Έτοιμη να λειτουργήσει η «Τοπική Αγορά Παραγωγών Λάρνακας» μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες
Προέγκριση για τη δημιουργία «Τοπικής Αγοράς Παραγωγών Λάρνακας» έλαβε ο Σύλλογος Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας, η οποία θα λειτουργήσει μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες από την πανδημία του κορωνοϊού.
Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Πρόεδρος του Συλλόγου Αννα Κοσμά «η προέγκριση λήφθηκε μετά από αίτηση στο Καθεστώς 16.4 – Βραχείες Αλυσίδες και Τοπικές Αγορές στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 του Υπουργείου Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Η “Τοπική Αγορά” θα λειτουργούσε κανονικά στον υπαίθριο χώρο των εγκαταστάσεων του Συλλόγου στον Άγιο Θεόδωρο, στο τέλος Ιανουαρίου ωστόσο μετά την επιβολή του νέου lockdown, αυτό θα μετατεθεί μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας του κορωνοϊού».
Πρόσθεσε ότι «η λειτουργία της Τοπικής Αγοράς είναι πολύ σημαντική για την περιοχή καθώς από τη μια θα στηρίξει τους παραγωγούς και από την άλλη θα δώσει την ευκαιρία στους καταναλωτές να αγοράζουν φρέσκα προϊόντα απευθείας από τον παραγωγό. Η Τοπική Αγορά έχει τη στήριξη της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας σε μια προσπάθεια να δοθεί προβολή και ώθηση στην επισκεψιμότητα του χώρου, γεγονός που θεωρούμε ότι θα είναι ωφέλιμο και για την τουριστική βιομηχανία της επαρχίας».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κα. Κοσμά είπε πως σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε υπό τον Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα, με τη συμμετοχή των Δημάρχων Αθηένου, Λευκάρων και Λειβαδιών, τη Διευθύντρια της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας και λειτουργό της ΕΤΑΠ Λάρνακας αποφασίστηκε όπως «τα πέντε από τα έξι δωμάτια του ανωγείου της Λέσχης Λάρνακας διατεθούν σε χειροτέχνες που θα παρουσιάζουν καθημερινά την τέχνη τους».
Εξήγησε επίσης πως «σε άλλη αίθουσα που θα λειτουργεί ως βιτρίνα θα εκτίθενται μεταξύ άλλων κείμενα για την ιστορία του κτιρίου, γνωστό και ως οικία Ματέι. Ακόμα θα παραδίδονται σεμινάρια σχετικά με τις διάφορες χειροτεχνίες, ενώ θα επιδιωχθεί η εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε συνεργασία με σχολεία, κολέγια και πανεπιστήμια» είπε και σημείωσε ότι «ο χώρος θα συνδεθεί άμεσα με το δίκτυο της τουριστικής βιομηχανίας της πόλης το οποίο συντονίζεται από την ΕΤΑΠ Λάρνακας».
Σύμφωνα με την Άννα Κοσμά, «ο Σύνδεσμος Γυναικών Υπαίθρου ζήτησε να του παραχωρηθεί το δωμάτιο των 90 τετραγωνικών μέτρων, η Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας δωμάτιο 45 τ.μ, ο Δήμος Λειβαδιών και ο Δήμος Αθηένου θα πάρουν από ένα χώρο 15 τ.μ ενώ ο Δήμος Λευκάρων θα έχει δωμάτιο εμβαδού 25 τετραγωνικών μέτρων».
Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως «στο χώρο θα μπορεί κάποιος να απολαύσει τέχνες που υπάρχουν στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ όπως το Λευκαρίτικο Κέντημα. Ακόμα θα εκτίθενται η τέχνη της κεραμικής κόκκινου πηλού του Κόρνου, η καλαμουργική του Δήμου Λειβαδιών και η ολόπλουμη δαντέλα «βενίς» ή «πιττωτές» του Δήμου Αθηένου».