Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Τσιούτης: Να σταματήσει η συζήτηση για εργαστηριακό έλεγχο όλου του πληθυσμού
Τσιούτης: Να σταματήσει η συζήτηση για εργαστηριακό έλεγχο όλου του πληθυσμού

Τσιούτης: Να σταματήσει η συζήτηση για εργαστηριακό έλεγχο όλου του πληθυσμού

Να σταματήσει επιτέλους η συζήτηση περί εργαστηριακού ελέγχου όλου του πληθυσμού, αναφέρει ο Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Δρ Τσιούτης, επισημαίνοντας ότι είναι υπερβολικό, ασύμφορο, καταστροφικό και δεν αντικαθιστά τα απλά μέτρα που είναι σαφώς πιο αποδοτικά και δεν δημιουργούν ψευδές αίσθημα ασφάλειας.

Σε ανάρτηση του στο twitter, o Καθηγητής Τσιούτης σημειώνει ότι «ένα χρόνο μετά και μιλάμε για επανεκκίνηση χωρίς όμως να εφαρμόζουμε καν αυτά που θα έπρεπε να είχαμε μάθει».

Αναφέρει ότι «ακούγονται “έξυπνες” απόψεις (συμπεριλαμβανομένων των δικών μου) αλλά επικρατούν δύο μη-αποδοτικές τάσεις: …οι μεν να “πατεντάρουν” τα αυτονόητα και οι δε να επιδεικνύουν μία επιφανειακή διάθεση να εφαρμόσουν (χωρίς να κατανοούν) προκειμένου να ανοίξουν».

Επισημαίνει ότι τα αυτονόητα που θα έπρεπε να είχαμε ήδη εφαρμόσει είναι:

– Εργασία από το σπίτι όπου είναι εφικτό. Απίστευτο, σημειώνει, ότι έπρεπε να γίνει υποχρεωτική ή ότι συνεχίζουμε και συζητάμε για πλήρη κατάργηση της εργασίας από το σπίτι.

– Πραγματική προσαρμογή χώρων. Δυστυχώς αυτό, αναφέρει, έχει εννοηθεί μόνο ως μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τ.μ. Όμως χρειάζεται πραγματική προσαρμογή χώρων με βάση τη δραστηριότητα, τη ροή και κινητικότητα του κόσμου, τον αερισμό, π.χ. μονή κατεύθυνση ροής του κόσμου σε χώρους λιανικού εμπορίου, μόνιμη και σταθερή ομαδοποίηση προσωπικού, ουσιαστική τροποποίηση μονάδων κλιματισμού για εξασφάλιση βέλτιστης ροής αέρα και μείωση διασποράς.

– Εκμετάλλευση εξωτερικών χώρων. Αν οι κλιματικές συνθήκες επηρεάζουν τη διασπορά είναι συζητήσιμο, αλλά στους εξωτερικούς χώρους σίγουρα η διασπορά είναι μικρότερη. Όσο βελτιώνεται ο καιρός, οφείλουμε να δούμε πώς θα εκμεταλλευτούμε τους εξωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις.

– Μάσκα: ένα σημαντικό μέτρο ατομικής προστασίας, του οποίου όμως η αποτελεσματικότητα έχει να κάνει κυρίως όταν τη φοράμε σωστά (δεν το έχουμε δει καν να βελτιώνεται), τη συχνότητα της νόσου, τον εκάστοτε χώρο (πχ. κλειστός, ποιότητα αερισμού), τον βαθμό συνωστισμού.

– «Εκπαίδευση» στην ατομική προστασία. Δεν χρειάζονται εξειδικευμένα μαθήματα για το πώς να προσέχουμε. Ξέρουμε πώς μεταδίδεται ο ιός από άτομο σε άτομο και ξέρουμε ποιοι είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο να καταλήξουν νοσοκομείο αν κολλήσουν.

«Ας τα κατανοήσουμε, …ας τα εφαρμόσουμε στην καθημερινότητά μας: Προσεκτική επιλογή με ποιους θα έρθουμε σε στενή επαφή (κοινωνικός κύκλος), -αποστάσεις, μάσκες, αποφεύγουμε συνωστισμό και χώρους με πολλά άτομα, αν παρουσιάσουμε συμπτώματα μένουμε περιορισμένοι και μιλάμε με ιατρό», καταλήγει ο Δρ Τσιούτης.

Send this to a friend