Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ 19 ένοικοι γηροκομείων πέθαναν τον Δεκέμβριο
19 ένοικοι γηροκομείων πέθαναν τον Δεκέμβριο

19 ένοικοι γηροκομείων πέθαναν τον Δεκέμβριο

Δεκάδες τα κρούσματα κορωνοϊού στα γηροκομεία της Κύπρου, δεκάδες δυστυχώς και οι θάνατοι των ηλικιωμένων ανθρώπων που άφησαν την τελευταία τους πνοή στα νοσοκομεία εξαιτίας του κορωνοϊού. Μόνο κατά τον μήνα Δεκέμβριο, καταγράφηκαν μέχρι και χθες 42 θάνατοι ασθενών με κορωνοϊό. Οι 36 είχαν τελική αιτία τον ιό και οι 19 (ποσοστό που ξεπερνά το 50%), ήταν ηλικιωμένοι ένοικοι γηροκομείων. Οι 18 απεβίωσαν κατά τη νοσηλεία τους σε νοσηλευτήρια του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και ένας ηλικιωμένος πέθανε στον οίκο ευγηρίας όπου διέμενε. Στην πλειοψηφία τους, άνθρωποι 80 με 84 ετών.

Οι αριθμοί ενδεικτοί. Οι περισσότεροι από τους θανάτους τον μήνα Νοέμβριο και όταν ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων είχε εντοπιστεί σε γηροκομεία της Λεμεσού, αφορούσαν ηλικιωμένους από τη συγκεκριμένη επαρχία. Τον τελευταίο μήνα και αφού πλέον καταγράφονται μεγάλες αλυσίδες κρουσμάτων και στα γηροκομεία της επαρχίας Λευκωσίας, ο «χάρτης» των θανάτων άρχισε να αλλάζει, με την πρωτεύουσα να βρίσκεται μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου, στα ίδια επίπεδα με τη Λεμεσό (13 θάνατοι σε κάθε επαρχία με τον συνολικό αριθμό θανάτων μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία να ήταν 30 και τους 26 να αποδίδονται στον κορωνοϊό).

Τα κρούσματα εκατοντάδες και αφορούν τόσο ηλικιωμένους ενοίκους όσο και εργαζόμενους σε γηροκομεία. Αρκεί να αναφερθεί ότι σε διάστημα μερικών μόνο ημερών, από την περασμένη Δευτέρα μέχρι χθες, εντοπίστηκαν σε οίκους ευγηρίας 25 νέα περιστατικά ενώ το ποσοστό θετικότητας, δηλαδή η αναλογία θετικών αποτελεσμάτων/ελέγχων που διενεργήθηκαν σε τέτοιες δομές, ξεπέρασε την Τετάρτη το 2,24% με το όριο ασφαλείας να ορίζεται στο 1%.

Τα πρώτα κρούσματα σε γηροκομεία άρχισαν να καταγράφοντα μαζικά, στα τέλη Νοεμβρίου. Υπουργείο Υγείας και υπουργείο Εργασίας, πριν από ένα μήνα, προχώρησαν σε ειδικό σχεδιασμό προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Οι έλεγχοι στα γηροκομεία της Κύπρου, ξεκίνησαν τον μήνα Δεκέμβριο και μέχρι χθες, είχαν πραγματοποιηθεί επιτόπιες επισκέψεις σε Στέγες στις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακα, Αμμοχώστου και Πάφου.

Οι έλεγχοι κατέδειξαν το προφανές, πρωτόκολλα και μέτρα προστασίας δεν εφαρμόζονται όπως θα έπρεπε.

Το υπουργείο Υγείας στη σχετική ανακοίνωση του, έκανε λόγο για «σημαντική ετερογένεια σε σχέση με τη συμμόρφωση στα διατάγματα και τα μέτρα προστασίας, καθώς και στην εκπαίδευση του προσωπικού για την ορθή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων».

Ενημέρωνε ταυτόχρονα ότι «δόθηκε προς τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας σειρά εισηγήσεων που μπορούν να αναβαθμίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες και να προφυλάξουν την υγεία των ατόμων που διαμένουν στους οίκους ευγηρίας, αλλά και το προσωπικό».

Το Σάββατο εξάλλου, «θα διενεργηθεί εξ αποστάσεως σεμινάριο εκπαίδευσης αρχικά για τις Διευθύνσεις και έπειτα για το προσωπικό των οίκων ευγηρίας» και το σεμινάριο αυτό «θα επαναλαμβάνεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα, ώστε να διευκολυνθεί η προσπάθεια για σωστή τήρηση των κατευθυντήριων οδηγιών».

Σε εφαρμογή βρίσκεται εξάλλου και το πρόγραμμα που εξήγγειλε πριν από τρεις εβδομάδες ο υπουργός Υγείας και αφορά, τον εβδομαδιαίο έλεγχο εργαζομένων σε οίκους ευγηρίας και άλλες κλειστές δομές με τη χρήση rapid test αντιγόνου, καθώς και ο έλεγχος στους διαμένοντες στα γηροκομεία».

Οι έλεγχοι θα επεκταθούν τις επόμενες ημέρες στα γηροκομεία της Λεμεσού με στόχο πάντα, να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχει συμμόρφωση στα μέτρα ατομικής προστασίας αλλά και στο σχετικό πρωτόκολλο. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι έλεγχοι διενεργούνται στο πλαίσιο του προγράμματος που διενεργείται από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και τους εθελοντές φοιτητές ιατρικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, υπό την καθοδήγηση της Συμβούλου του υπουργού Υγείας για θέματα COVID-19 δρος Ζωής-Δωροθέας Πανά.

ΠΗΓΗ: Φιλελεύθερος 

Send this to a friend