Αραχνιάζει το παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Εικόνες εγκατάλειψης, που μόνο μελαγχολία και θλίψη προκαλούν, παρατηρούνται στον χώρο του παλιού αερολιμένα της Λάρνακας. Για περισσότερο από μια δεκαετία, δεν έγινε κατορθωτό να καρποφορήσει κανένα ενδιαφέρον και καμία πρωτοβουλία εκ μέρους κάποιου επενδυτή για αξιοποίηση και ανάπτυξη του χώρου του παλιού αεροδρομίου, το οποίο βρίσκεται σ’ ένα κομβικό σημείο της Λάρνακας, παρά την μεγάλη λίμνη της αλυκής.
Οι κατά καιρούς μεγαλόπνοες εξαγγελίες, όλα αυτά τα χρόνια, περί ανάπτυξης της περιοχής, δυστυχώς έμειναν στα λόγια… Ούτε οι προσπάθειες Κινέζων επενδυτών για δημιουργία μεγάλου εκθεσιακού χώρου έφεραν κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, ούτε οι σκέψεις για ανέγερση Mall, ούτε τα σχέδια που υπήρχαν παλαιότερα για δημιουργία καζίνο είχαν θετική κατάληξη.
Ο χώρος παραμένει εντελώς ανεκμετάλλευτος από το 2009 (χρονιά που λειτούργησε ο νέος αερολιμένας της πόλης), γεγονός που μόνο αρνητικό αντίκτυπο έχει στην πόλη της Λάρνακας. «Χάθηκαν εισοδήματα για τη Λάρνακα και πολλές νέες θέσεις εργασίας», δήλωσε στο Larnakaonline ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας Σταύρος Σταύρου κληθείς να σχολιάσει την έλλειψη ουσιαστικού ενδιαφέροντος όλα αυτά τα χρόνια για αξιοποίηση του παλιού αεροδρομίου.
«Σαν ΕΒΕΛ δεν έχουμε μέχρι στιγμής καμία ενημέρωση, ούτε από κάποιον επιχειρηματία ή επενδυτή, ούτε από κάποιο υπουργείο, για ενδιαφέρον που να σχετίζεται με την ανάπτυξη του χώρου του παλιού αερολιμένα. Και πολύ φοβάμαι πως όσο συνεχίζεται η κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοιού, η οποία έχει επηρεάσει τις οικονομίες όλων των χωρών, οι πιθανότητες κάποιος ξένος επενδυτής να ενδιαφερθεί για τον υπό αναφορά χώρο, είναι μειωμένες. Εδώ και δέκα χρόνια το θέμα αυτό βρίσκεται στον πάγο και αυτό μόνο αρνητικές επιπτώσεις έχει για την οικονομία και τον εμποροβιομηχανικό κόσμο της Λάρνακας», συμπλήρωσε ο κ.Σταύρου. Το δυστύχημα για τη Λάρνακα είναι πως ένας τεράστιος χώρος, στην δυτική πλευρά της πόλης, πλησίον της ραγδαία αναπτυσσόμενης περιοχής Μακένζι, παραμένει εντελώς αναξιοποίητος, ενώ θα μπορούσε κάλλιστα ν’ αποτελούσε προσοδοφόρο project και πόλο έλξης για ξένους επενδυτές ή επισκέπτες.
Για λιμάνι – μαρίνα
Στον αντίποδα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι είναι σ’ εξέλιξη οι διαδικασίες παράδοσης – μετάβασης των χώρων του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας από την Αρχή Λιμένων και το Υφυπουργείο Τουρισμού αντίστοιχα προς την εταιρεία Kition Ocean Holdings, που ανέλαβε το μεγαλεπήβολο έργο της ενιαίας ανάπτυξης.
Όπως είπε ο κ.Σταύρου, πρόκειται για χρονοβόρες διαδικασίες που αναμένεται να διαρκέσουν περίπου ένα χρόνο. Παράλληλα, όμως, οι επενδυτές δουλεύουν εντατικά για το project που πρόκειται να ξεκινήσουν, βάσει των προτεραιοτήτων που έχουν θέσει. Θυμίζουμε, ότι η Α΄ φάση των έργων θα είναι πενταετούς διάρκειας και μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει τη βελτίωση της αποβάθρας της μαρίνας, την ένωση του χώρου του λιμανιού και της μαρίνας με τον παραλιακό δρόμο των Φοινικούδων, τη δημιουργία γιοτ κλαμπ στη μαρίνα κ.α.