ΑΔΕ Αμμοχώστου: Ειδικό Κλιμάκιο για υποθέσεις αδικημάτων βίας στην οικογένεια
Άρχισε τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου τη λειτουργία του στην ΑΔΕ Αμμοχώστου Ειδικό Κλιμάκιο διερεύνησης υποθέσεων που αφορούν αδικήματα βίας στην οικογένεια.
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου Αντρέας Κωνσταντίνου «η ενδοοικογενειακή βία και η βία κατά των γυναικών και ευάλωτων ομάδων βρίσκεται στις ύψιστες προτεραιότητες της Αστυνομίας, η οποία τονίζει εκ νέου τη βούληση και την αποφασιστικότητά της να συμβάλει στην εξάλειψη του απαράδεκτου αυτού φαινομένου στο πλαίσιο του δικού της ρόλου και αποστολής».
Πρόσθεσε πως «βλέποντας τη σημαντική αύξηση των καταγγελιών για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, η ηγεσία της Αστυνομίας αποφάσισε τη σύσταση και λειτουργία Επαρχιακών Κλιμακίων Διερεύνησης Υποθέσεων / Καταγγελιών Βίας στην οικογένεια, σε όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις. Στόχος είναι τα Κλιμάκια αυτά, με το εξειδικευμένο προσωπικό, να ανταποκρίνονται άμεσα στις υποθέσεις που αφορούν στην επαρχία τους και να τις διαχειρίζονται με ταχείς ρυθμούς, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια, προστασία και στήριξη των θυμάτων της βίας στην οικογένεια».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως «το Επαρχιακό Κλιμάκιο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου άρχισε τη λειτουργία του τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου και τελεί υπό την εποπτεία του υπεύθυνου ΤΑΕ Αμμοχώστου. Στο Κλιμάκιο αυτό υπηρετούν επτά μέλη της Αστυνομίας που έχουν επιλεγεί με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία σχετίζονται με την εκπαίδευση και την εμπειρία, που έχουν αποκτήσει στη διερεύνηση και χειρισμό τέτοιου είδους υποθέσεων στο παρελθόν».
Σημείωσε ακόμα ότι «με τη σύσταση του συγκεκριμένου Κλιμακίου τα μέλη της Αστυνομίας έχουν τύχει επιπρόσθετης και εξειδικευμένης εκπαίδευσης για να ανταποκρίνονται πλήρως στα καθήκοντά τους».
Σε άλλη ερώτηση ο εκπρόσωπος Τύπου της ΑΔΕ Αμμοχώστου απάντησε ότι «στατιστικά ανά το παγκύπριο για το έτος 2018 έγιναν 1028 καταγγελίες, το 2019 καταγράφηκαν 1288 καταγγελίες και το 2020 έγιναν 1733 καταγγελίες. Οσον αφορά την επαρχία Αμμοχώστου το 2019 έγιναν 174 καταγγελίες, ενώ το 2020 έγιναν 199 καταγγελίες, μια σημαντική αύξηση».
Υπήρξε, συνέχισε “μικρός αριθμός σοβαρών υποθέσεων, που αφορούν βία στην οικογένεια και έχουν τύχει της ανάλογης διερεύνησης με κάθε σοβαρότητα. Είμαστε σε επικοινωνία τόσο με το Αρχηγείο Αστυνομίας όσο και με τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας για τον πιο σωστό και αποτελεσματικό τρόπο χειρισμού τέτοιων υποθέσεων».
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον η λειτουργία του συγκεκριμένου Κλιμακίου βοηθά στην εμπιστευτικότητα και την εχεμύθεια κάνοντας τις διαδικασίες πιο εύκολες για τα άτομα που επιθυμούν να καταγγείλουν μια υπόθεση, είπε πως «στόχος είναι το κοινό και γενικά τα θύματα να μπορούν να προχωρήσουν χωρίς φόβο και να καταγγείλουν με κάθε εμπιστευτικότητα. Οι συγκεκριμένες υποθέσεις θα τυγχάνουν πάντοτε χειρισμού με μεγάλη εχεμύθεια, αφού πάντοτε σκοπός της Αστυνομίας είναι η προστασία των θυμάτων είτε είναι ευάλωτες ομάδες».
Ερωτηθείς κατά πόσον ένας πολίτης μπορεί να καταγγείλει βία στην οικογένεια στο σπίτι γείτονα ή γνωστού του ατόμου, λαμβάνοντας υπόψη και το τελευταίο περιστατικό στους Εργάτες με το θάνατο δύο ανθρώπων, ο κ. Κωνσταντίνου απάντησε πως «μπορεί οποιοσδήποτε να υποβάλει καταγγελία ή να δώσει πληροφορίες στην Αστυνομία για τέτοιου είδους φύσεως αδικήματα. Η Αστυνομία καλεί το κοινό εάν αντιληφθεί τέτοιου είδους αδικήματα να επικοινωνήσει άμεσα με τη Δύναμη γιατί είναι πολύ σημαντικό να έχουμε τη συνεργασία και τη βοήθεια των πολιτών για τέτοιου είδους υποθέσεις».
Ανέφερε ακόμα ότι «είναι πολύ σημαντικό ο κόσμος να αντιληφθεί πως τέτοιου είδους αδικήματα είναι καταδικαστέα. Το κοινό πρέπει να έρθει κοντά στην Αστυνομία και σε συνεργασία με το Ειδικό Κλιμάκιο, να γίνει κατορθωτό η επίτευξη το γρηγορότερο δυνατό της έγκαιρης επίλυσης του προβλήματος».
Είπε επίσης πως «καταγγελίες μπορούν να γίνουν με κάθε εμπιστευτικότητα, όσον αφορά το χειρισμό των ευαίσθητων αυτών υποθέσεων, στα Επαρχιακά Κλιμάκια, ή στη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στο 1460 ή στο Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Βίας στην Οικογένεια και Κακοποίησης Ανηλίκων στο τηλέφωνο 22 804402 η σε άλλη αρμόδια Υπηρεσία ή Οργανισμό».
Ειδικά για την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου «οποιοδήποτε πρόσωπο το οποίο θα προβεί σε καταγγελία η θα χρειαστεί κάποια πληροφορία μπορεί να επικοινωνεί με το Ειδικό Κλιμάκιο στο ΤΑΕ Αμμοχώστου στο τηλέφωνο 23 803080 η 23 803040 η στον τοπικό Αστυνομικό Σταθμό».