιχειρηµατίας, ποιες δυσκολίες αντιµετωπίσατε στην αρχή της πορείας σας και ποιοι παράγοντες συµβάλλουν σε µια πετυχηµένη καριέρα;

Οι µεγαλύτερες προκλήσεις ήταν οι οικονοµικοί πόροι και η εµπειρία. Το πρώτο, επειδή δεν χρηµατοδοτηθήκαµε από τράπεζες ή επενδυτές – µπορούσαµε να ξοδέψουµε µόνο όσα είχαµε. Το δεύτερο, γιατί έπρεπε να µάθουµε τα πάντα από το µηδέν. Ο κύριος παράγοντας που συνέβαλε στην επιτυχία µας ήταν ότι δεν εγκαταλείψαµε ποτέ, ακόµη και όταν συναντήσαµε πολλά εµπόδια, και χρειάστηκαν χρόνια για να αρχίσουµε να έχουµε ένα λογικό εισόδηµα. Αυτό είναι ένα παράδειγµα του πόσο ζωτικής σηµασίας είναι το να πιστεύεις πάντα στα όνειρά σου και στη δυνατότητά σου να πετύχεις όλα όσα θέλεις. Να ακολουθείς την ευδαιµονία σου και να σταµατάς όταν τελειώνει.

Η GoldenRace έχει ηγετική θέση και σε άλλες χώρες. Ποιες είναι οι κυριότερες αγορές στις οποίες δραστηριοποιείστε;

Έχουµε ισχυρή παρουσία σε αρκετές αγορές χάρη στους συνεργάτες µας, στη σκληρή δουλειά της οµάδας πωλήσεων και στα εντυπωσιακά προϊόντα µας. Οι κύριες αγορές στις οποίες δραστηριοποιούµαστε είναι η Ευρώπη, η Αφρική και η Λατινική Αµερική. Είµαστε παγκόσµιοι ηγέτες της αγοράς στο pre-recorded video sports play και στο virtual football league play. Είµαστε ηγέτες στην Ιταλία στο εικονικό πρωτάθληµα ποδοσφαίρου, στη Λατινική Αµερική και στην Αφρική. Ειδικά στην Αφρική, 8 από τα 10 εικονικά στοιχήµατα τοποθετούνται µέσω της GoldenRace. Το µερίδιο αγοράς µας στις ρυθµιζόµενες αγορές είναι πάντα τουλάχιστον 80%.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΣ

Ποιους στόχους έχετε θέσει για την κυπριακή αγορά;

Ο κύριος στόχος είναι να γίνουµε ηγέτες της αγοράς και στην Κύπρο και να δηµιουργήσουµε µια κατάλληλη οµάδα στη χώρα, προσλαµβάνοντας ντόπιους για να τρέξουν την επιχείρηση. Καθώς ζω σε αυτή την όµορφη χώρα, θα επιβεβαιώσω προσωπικά ότι όλα θα είναι τέλεια για αυτή την αγορά και ότι θα δώσουµε κάτι πίσω στη χώρα.

Τι περιλαµβάνει η γκάµα των προϊόντων που προσφέρει η GoldenRace;

Υψηλής ποιότητας εικονικά αθλήµατα, από το πιο δηµοφιλές εικονικό ποδόσφαιρο στον κλάδο, µέχρι ιπποδροµίες, κυνοδροµίες, µοτοσικλέτες… Έχουµε επίσης δύο καινοτόµα στιγµιαία αθλήµατα (instant sports): το Real Fighting, το οποίο είναι το µόνο προ-ηχογραφηµένο παιχνίδι πάλης στην αγορά, και 3×3 Μπάσκετ, που εισάγει επιλογές στοιχηµάτων στο παιχνίδι και είναι το µοναδικό εικονικό άθληµα µε λειτουργία εξαργύρωσης (cash-out). Και φυσικά λύσεις σε όλα τα κανάλια (omni-channel) για την εύκολη ενσωµάτωση όλων των προϊόντων µας, µε µηδενική καµπύλη εκµάθησης και µε καθοριστικές καινοτοµίες στον κλάδο, όπως ενοποιηµένο backoffice και server.

Σε ποιους άξονες θα κινηθεί το στρατηγικό σας πλάνο;

Έχω µια ισχυρή οµάδα ταλαντούχων εµπειρογνωµόνων που απολαµβάνουν αυτό που κάνουν και θέλουν να γίνονται καλύτεροι και να ανεβάζουν την αξία της εταιρείας κάθε φορά. Είµαι βέβαιος ότι έχουν ήδη κάνει όλη την έρευνα για να µάθουν πώς να εντυπωσιάσουν τους Κύπριους χρήστες και παίκτες. Πάντα καινοτοµούµε και βελτιώνουµε τα προϊόντα και τις λύσεις µας. Είναι επίσης πολύ σηµαντικό να ακούµε τις ανάγκες των πελατών µας, οπότε προσαρµόζουµε τα παιχνίδια µας στους διαφορετικούς παίκτες, επειδή κάθε χώρα έχει διαφορετικά γούστα στα τυχερά παιχνίδια, στις προτιµήσεις και στις αντιθέσεις, σύµφωνα µε το γεωγραφικό και πολιτιστικό υπόβαθρο. Τέλος, το να είσαι προσωπικά στο µέρος όπου λειτουργείς, να µιλάς µε τους ανθρώπους και να έχεις µια στενή σχέση βοηθά πολύ στο να γίνεις γνωστός και αξιόπιστος.

ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Ποιοι παράγοντες συνέβαλαν ώστε να επιλέξετε την Κύπρο για την επένδυσή σας;

Η Κύπρος είναι το σπίτι µου εδώ και 15 χρόνια. Επισκέφτηκα τη χώρα για πρώτη φορά το 2007 και µου άρεσε το µέρος και οι άνθρωποι. Πιστεύω ότι η συγκεκριµένη επιχείρηση στην Κύπρο µπορεί να προσελκύσει τουρίστες από την υπόλοιπη Ευρώπη που απολαµβάνουν τον στοιχηµατισµό, όπως πολίτες του Ηνωµένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, που είναι ήδη εξοικειωµένοι µε αυτά τα είδη παιχνιδιών.

Λόγω της πανδηµίας, πολλές αθλητικές διοργανώσεις είχαν ανασταλεί, γεγονός που επηρεάζει τις στοιχηµατικές εταιρείες. Στη δική σας περίπτωση, ποιο ήταν το αποτέλεσµα της κρίσης αυτής;

Φυσικά και επηρεαστήκαµε, εν µέρει, εξαιτίας του κλεισίµατος του λιανικού εµπορίου σε πολλές χώρες, αλλά, λόγω του ότι τα εικονικά αθλήµατα δεν σταµατούν ποτέ και χάρη στο ότι επικεντρωνόµαστε στο διαδίκτυο, συνεχίσαµε να λειτουργούµε και να αναπτυσσόµαστε, µε αύξηση 74% στα GoldenRace online εισιτήρια που πωλούνταν µόνο τον Μάρτιο του 2020. Τα εικονικά αθλήµατα είναι ένα πολύ χρήσιµο εργαλείο για τις επιχειρήσεις στοιχηµάτων, που τις βοηθά να κερδίσουν περισσότερο και συνεχές εισόδηµα, ειδικά για την κάλυψη κόστους και για να σώσουν τη χρονιά που τα πραγµατικά αθλήµατα δεν ήταν διαθέσιµα. Οι εταιρείες στοιχηµάτων, όπως και κάθε άλλη βιοµηχανία, χρειάζονται ανθρώπινο δυναµικό, οπότε δεν πρέπει να ξεχνάµε ότι αν απλά προσφέρονται αθλητικά στοιχήµατα χωρίς να διεξάγονται πραγµατικά αθλήµατα για εβδοµάδες, οι υπάλληλοι ενδέχεται να χάσουν τη δουλειά τους. Είναι καλό να υπάρχει µια εναλλακτική λύση που θα βοηθήσει την επιχείρηση.

ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ

Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, σε συνδυασµό µε την πανδηµία, έχουν επισπεύσει κάθε είδους διαδικτυακή δραστηριότητα. Σε τοπικό επίπεδο, έχετε πραγµατοποιήσει κάποια έρευνα για το αν οι Κύπριοι παίκτες είναι γνώστες των virtual sports;

Ήρθα στην Κύπρο λόγω των virtual sports. Όταν ήρθα, το 2007, ξεκινήσαµε την εγκατάσταση των virtual sports, έτσι η GoldenRace είναι ήδη γνωστή στο κοινό της χώρας. Απολαµβάνουν τα παιχνίδια και γνωρίζουµε 100% πώς πρέπει να είναι το παιχνίδι για να έχουµε επιτυχία στην Κύπρο.

Στην Κύπρο δραστηριοποιούνται και άλλες στοιχηµατικές εταιρείες. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να εισέλθετε στη συγκεκριµένη αγορά;

Το ξεκίνηµα σε µια νέα αγορά είναι πάντα δύσκολο, αλλά γνωρίζουµε τις περισσότερες εταιρείες στοιχηµάτων στην Κύπρο. Ορισµένες από τις διεθνείς εταιρείες συνεργάζονται ήδη µαζί µας σε άλλες χώρες, οπότε είµαστε σίγουροι ότι οι περισσότερες από αυτές θα χαρούν να συνεργαστούν µε την GoldenRace σε αυτή την αγορά.

Πηγή : Economy Today
Send this to a friend