Η διαδικασία της παρουσίασης των εφέδρων και πότε επιστρέφουν στην κανονικότητα
Κανονικά θα διεξάγονται οι επιστρατευτικές τακτοποιήσεις εφέδρων με επιδόσεις ΦΑΠ αλλά και ο ατομικός έλεγχος του οπλισμού τους, μετά και την απόφαση του Υπουργείου Άμυνας, για αναβολή των παρουσιάσεων εφέδρων και εθνοφυλάκων μέχρι της 28 Φεβρουαρίου.
Το αρμόδιο Υπουργείο, προχώρησε στη λήψη αυτού αυτού του μέτρου, λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική κατάσταση στην κοινότητα και με σκοπό τη διασφάλιση της υγείας, τόσο των στελεχών των στρατοπέδων, όσο και των εφέδρων που θα κληθούν να παρουσιαστούν για επιστρατευτική τακτοποίηση.
Επιπρόσθετα, οι καθολικές παρουσιάσεις των εφέδρων αναμένεται να αρχίσουν, εάν και εφόσον μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου, το επιτρέψει η επιδημιολογική κατάσταση. Σε αντίθετη περίπτωση, το συγκεκριμένο μέτρο θα επεκταθεί.
Σε δηλώσεις του στον REPORTER, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας, Χρίστος Πιερή, εξήγησε τη διαδικασία που θα ακολουθήσουν όσοι έφεδροι θα παρουσιαστούν για επιστρατευτικές τακτοποιήσεις, διευκρινίζοντας ότι δεν θα λάβουν όλοι οι έφεδροι SMS παρουσίασης.
Όπως εξήγησε ο κ. Πιερή, όσοι δεν λάβουν κάποιο SMS, θα πρέπει να ακολουθήσουν το ΦΑΠ τους, σε αντίθεση με αυτούς που θα λάβουν, οι οποίοι θα πρέπει να ακολουθήσουν το μήνυμα τους, με το οποίο θα ενημερώνονται για την ώρα και την ημερομηνία της παρουσίασης τους.
«Σε περίπτωση που κάποιος έχει ΦΑΠ που γράφει πάνω για επιστρατευτική τακτοποίηση και δεν λάβει κάποιο μήνυμα, οφείλει να πάει την ώρα που λέει το ΦΑΠ του. Αυτό σημαίνει, ότι η Μονάδα το είδε και δεν δημιουργείται κάποιο πρόβλημα. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι μια επιστρατευτική τακτοποίηση, που γίνεται σε ένα πεδίο βολής και είναι ανοικτός χώρος. Άρα δεν επηρεάζεται να γίνει. Δεν σημαίνει ότι όλοι θα λάβουν μηνύματα. Υπάρχει και παράκληση στα SMS, για να τηρηθεί η ώρα που τους αναφέρεται, ώστε να μην υπάρχουν οποιαδήποτε προβλήματα».
Παράλληλα, στις περιπτώσεις που μια Μονάδα έχει προγραμματισμένη μια μεγάλη παρουσίαση για μια συγκεκριμένη ημερομηνία, κατά τον Φεβρουάριο, ο κ. Πιερή, ανέφερε ότι η εν λόγω Μονάδα θα ειδοποιήσει τους έφεδρους, ώστε να παρουσιαστούν σταδιακά και σε πιο μικρές ομάδες. «Δεν θα πάνε όλοι την ίδια ημέρα αλλά θα γίνει σταδιακά σε δύο ή τρεις ημέρες. Είμαστε αναγκασμένοι να το κάνουμε. Δεν μπορούνε όλοι να πάνε ώρα οκτώ το πρωί, γιατί θα γίνει μεγάλος συνωστισμός και θα είναι εις βάρος όλων μας. Κάποιες Μονάδες που έχουν πιο λίγα άτομα για παρουσίαση, θα την κάνουν κανονικά, καθώς δεν θα παίρνει αρκετή ώρα και δεν θα επηρεάζονται οι έφεδροι αν περιμένουν σε μια σειρά, τηρώντας και τις αποστάσεις, μέχρι να ελεγχθεί ο οπλισμός τους και να πάρουν το ΦΑΠ».
Το ποσοστό θετικότητας στα στρατόπεδα
Όσον αφορά, την κατάσταση με τον κορωνοϊό στα στρατόπεδα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας, υπέδειξε ότι δεν τίθεται θέμα ανησυχίας, καθώς όπως είπε, το ποσοστό θετικότητας στα στρατόπεδα είναι χαμηλό και δεν έχουν δημιουργηθεί αλυσίδες μετάδοσης.
«Με τα rapid test που κάνουμε καθημερινά, τα στοιχεία μας δείχνουν ότι δεν έχουμε ξεφύγει από το 0,6 % της θετικότητας εντός των στρατοπέδων. Συνολικά τα κρούσματα που καταγράφηκαν, ξεπέρασαν τα 100, όμως η ουσία είναι ότι η θετικότητα μας είναι πολύ καλή και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αντιλαμβάνεστε ότι, κάνοντας μια άσκηση και φέρνοντας κόσμο από έξω, είναι πολύ πιθανόν να δημιουργηθεί κάποια αλυσίδα στις Μονάδες. Άρα, τουλάχιστον, για ακόμη ένα μήνα πρέπει να εφαρμόσουμε αυτό το μέτρο, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Αν όλα είναι καλά και με την επιδημιολογική κατάσταση στην κοινότητα, από τον Μάρτη και μετά θα ξεκινήσουμε κανονικά τις παρουσιάσεις μας. Σε περίπτωση που δούμε ότι η επιδημιολογική κατάσταση στην κοινότητα συνεχίζει να είναι στα ίδια επίπεδα, τότε θα επεκτείνουμε το μέτρο».
Λόγω της κατάστασης που επικρατεί με την πανδημία, στην Εθνική Φρουρά διαμόρφωσαν τον προγραμματισμό τους, με πρώτιστο στόχο την εκπαίδευση του προσωπικού, ώστε να συνεχίζεται κανονικά και ιδιαίτερα για τη σειρά που θα απολυθεί το καλοκαίρι.
«Οι παρουσιάσεις των λόχων που είναι ομαδικές θα τις κάνουμε, όμως δεν θα συγκεντρώσουμε ολόκληρες τις Μονάδες για να κάνουμε ασκήσεις εικοσιτετράωρες, αφού αυτές αναμένεται να γίνουν με τη νέα χρονιά. Οι Μονάδες τις ασκήσεις τις οποίες σκόπευαν να έχουν και εφέδρους μαζί, τις έκαναν σε πιο μικρή κλίμακα, χωρίς εφέδρους. Σίγουρα, δεν μπορεί να μας δώσει το ίδιο εκπαιδευτικό αποτέλεσμα, όμως αποφεύγουμε το καθόλου. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτοί που είναι τώρα κληρωτοί στρατιώτες, σε ένα χρόνο θα είναι έφεδροι. Δεν μπορούμε επειδή δεν θα έρθουν οι έφεδροι, να μην κάνουμε καθόλου την άσκηση και να μείνουν μια ολόκληρη χρονιά ανεκπαίδευτοι».
Πηγή: reporter.com.cy