Ο εξειδικευμένος φωτισμός με εναλλαγή χρωμάτων στο εξωτερικό του Μεσαιωνικού Κάστρου της Λάρνακας και τα άλλα έργα που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα, θα συμβάλουν στην προβολή του πολιτιστικού πλούτου της πόλης και στην αναβάθμιση και ανάδειξη του παραλιακού μετώπου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Αρχαιοτήτων.
Προστίθεται ότι το «Κάστρο Λάρνακας παρέμεινε κλειστό στους επισκέπτες από το τέλος Σεπτεμβρίου μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 2020 για τις ανάγκες υλοποίησης της μελέτης φωτισμού και παραμένει κλειστό μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, στη βάση του ισχύοντος Διατάγματος του Υπουργού Υγείας, σύμφωνα με το οποίο μέχρι τις 31/1 τα μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι παραμένουν κλειστοί για το κοινό».
Το έργο υλοποιήθηκε «από το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, ενώ συνεργασία και συντονισμός υπήρξε και με το Δήμο Λάρνακας. Το έργο περιλαμβάνει τη συνολική αναβάθμιση της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης του Κάστρου, την εγκατάσταση συστήματος ασφαλείας με τη χρήση καμερών και συστήματος συναγερμού, την προσθήκη εξειδικευμένου φωτισμού με εναλλαγή χρωμάτων στο εξωτερικό του, καθώς και αναβάθμιση του φωτισμού της εσωτερικής αυλής και των δωματίων που την περιβάλλουν».
Η αναβάθμιση της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης του Κάστρου «εντάσσεται στις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει το Τμήμα Αρχαιοτήτων για την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και θέτει σε εφαρμογή τις στρατηγικές του επιδιώξεις. Το Κάστρο Λάρνακας, αποτελεί ορόσημο της πόλης, χώρο μεγάλης επισκεψιμότητας και σημαντικό χώρο διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων, ως εκ τούτου η ορθή προβολή του αποτελεί προτεραιότητα».
Η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου «κρίνεται ότι θα συμβάλει περαιτέρω στην προβολή του πολιτιστικού πλούτου της πόλης, καθώς και στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Δήμος Λάρνακας για την αναβάθμιση και ανάδειξη του παραλιακού μετώπου της πόλης. Το Κάστρο Λάρνακας είναι το δεύτερο στη σειρά μεσαιωνικό Κάστρο που φωτίζεται, ακολουθώντας αυτό της Πάφου και εντάσσεται στα πλαίσια ενός ευρύτερου προγράμματος που τέθηκε σε εφαρμογή από το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, το οποίο περιλαμβάνει την αναβάθμιση της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και την προσθήκη εξειδικευμένου φωτισμού με εναλλαγή χρωμάτων και στα τέσσερα μεσαιωνικά κάστρα της Κύπρου».
Στην ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων αναφέρεται ακόμα ότι «θα ακολουθήσουν τα Κάστρα Λεμεσού και Κολοσσίου, τα οποία προβλέπεται να ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος έτους».
Κάνοντας αναφορά στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Λάρνακας το Τμήμα Αρχαιοτήτων αναφέρει ότι «δεσπόζει στο νότιο άκρο του παραλιακού μετώπου του ιστορικού πυρήνα της πόλης της Λάρνακας και είναι ένα οθωμανικό οικοδόμημα του 1625μ.Χ., όπως μαρτυρά και η σχετική επιγραφή που βρίσκεται πάνω από την είσοδο. Το κάστρο κτίστηκε αρχικά στα τέλη του 14ου αιώνα μ.Χ. από το Λουζινιανό βασιλιά της Κύπρου Ιάκωβο Α΄(1382-1398) και αποτελούσε μέρος της αλυσίδας των αμυντικών έργων που έγιναν τότε για να επιτηρούν και να προστατεύουν τη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού που απλώνεται από τον κόλπο της Πύλας και φτάνει μέχρι τον κόλπο του Ακρωτηρίου στη Λεμεσό».
Προστίθεται ότι «η αρχική μορφή του Κάστρου δεν είναι γνωστή, αφού κάποια τμήματα της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής του φάσης, ενσωματώθηκαν στο οθωμανικό κτίριο και είναι ορατά στο νότιο και ανατολικό τμήμα του κάστρου. Κατά την Ενετοκρατία το κάστρο ενισχύθηκε, μέσα στα πλαίσια της αναβάθμισης του ρόλου του λιμανιού της Λάρνακας».
Σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων «προς το τέλος της Ενετοκρατίας και εν όψει της οθωμανικής επίθεσης (1570), οι Βενετοί επέλεξαν να αμυνθούν στον άξονα Αμμοχώστου – Λευκωσίας – Κερύνειας, εγκαταλείποντας μάλλον το κάστρο της Λάρνακας. Το κάστρο ανοικοδομήθηκε στα 1625 από τους Οθωμανούς, αφού είχε στο μεταξύ ερειπωθεί, και εξοπλίστηκε με τηλεβόλα, ενώ σε αυτό έδρευε μια μικρή φρουρά από γενίτσαρους».
Ωστόσο «από τα μέσα τουλάχιστον του 18ου αιώνα, το κάστρο παρήκμασε και ο κύριος του ρόλος ήταν η ρίψη χαιρετιστήριων βολών προς τα διερχόμενα πλοία. Από τις αρχές της Αγγλοκρατίας χρησιμοποιείτο ως αστυνομικός σταθμός και φυλακή, μέχρι τα μέσα περίπου του 20ου αιώνα, ενώ η δυτική αίθουσα του ισογείου χρησιμοποιήθηκε από τους Άγγλους για εκτελέσεις καταδίκων δι’ απαγχονισμού».
Σημειώνεται ακόμα ότι «το Μεσαιωνικό Κάστρο Λάρνακας λειτούργησε από το 1948 ως Επαρχιακό Μουσείο Λάρνακας, μέχρι το 1969, όταν εγκαινιάστηκε το σημερινό Επαρχιακό Μουσείο».