Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Πάει για παράταση το lockdown στην Κύπρο – Επιφυλάξεις και για την επιστροφή των μαθητών
Πάει για παράταση το lockdown στην Κύπρο – Επιφυλάξεις και για την επιστροφή των μαθητών

Πάει για παράταση το lockdown στην Κύπρο – Επιφυλάξεις και για την επιστροφή των μαθητών

Μπορεί η επιδημιολογική εικόνα  της Κύπρου μετά από μήνες να παρουσιάζει μια κάποια βελτίωση παρόλα αυτά το τοπίο πίσω από τις όποιες χαλαρώσεις παραμένει ακόμα θολό.

Η επιδημιολογική ομάδα καταρτίζει πλάνο με τα επόμενα βήματα, το οποίο θα συζητηθεί σε τηλεδιάσκεψη την ερχόμενη Τρίτη, ωστόσο σύμφωνα και με έγκυρες πηγές που μίλησαν στο OMEGA δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο τα μέτρα και το lockdown να παραταθούν μέχρι και τα μέσα Φεβρουαρίου. Πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση, δεν εμφανίζονται αρνητικοί στην όποια χαλάρωση η οποία βέβαια θα είναι αργή και σταδιακή, αλλά το “κλειδί” βρίσκεται κυρίως στις νοσηλείες και τις εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας.”

«ΟΧΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΧΑΛΑΡΩΣΕΙΣ»

«Μπορεί να μην γίνουν απαραίτητα χαλαρώσεις τέλος Ιανουαρίου, ίσως να χρειαστεί να πάμε με αυτά τα μέτρα για ακόμη δύο εβδομάδες μέσα στον Φεβρουάριο. Πρέπει να δούμε όχι μόνο τον βαθμό θετικότητας ο οποίος σίγουρα έχει μειωθεί, αλλά και το τί γίνεται στα νοσοκομεία και στις μονάδες εντατικής. Να σταθεροποιηθούν οι αριθμοί και να μην δούμε μια απότομη αύξηση των νοσηλευομένων», ανέφερε πηγή από επιδημιολογική ομάδα.

Πληροφορίες του OMEGA αναφέρουν πως ένα από τα πιο δύσκολα κεφάλαια για την επιδημιολογική ομάδα είναι τα σχολεία και το λιανικό εμπόριο. Για τα σχολεία υπάρχουν ακόμη επιφυλάξεις για το αν πρέπει να επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία τέλος Ιανουαρίου, ενώ για το λιανικό εμπόριο η σκέψη είναι πως αν επαναλειτουργήσει αυτό σημαίνει πως πρέπει ταυτόχρονα να δοθεί ελευθερία στις διακινήσεις των πολιτών. Κάτι όμως που για τους ειδικούς σημαίνει αυτόματα κίνδυνος μεγάλων συναθροίσεων.

ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

1. Σχολεία: Επιφύλαξη αν πρέπει οι μαθητές να επιστρέψουν τέλος Ιανουαρίου

2. Επαναλειτουργία λιανικού εμπορίου/ Ελεύθερη διακίνηση πολιτών => Κίνδυνος μεγάλων συναθροίσεων


«ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ»

«Δεν θα ανοίξουμε τους πιο επικίνδυνους χώρους. Ούτε να περιμένουμε ότι ο μέγιστος αριθμός επιτρεπόμενων ατόμων ξαφνικά θα αυξηθεί δραματικά τις πρώτες εβδομάδες του Φεβράρη, ούτε ότι θα ανοίξουν πολλοί χώροι ταυτόχρονα που θα αυξήσουν το ρίσκο», δήλωσε ο επικεφαλής της επιδημιολογικής ομάδας Κωνσταντίνος Τσιούτης.

Το πως θα κινηθούν ωστόσο οι επιδημιολόγοι σύμφωνα και με τον επικεφαλής της ομάδας ο οποίος μίλησε στο ΚΥΠΕ, θα εξαρτηθεί κυρίως την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, όπου αναμένουν ότι η εικόνα θα είναι αποκρυσταλλωμένη και αν το lockdown φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

ΕΡΕΥΝΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

«Την ώρα πάντως που αναμένονται νέες ασκήσεις επί χάρτου και προφανώς η συνέχιση κάποιων μέτρων, στα καλά νέα, οι Κύπριοι πολίτες χαιρέτισαν την άφιξη των εμβολίων κατά του κορωνοϊού και μάλιστα ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δήλωσε έτοιμο να λάβει το εμβόλιο. Σε έρευνα την οποία διενήργησε τον Δεκέμβριο το υπουργείο υγείας και εξασφάλισε το OMEGA, το 74%  είναι θετικοί στον εμβολιασμό με τις πρώτες δόσεις ή μέσα στο 2021 που θα έρθει η σειρά τους. Το υπόλοιπο 26% που απάντησε αρνητικά είναι λόγω των παρενεργειών όπως είπαν.

ΕΡΕΥΝΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

74% θετικοί στον εμβολιασμό όταν έρθει η σειρά τους

26% κατά του εμβολιασμού-παρενέργειες

Ενδεικτικό εξάλλου είναι το γεγονός ότι με το που άνοιξε η πύλη εμβολιασμού για διευθέτηση ραντεβού για άτομα άνω των 80 ετών στο κέντρο Λακαταμίας σήμερα το πρωί για 420 εμβόλια, αυτά εξαντλήθηκαν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα επόμενα ραντεβού θα είναι διαθέσιμα στις 18 Ιανουαρίου, ενώ τη Δευτέρα ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα λάβει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου του.

ΜΕΙΩΝΕΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΤΙΣ ΔΟΣΕΙΣ Η PFIZER

«Αναποδιά» από την άλλη όμως για όλες τις χώρες της Ευρώπης, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας Pfizer ότι θα μειώσει προσωρινά τις παραδόσεις του εμβολίου. Η εταιρεία σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημόσιας υγείας της Νορβηγίας προχωρά σε αναβάθμιση της παραγωγικής της ικανότητας.

«ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΣΟ ΧΡΟΝΟ ΘΑ ΠΑΡΕΙ»

«Αυτή η προσωρινή μείωση θα αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Δεν έχει αποσαφηνισθεί πόσο χρόνο θα πάρει ώστε η Pfizer να φθάσει στο μάξιμουμ της παραγωγικής της ικανότητας και πάλι», αναφέρει η εταιρεία.

Υποδεικνύοντας πως αυτό θα επηρεάσει προσωρινά τις αποστολές στο τέλος του Ιανουαρίου μέχρι τις αρχές του Φεβρουαρίου, ωστόσο, θα προσφέρει σημαντική αύξηση στην διαθεσιμότητα δόσεων στο τέλος του Φεβρουαρίου και τον Μάρτιο.

Πηγή : OMEGA


Send this to a friend