Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Ψυχολογική στήριξη για τους πολίτες λόγω covid – Πώς θα γίνεται
Ψυχολογική στήριξη για τους πολίτες λόγω covid – Πώς θα γίνεται

Ψυχολογική στήριξη για τους πολίτες λόγω covid – Πώς θα γίνεται

Συμπληρώνονται 10 μήνες από την έναρξη της πανδημίας στην Κύπρο τη στιγμή που διανύουμε το δεύτερο και πιο δύσκολο κύμα. Οι θάνατοι αυξάνονται, το ίδιο τα κρούσματα ενώ όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας χρειάζονται νοσηλεία.

Λόγω της κακής επιδημιολογικής εικόνας, η Κυβέρνηση κλήθηκε κατά καιρούς να λάβει σκληρές αποφάσεις για τα μέτρα. Τα μέτρα όμως έφεραν κούραση, τόσο σωματική όσο και ψυχολογική. Άνθρωποι κλεισμένοι στα σπίτια τους, μακριά από τους οικείους τους. Ηλικιωμένοι μόνοι στους οίκους ευγηρίας. Τα παιδιά μακριά από τις παιδικές χαρές. Χωρίς αγκαλιές, χωρίς φιλιά… Οι ψυχολογικές αρνητικές επιδράσεις της πανδημίας είναι εδώ!

Γι’αυτό τον λόγο, το Υπουργείο Υγείας προχώρησε στη σύσταση Ειδικής Επιτροπής η οποία αποτελείται από ψυχολόγους, ψυχιάτρους, κοινωνιολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και άλλες συναφείς ειδικότητες.

 

 

Ο σκοπός και ο στόχος της Επιτροπής

Επιδίωξη της Επιτροπής θα είναι η στήριξη της κοινότητας και η διαφύλαξη της ψυχικής τους υγείας, λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε η πανδημία, δηλώνει στην Offsite ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φελλάς, ο οποίος ορίστηκε ως Πρόεδρος της Επιτροπής.

Απώτερος σκοπός της επιτροπής είναι η υποβολή ενός πλάνου δραστηριοτήτων για το 2021, για το πώς θα ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού. «Οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία είναι μακροπρόθεσμες και δεν μπορούν να εξαλειφθούν σε ένα βράδυ».

«Θέλουμε να εξασφαλίσουμε στους πολίτες ένα υγιές και συναισθηματικά ασφαλές περιβάλλον», τονίζει ο κ. Φελλάς, για να προσθέσει πως «πρέπει να συμβάλουμε στην αποτελεσματική θωράκιση της ψυχικής υγείας όλων των επηρεαζόμενων».

Εκτός από αυτά, η Επιτροπή θέλει να συμβάλει στην ενδυνάμωση της κοινότητας, μέσω της απόκτησης δεξιοτήτων που απαιτούνται για βελτίωση της ατομικής και συλλογικής συμπεριφοράς των πολιτών, αλλά και για την τήρηση των μέτρων που λαμβάνονται κατά του κορωνοϊού.

«Από τη μια έχουμε τα άτομα της τρίτης ηλικίας βιώνουν συναισθήματα μοναξιάς, κοινωνικής απομόνωσης, φόβου, ανησυχίας. Στην άλλη πλευρά έχουμε την νέα γενιά, που βιώνει την πανδημία η οποία την έχει στιγματίσει. Υπάρχουν επίσης τα άτομα που νόσησαν με κορωνοϊό και έχουν βιώσει κοινωνικό στιγματισμό, αλλά και συμπολίτες μας οι οποίοι υποφέρουν από προβλήματα ψυχικής υγείας».

Αξιοποιώντας την επιστημονική γνώση αλλά και εμπειρία των μελών της, η Επιτροπή θα οργανώσει βιωματικές δραστηριότητες ενώ όπως δηλώνει ο κ. Φελλάς, «θέλουμε να εμπλέξουμε και την κοινωνία σε όλη αυτή την προσπάθεια ώστε να δημιουργηθούν ομάδες π.χ. σε εταιρείες, οργανισμούς, σχολεία, κ.α., οι οποίες θα στηρίζουν τα άτομα που χρειάζονται βοήθεια».

«Η Επιτροπή θα επιδιώξει να προγραμματίσει την στήριξη των πολιτών μέσω του εθελοντισμού, μέσω των διαφόρων ομάδων που θα δημιουργηθούν, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, μέσω κατ’ οίκων επισκέψεων, μέσω διαδικτύου, μέσω εργαστηρίων κ.α.»

Σύμφωνα με τον κ. Φελλά, πολύ σημαντική θα είναι και η δημιουργία κατευθυντήριων οδηγιών για τη διαχείριση του άγχους, του πανικού, του θυμού, της απόγνωσης αλλά και της ανασφάλειας που δημιουργήθηκαν τους τελευταίους μήνες.

Σε ό,τι αφορά τους στόχους, ο κ. Φελλάς καταληκτικά αναφέρει πως «η Επιτροπή θέλει να βοηθήσει να αποκτήσουν οι πολίτες ικανότητες για περισυλλογή και επαναπροσδιορισμό προσωπικών, οικογενειακών αλλά και κοινωνικών προτεραιοτήτων.

Ξεκίνησε ήδη δουλειά η Επιτροπή

Όπως αναφέρει ο κ. Φελλάς, έχουν ήδη προγραμματιστεί συναντήσεις μεταξύ των μελών της Επιτροπής. «Στόχος και επιθυμία είναι μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου να έχουν υποβάλει όλα τα μέλη τις εισηγήσεις τους ούτως ώστε να καταρτιστεί το πλάνο το οποίο θα δοθεί στον Υπουργό Υγείας».

Τα πρακτικά σχέδια δράσης

Ως Πρόεδρος της Επιτροπής, ο κ. Φελλάς ζήτησε από τα μέλη όπως υποβάλουν πρακτικά σχέδια δράσης. Όπως εξηγεί, στα σχέδια αυτά μεταξύ άλλων μπορεί να συμπεριλαμβάνονται:

  • παγκύπρια έρευνα για τις επιπτώσεις της πανδημίας στους ηλικιωμένους
  • δράσεις μέσω των οποίων οι δύο γενιές να συνυπάρξουν και να αλληλοστηριχθούν
  • συνεργασία με Υπουργείο Παιδείας για την υγεία στα σχολεία

Τα μέλη της Επιτροπής

Ως Πρόεδρος της Επιτροπής, ορίστηκε ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Ν. Φελλάς, Ανώτερος Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Κοινωνιολογίας της Υγείας, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου και Πρόεδρος της Παράλληλης Βουλής για την Κοινωνία των Πολιτών. Στην Επιτροπή συμμετέχουν επίσης η Διευθύντρια Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας δρ Άννα Παραδεισιώτη, εκπρόσωπος της Ψυχιατρικής Εταιρείας Κύπρου δρ Σάββας Νεοκλέους, η δρ Γεωργία Παναγιώτου από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο δρ Ανδρέας Χατζηττοφής από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, η δρ Μαρία Καρανικόλα από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο δρ Νίκος Κωνσταντίνου από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο δρ Κώστας Κωνσταντίνου από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο Καθηγητής Χρήστος Παναγιωτόπουλος από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ο δρ Γιώργος Γεωργίου από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και η δρ Μόνικα Σιακού από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

ΠΗΓΗ: ΟFFSITE.COM.CY

Send this to a friend