Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Νοσηλευτής Νοσοκομείου Αναφοράς: Ασθενείς «φεύγουν» χωρίς τους δικούς τους
Νοσηλευτής Νοσοκομείου Αναφοράς: Ασθενείς «φεύγουν» χωρίς τους δικούς τους

Νοσηλευτής Νοσοκομείου Αναφοράς: Ασθενείς «φεύγουν» χωρίς τους δικούς τους

H πανδημία του κορωνοϊού την οποία βιώνουμε εδώ και 10 μήνες έβγαλε τους δικούς της ήρωες. Οι υπερήρωες αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης που ζει η ανθρωπότητα είναι σαφώς το νοσηλευτικό προσωπικό. Οι άνθρωποι δηλαδή που με κίνδυνο ακόμα και της δικής τους ζωής τρέχουν από το πρωί μέχρι το βράδυ για να αντιμετωπίσουν τον «αόρατο εχθρό» και να περιθάλψουν τους ασθενείς.

Η Οffsite εντόπισε και συνομίλησε με τον νοσηλευτή Γιώργο Αλλαγιώτη ένα εκ των 137 που βρίσκονται στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου που λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς. Ο νοσηλευτής σε μια συνέντευξη που αγγίζει τις «καρδιές» όλων μιλά για την εμπειρία που βιώνει ο ίδιος και οι συνάδελφοί του. Παράλληλα, ο κ. Αλλαγιώτης δίνει τη θέση του για το εμβόλιο και γενικά το έργο των νοσηλευτών.

«Νιώσαμε στιγματισμό»

Γιώργο, τι σου άφησε η 10μηνη περιπέτεια με τον κορωνοϊό ως νοσηλευτή στο Γενικό Νοσοκομείο Αναφοράς;

«Η 10μηνη περιπέτεια με τον κορωνοϊό μάς άφησε πάρα πολλά. Σε αυτούς τους 10 μήνες ως νοσηλευτές, νιώσαμε φόβο. Η πανδημία άφησε πολλά προβλήματα που μπορώ να σας πω επηρέασε την ψυχολογική μας κατάσταση. Νιώσαμε το στιγματισμό μήπως προσβληθήκαμε από κορωνοϊό. Πολλοί νοσηλευτές αποφεύγουν να αγκαλιάσουν τα μωρά τους. Ομολογουμένως περάσαμε και περνούμε πολύ δύσκολα».

«Είδαμε ασθενείς να καταλήγουν χωρίς να δουν το δικό τους»

Ο νοσηλευτής συγκινεί λέγοντας ότι «εμείς που εργαζόμαστε στο Νοσοκομείο Αναφοράς είδαμε πολλές φορές ασθενείς να έρχονται με συμπτώματα, η κατάστασή τους να χειροτερεύει, και να καταλήγουν χωρίς να δουν ούτε ένα δικό τους. Η μόνη παρηγοριά σε αυτούς τους ασθενείς είμαστε εμείς οι νοσηλευτές».

«Είμαστε πάντα στο καθήκον»

Γιώργο, πώς βιώνουν οι νοσηλευτές το γεγονός ότι βρίσκονται στο καθήκον τις γιορτές των Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς;

«Για εμάς δεν είναι τίποτε διαφορετικό. Έχουμε ταχθεί να υπηρετούμε τους ασθενείς μας είτε πρόκειται για Χριστούγεννα, είτε πρόκειται για Πρωτοχρονιά, είτε για Πάσχα, είτε Σαββατοκύριακα, είτε αργίες. Η αποστολή μας είναι μια καθημερινά».

«Θα κάνω το εμβόλιο»

Ως νοσηλευτής θα κάνεις στο εμβόλιο που έφθασε στην Κύπρο το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020 και τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη»;

«Ακόμα δεν εμβολιάστηκα,αλλά θα κάνω το εμβόλιο. Δεν μπορούμε να κρίνουμε τα θετικά και αρνητικά του αυτή τη στιγμή, αφού είναι πολύ νωρίς και δεν υπάρχουν αντενδείξεις για τις πιθανές παρενέργειες. Ωστόσο, ακόμα και ένα φάρμακο μπορεί να έχει παρενέργειες πόσο μάλλον ένα καινούριο εμβόλιο. Από την άλλη όμως από τη στιγμή που το εμβόλιο της Phizer κυκλοφόρησε τόσο γρήγορα ίσως να αποτελεί ένα «θαύμα» της ιατρικής».

«Ο δυσκολότερος ήταν ο Μάρτιος»

Γιώργο, κάνοντας μια ανασκόπηση των 10 αυτών μηνών, ποιες ήταν οι πιο δύσκολες στιγμές;

«O δυσκολότερος μήνας ήταν ο Μάρτιος. Μέσα σε σε μια ημέρα κλείσαμε Νοσοκομεία. Ανοίξαμε θαλάμους εντός των Νοσοκομείων και διαχωρίσαμε καθαρούς και μολυσματικούς χώρους.

Στη δεύτερη φάση της πανδημίας, το προσωπικό δούλευε αδιάκοπα χωρίς off και άδειες και ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό. Περάσαμε πολύ δύσκολες ώρες, αλλά αυτό που έχω να πω είναι ότι είχαμε τη βοήθεια του Υπουργείου Υγείας και μέσα από δωρεές εξασφαλίσαμε τον εξοπλισμό σε δύσκολες καταστάσεις».

«Νιώθεις τον ιδρώτα στην ραχοκοκολιά σου»

Ο Γιώργος Αλλαγιώτης μιλώντας στην Offsite τόνισε ότι «σε πολλές περιπτώσεις μπαίνουμε στο θάλαμο νοσηλείας των ασθενών με covid 19 και βγαίνουμε μετά από ώρες με τον ιδρώτα να τρέχει από πάνω μας». Ο νοσηλευτής ανέφερε ότι στο Νοσοκομείο Αναφοράς νοσηλεύονται 69 άτομα με κορωνοϊό. Σε κάποιους από αυτούς αλλάζει και χειροτερεύει η κατάστασή τους από ώρα σε ώρα και χρειάζονται την απαραίτητη φροντίδα».

Ποια ήταν τα πιο δύσκολα περιστατικά που αντιμετώπισες;

«Tα πιο δύσκολα περιστατικά ήταν όταν ασθενείς έρχονται στο Νοσοκομείο Αναφοράς με ήπια συμπτώματα, μέσα σε λίγες μέρες έχουν το αίσθημα του επικείμενου θανάτου και εν τέλει «φεύγουν» χωρίς να τους δει κανένας σε ηλικία που δεν ξεπερνά τα 60 έτη».

«Δεν θα επανέλθουμε σύντομα»

Ο νοσηλευτής μέσα από αυτή τη συνέντευξη δεν παραλείπει να τονίσει ότι: «Βλέπουμε για άλλη μια φορά την ανθρωπιά των Κυπρίων σε αυτή τη δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε. Θεωρώ ότι δεν θα επανέλθουμε έτσι απλά στην κανονικότητά μας».

Η πανδημία και η αξία των νοσηλευτών

Γιώργο, ποιο το καταληκτικό μήνυμά σου μέσα από αυτή τη συνέντευξη;

«Δεν είμαστε ήρωες της πανδημίας και δεν είναι η πρώτη φορά που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε λοιμώδη νοσήματα.Από την άλλη όμως, ως επαγγελματίες υγείας νιώθουμε μια δυσαρέσκεια αφού έπρεπε να βιώσουμε τη πανδημία για να εκτιμηθεί η αξία των νοσηλευτών».

ΠΗΓΗ: offsite.com.cy

Send this to a friend