Θα ήταν ιδανικό να είχαμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια από κάθε πηγή που υπάρχει, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Επιστημονικός Σύμβουλος στο Υπουργείο Υγείας για τους εμβολιασμούς, Αν. Καθηγητής στο Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Χρίστος Πέτρου, σημειώνοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει να ληφθούν υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα αλλά και οι νομικές υποχρεώσεις για τη χρήση ενός εμβολίου, το οποίο δεν είναι αδειοδοτημένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε ερώτηση αν η Κύπρος θα μπορούσε να προμηθευτεί το ρωσικό και κινέζικο εμβόλιο, ο Δρ Πέτρου είπε ότι αυτό είναι πολιτική απόφαση. Εξήγησε ότι τα εμβόλια είναι από τα προϊόντα που είναι υποχρεωτικά να είναι εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
«Αν μια χώρα επιλέξει να χρησιμοποιήσει ένα εμβόλιο, το οποίο δεν είναι εγκεκριμένο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων σε τέτοιες έκτακτες συνθήκες, μπορεί να το κάνει στην δική της επικράτεια αναλαμβάνοντας όμως και πλήρως την ευθύνη, όπως έχει ζητηθεί και από την Ουγγαρία να κάνει στην προμήθεια του ρωσικού εμβολίου», διευκρίνισε.
Το ιδανικό, τόνισε, είναι να έχουμε εμβόλια, που να είναι ασφαλή και αποτελεσματικά από οποιαδήποτε πηγή.
«Η έγνοια μας είναι να προχωρήσουμε σε περισσότερους εμβολιασμούς πιο σύντομα για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Θα πρέπει να αυξήσουμε την διαθεσιμότητα των εμβολίων με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ενόψει κι ενός ενδεχόμενου τρίτου κύματος που θα προκληθεί από μια μετάλλαξη», επεσήμανε.
Ζητήσαμε εμβόλια από το Ισραήλ αλλά δεν δίνει
Όπως είναι γνωστό, η Κύπρος έχει ήδη ζητήσει την χορήγηση εμβολίων από το Ισραήλ και το θέμα ίσως τεθεί επί τάπητος εκ νέου κατά την μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στην χώρα τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με τον Δρα Πέτρου, «αν έχει περίσσευμα το Ισραήλ και μας δώσει είναι ευπρόσδεκτα».
Εντούτοις, οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργείου Υγείας του Ισραήλ στην Financial Times ότι δεν υπάρχει θέμα να δώσουν εμβόλια, απομακρύνουν αυτή την πιθανότητα.
Το AstraZeneca και στην Κύπρο, οι αμφιβολίες που υπάρχουν
Η Κύπρος παράλαβε χθες τις πρώτες 7,200 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca ενώ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα παραλάβει 69 χιλιάδες δόσεις από την Εταιρεία.
Ο Δρ Πέτρου είπε ότι οι αμφιβολίες που εγείρονται τις τελευταίες ημέρες για τα εμβόλια της AstraZeneca αφορούν την μετάλλαξη από το στέλεχος που επικρατεί στην Νότιο Αφρική – τα προκαταρκτικά επιστημονικά δεδομένα παρόλο που είναι λίγα υποστηρίζουν ότι το εμβόλιο παρουσιάζει μειωμένη αποτελεσματικότητα έναντι του στελέχους που υπάρχει στην Νότιο Αφρική.
Όπως σημείωσε, μειωμένη αποτελεσματικότητα ενδεχομένως να παρουσιάζει και το εμβόλιο της Moderna ενώ περιμένουμε περισσότερα στοιχεία και για το εμβόλιο της Pfizer.
Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, οι μεταλλάξεις είναι κάτι το οποίο πρέπει να ανησυχεί γιατί αυτές είναι δυνατό να δημιουργούν στελέχη που να δραπετεύουν από το εμβόλιο.
Όσον αφορά όμως την βρετανική μετάλλαξη, διευκρίνισε, πως τα στοιχεία που υπάρχουν είναι ότι όλα τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά.
«Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων στην έγκριση του εμβολίου ομόφωνα δεν έχει θέσει κανένα ηλικιακό περιορισμό. Στην Επιτροπή που έχει εγκρίνει το εμβόλιο συμμετείχαν όλες οι χώρες καθώς και η Γερμανία. Την επόμενη μέρα, κάποιες χώρες είχαν θέσει κάποιους προβληματισμούς. Στην έκκληση του, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είπε ότι δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα λόγω του αριθμού των ανθρώπων άνω των 65 χρόνων που συμμετείχαν στις κλινικές μελέτες για να πουν με βεβαιότητα πόσος είναι ο βαθμός αποτελεσματικότητας», πρόσθεσε.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, συνέχισε, υπέδειξε ότι βάση των δεδομένων που υπάρχουν και από άλλες μελέτες αλλά και από άλλα εμβόλια καθώς και από μέρος της κλινικής μελέτης της AstraZeneca στην φάση 2 που μέτρησαν τον αριθμό των αντισωμάτων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, δεν αναμένεται να υπάρχει ηλικιακή διαφοροποίηση. Σε κάθε περίπτωση, είπε, χρειάζεται ένα μεγαλύτερο δείγμα ατόμων για να έχουμε την ανάλυση του ειδικού δείγματος.
«Κάποιες χώρες έχουν θέσει ηλικιακούς περιορισμούς άνω των 70 χρόνων, άλλες έχουν άνω των 65 χρόνων, άλλες χώρες άνω των 60 χρόνων και άλλες άνω των 55 χρόνων. Δεν υπάρχει ομοιομορφία σε αυτή την λήψη των αποφάσεων κι αυτό σίγουρα μας οδηγεί στην σκέψη ότι η αιτία που έχουν πάρει αυτές οι χώρες την απόφαση τους μπορεί να μην είναι καθαρά επιστημονική. Με τα ίδια επιστημονικά δεδομένα που όλες οι χώρες έκριναν ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό σε όλες τις ηλικιακές ομάδες έρχονται μετά με τα ίδια δεδομένα να πάρουν τις αποφάσεις τους», σημείωσε.
Ενδεχομένως, συνέχισε, κάποιες χώρες να έχουν κάνει κάποιες διαφορετικές επιλογές ανάλογα με την διαθεσιμότητα των εμβολίων που έχουν, και να έχουν αλλάξει την στρατηγική τους και να μην αποτελεί προτεραιότητα γι αυτούς ο εμβολιασμός των ατόμων άνω των 65 χρόνων.
Η Πορτογαλία, είπε ο Δρ Πέτρου, προτίμησε να δώσει το εμβόλιο της AstraZeneca στους κάτω των 65 χρόνων, δεδομένου ότι υπάρχουν διαθέσιμα άλλα εμβόλια.
Η απόφαση των χωρών, σημείωσε, δεν αντιστρατεύεται την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων δεδομένου ότι υπάρχουν άλλες επιλογές.
Σε ερώτηση για το τι θα γίνει στην Κύπρο, ο Καθηγητής ανέφερε ότι σύμφωνα με την απόφαση της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής θα ακολουθηθεί η σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων χωρίς ηλικιακούς περιορισμούς.
Τόνισε ότι «το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές αφού έχει αποφανθεί επί αυτού ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων».
Το εμβολιαστικό πρόγραμμα θα προχωρεί σύμφωνα με την διαθεσιμότητα των εμβολίων
Σε ερώτηση αν το εμβολιαστικό πρόγραμμα θα προχωρεί όπως σχεδιάστηκε, ο Δρ Πέτρου ανέφερε ότι όλα θα εξαρτηθούν από την διαθεσιμότητα των εμβολίων.
Μέχρι σήμερα στην Κύπρο γύρω στις 33 χιλιάδες άτομα έλαβαν και τις δύο δόσεις του εμβολίου ενώ γύρω στις 22 χιλιάδες έλαβαν την πρώτη δόση.
Από χθες έχει ανοίξει η ηλικιακή ομάδα των 79 και άνω για εμβολιασμό ενώ παράλληλα εμβολιάζονται επαγγελματίες υγείας και ευπαθείς ομάδες.