Αυξήθηκαν οι online αγορές – Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές
Το κλείσιμο των εμπορικών κέντρων, αναμένεται να οδηγήσει αναπόφευκτα σε αύξηση των διαδικτυακών αγορών από τους πολίτες, σε μια περίοδο που η καταναλωτική ζήτηση είναι ιδιαίτερα υψηλή, καθώς έρχονται οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Για την αύξηση των online αγορών, αλλά και για τους ενδεχόμενους κινδύνους μίλησε στο SigmaLive ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, Λούκας Αριστοδήμου.
Αρχικά ανέφερε ότι οι διαδικτυακές αγορές αυξήθηκαν από την αρχή της πανδημίας και ειδικότερα όταν έγινε το πρώτο lockdown στην Κύπρο. Πρόσθεσε ότι είναι αναμενόμενο ότι θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι online αγορές, καθώς η περίοδος προσφέρεται για αγορές ενόψει γιορτών.
Τόνισε ότι παρά το κλείσιμο των εμπορικών κέντρων, οι καταναλωτές μπορούν να επισκέπτονται τις παραδοσιακές αγορές που υπάρχουν σε κάθε πόλη για να πραγματοποιήσουν της αγορές τους, ενώ εξήγησε ότι και πολλά καταστήματα που υπάρχουν σε εμπορικά κέντρα, έχουν την επιλογή για διαδικτυακές αγορές.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στους κινδύνους που εγκυμονεί το διαδικτυακό εμπόριο.
Εξήγησε ότι οι καταναλωτές πρέπει να προτιμούν τις αγορές από καταστήματα της Ευρώπης και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με χώρες όπως η Κίνα. Πρόσθεσε ότι αρκετοί καταγγέλλουν περιστατικά όπως καθυστερήσεις, σπασμένα προϊόντα, διαφορετικά προσόντα από ‘τι παράγγειλαν, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις όπως τα προϊόντα δεν έφτασαν πότε στον αγοραστή.
«Επεσήμανε ότι οι πολίτες πρέπει να είναι υποψιασμένοι σχετικά με τα online καταστήματα και να παρατηρούν αν υπάρχει διεύθυνση και τηλέφωνο. «Να έρχονται σε επικοινωνία με τα καταστήματα και μετά να παραγγέλλουν το οπουδήποτε», πρόσθεσε.
Παράλληλα, τόνισε ότι ο κάθε καταναλωτής θα πρέπει να έχει μια ξεχωριστεί πιστωτική κάρτα και με αυτή να πραγματοποιεί της online αγορές τους.
Τέλος ανέφερε ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς αν η διαδικτυακή τιμή έχει μεγάλη απόκλιση από τις τιμές των καταστημάτων, πιθανόν να είναι απάτη, ενώ παρακάλεσε τον κόσμο να μην δίνει εξειδικευμένα στοιχεία σε περίπτωση που ζητηθούν.