Ημερήσια και Aνακουφιστική φροντίδα σε καρκινοπαθείς για όλες τις επαρχίες
Η καθιέρωση της 4ης Φεβρουαρίου ως παγκόσμιας ημέρας κατά του καρκίνου έχει κάποιους συγκεκριμένους σκοπούς και στόχους.
Δρ Ανδρέας Προκοπίου
Διευθυντής Κλινικής Χρυσοβαλάντου (Ass. Prof in Medical Education at Trinity College (Dublin, Ireland)/Ass. Prof in Medical Ethics & Law at SGUL / Unic Medical School)
Ανδρέας Αποστόλου
Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Ιδρύματος Χριστίνας Αποστόλου
Μεταξύ άλλων μας προδιαθέτει να είμαστε διπλά προσεκτικοί αλλά και ευαισθητοποιημένοι για την εκπλήρωση των στόχων και ασφαλώς την εκπλήρωση των επιβαλλόμενων εκ μέρους μας υποχρεώσεων. Οι ευθύνες και υποχρεώσεις μπορεί να είναι προσωπικές, συλλογικές, πολιτειακές αλλά πρωτίστως πρέπει να είναι διαχρονικές, για κάθε μέρα του χρόνου.
Όπως είναι γνωστό η καθιέρωση της ημέρας αυτής αποσκοπεί στην ενδυνάμωση και την ενθάρρυνση των μελών της κοινωνίας των πολιτών όπως δεσμευτούν για ανάληψη προσωπικής δράσης για βελτίωση τουλάχιστον των δομών παροχής ποιοτικών υπηρεσιών στον κάθε πάσχοντα καρκινοπαθή και όχι μόνον. Έχουν γίνει πολλά και η ανταπόκριση του κόσμου είναι ικανοποιητική, σίγουρα όμως μπορεί να γίνουν πολύ περισσότερα.
Στην Κύπρο με την εισαγωγή του Γενικού Συστήματος Υγείας γίνονται σοβαρές προσπάθειες βελτίωσης των υπηρεσιών και των παροχών που έχουν σχέση με την ασθένεια αυτή.
Το κάλεσμα αυτό για ευαισθητοποίηση μας έχει αγγίξει και εμάς. Έχοντας ως γνώμονα μας το καλό του πάσχοντα συνάνθρωπου μας θελήσαμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας να ενισχύσουμε την προσπάθεια αυτή.
Ένα κομμάτι που παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα είναι η παροχή υπηρεσιών Ημερήσιας αλλά και Ανακουφιστικής φροντίδας στους πάσχοντες από καρκίνο συνανθρώπους μας κοντά στον τόπο διαμονής τους.
Η προσωπική προσπάθεια και των δυο που υπογράφουμε το κείμενο αυτό, είναι να συντονίσουμε πρωτοβουλίες που να δημιουργούν τις προϋποθέσεις να λειτουργήσουμε Μονάδες Καθημερινής Φροντίδας αλλά και Μονάδες Ανακουφιστικής φροντίδας σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου.
Στόχος σε πρώτη φάση να λειτουργήσει ξανά η ανακουφιστική μονάδα στη Λεμεσό (στην κλινική Χρυσοβαλάντου) με την εμπειρία που έχει αποκομίσει το
προσωπικό όλα αυτά τα χρόνια καθώς και ο εμπλουτισμός αυτών με καινούργιες ιδέες και ασφαλώς πολύ αγάπη καθώς επίσης και η λειτουργία Μονάδας Καθημερινής Φροντίδας Καρκινοπαθών στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας της οποίας η δημιουργία έχει ανασταλεί λόγω της πανδημίας.
Δυστυχώς η πανδημία έχει διαταράξει τις ισορροπίες σε όλα τα συστήματα υγείας παγκόσμια. Έχει επίσης αποπροσανατολίσει τους στόχους και τα προγράμματά τους. Από την άλλη ο φόβος των ασθενών αλλά και του κάθε ανθρώπου για επισκέψεις στα νοσοκομεία και κλινικές έχει προσθέσει απρόσμενα συναισθήματα και προβλήματα.
Οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα έχουν πληγεί διπλά από την πανδημία και τις παρενέργειες της με αποτέλεσμα να θεωρούν ότι μπήκαν στο περιθώριο μιας και οι υπηρεσίες υγείας επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση του Covid-19.
Για αυτούς τους λόγους πιστεύουμε ότι η απάντηση τόσο από τον ΟΚΥπΥ όσον και από τον ΟΑΥ θα πρέπει να είναι άμεση και απλόχερη δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για υλοποίηση Μονάδων Καθημερινής και Ανακουφιστικής Φροντίδας σε όλη την Κύπρο.
Στόχος θα πρέπει να είναι η διευκόλυνση των ασθενών και των οικογενειών τους και η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας και φροντίδας χωρίς ταλαιπωρία.
Ας εγκύψουμε όλοι μας με αγάπη, συμπόνια, ταπεινότητα και σωφροσύνη στα προβλήματα των ανθρώπων αυτών και ας τιμήσουμε αυτή την μέρα με την υπόσχεση ότι η βοήθεια θα είναι συνεχής και συλλογική καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.
Θα ήταν παράλειψή μας να μην ευχαριστήσουμε αυτή ειδικά την ημέρα όλους τους λειτουργούς υγείας αλλά και το διοικητικό προσωπικό των ογκολογικών μονάδων αλλά και των συνδέσμων καρκινοπαθών στην Κύπρο που επιτελούν ένα εξαίρετο έργο. Είμαστε σε συνεχή συντονισμό και συνεργασία μαζί τους γιατί ο στόχος είναι κοινός.