Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ «H ημέρα που πέθανε η μουσική» – Όταν συνέβη το τραγικό εκείνο αεροπορικό δυστύχημα…
«H ημέρα που πέθανε η μουσική» – Όταν συνέβη το τραγικό εκείνο αεροπορικό δυστύχημα…

«H ημέρα που πέθανε η μουσική» – Όταν συνέβη το τραγικό εκείνο αεροπορικό δυστύχημα…

Ήταν 3 Φεβρουαρίου του 1959 όταν συνέβη το τραγικό εκείνο αεροπορικό δυστύχημα. Στη 1.30 τα ξημερώματα, τρία από τα πιο λαμπρά και ανερχόμενα αστέρια του Rock’n’ Roll, έχασαν τη ζωή τους όταν συνετρίβη το αεροπλάνο που επέβαιναν, κοντά στην περιοχή Clear Lake της Αιόβα, στην Αμερική.

Οι τρεις μουσικοί μεσουρανούσαν τότε στην Αμερική και ήταν: ο Big Bopper (29 ετών), ο Buddy Holly (23 ετών) και ο Richie Valens (18 ετών).

Η περιοδεία τους «Winter Dance Party» σημείωνε πρωτοφανή επιτυχία. Σχεδόν κάθε μέρα έδιναν και μία συναυλία.
Το πρόβλημα με τον κλιματισμό του πούλμαν και το αεροπλάνο…

 

 

Το πούλμαν που είχαν νοικιάσει για τις μετακινήσεις τους, ήταν χωρίς κλιματισμό και ήταν μέσα στο χειμώνα με θερμοκρασίες κάτω του μηδενός. Σε μια στάση τους στο Lear Lake (για μια συναυλία εκτός αρχικού προγράμματος) ο Buddy Holly σκέφθηκε να νοικιάσει ένα μικρό αεροπλάνο (ένα τετραθέσιο μονοκινητήριο) που θα πλήρωνε ο ίδιος. Συμφώνησαν όλοι, αφού έτσι θα γλύτωναν την ταλαιπωρία με το πούλμαν. Ο μπασίστας και αργότερα επίσης διάσημος τραγουδιστής της κάντρι, Waylon Jennings που ήταν μαζί τους στην τουρνέ, προσφέρθηκε να παραχωρήσει τη θέση του στο Big Bopper κατά κόσμο J.P. Richardson που ήταν κρυολογημένος και γλύτωσε έτσι το μοιραίο.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, αστειευόμενος ο Buddy Holly είπε στον Jennings: «Ελπίζω να ξεπαγιάσεις στο λεωφορείο» και εκείνος απάντησε: «Ελπίζω να πέσει το αεροπλάνο σου». Αυτή του η απάντηση… προκάλεσε μετά τεράστιο άγχος και στεναχώρια. Εντωμεταξύ, Ο Richie Valens είχε φοβία με τα αεροπλάνα και αρχικά αρνήθηκε, αλλά τελικά ανέβηκε στο αεροπλάνο.

Στη 1.30 τα ξημερώματα, το αεροπλάνο κηρύχθηκε αγνοούμενο…

Μετά από 6 ώρες, εντοπίσθηκαν τα συντρίμμια του 5 μίλια βορειοδυτικά του αεροδρομίου. Οι εφημερίδες και τα πρωτοσέλιδα της εποχής έγραψαν ότι η πτώση του αεροπλάνου οφειλόταν στις κακές καιρικές συνθήκες και σε λάθη του νεαρού και άπειρου πιλότου.

Η σύζυγος του Buddy Holly ήταν έγκυος και έμαθε τα τραγικά νέα από τις ειδήσεις στην τηλεόραση. Λίγες ώρες αργότερα, απέβαλε από το σοκ. Δεν είχε πάει στην κηδεία και δεν είχε επισκεφθεί ποτέ τον τάφο του άντρα της. Σε μια συνέντευξή της λίγο καιρό αργότερα αναφέρει: «Κατά κάποιο τρόπο κατηγορώ τον εαυτό μου. Δεν ένιωθα καλά όταν έφυγε. Ήμουν δυο μηνών έγκυος και ήθελα Buddy να μείνει στο σπίτι μαζί μου, όμως είχε ήδη κανονίσει εκείνη την περιοδεία. Ήταν η μοναδική φορά που δεν ήμουν μαζί του. Και κατηγορώ τον εαυτό μου διότι ξέρω πως αν είχα πάει μαζί του, ο Buddy δεν θα έμπαινε ποτέ σε εκείνο το αεροπλάνο».

Τον χαμό τους, που είναι από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία της μουσικής, τραγούδησε σαν φόρο τιμής ο τραγουδοποιός Don McLean στο «American Pie» που έγινε μεγάλη επιτυχία το 1971 και ήταν αφιερωμένο στον Buddy, στον Richie και στον Big Bopper, ερμηνευτή του «Chantily Lace». Ο στίχος του έλεγε: The Day the Music Died (την μέρα που πέθανε η μουσική) και περιέγραφε την μέρα εκείνη ως την μέρα που η Αμερική έχασε την αθωότητά της.

Πηγή: ANT1.com.cy

 

Send this to a friend