Φάκας: Λίγο πριν τα Χριστούγεννα η εντυπωσιακή σύνοδος Δία-Κρόνου
Μια εντυπωσιακή σύνοδος πλανητών θα κορυφωθεί τις επόμενες μέρες, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, όταν οι γίγαντες πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, ο Δίας και ο Κρόνος, θα έρθουν τόσο κοντά, που θα ομοιάζουν με ένα λαμπερό ουράνιο σώμα.
Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Αστρονομικής Εταιρείας Κύπρου, αστροφυσικός Χρύσανθος Φάκας, την 21η Δεκεμβρίου 2020 θα έχουμε το Χειμερινό Ηλιοστάσιο δηλαδή την αρχή του χειμώνα με την μεγαλύτερη νύχτα του έτους και την μικρότερη μέρα, ενώ την ίδια στιγμή θα συμβεί και η μεγάλη σύνοδος Δία και Κρόνου.
“Εδώ και αρκετές εβδομάδες ξεκίνησε το μεγάλο συναπάντημα των πλανητών Δία και Κρόνου όπου κάθε μέρα πλησιάζουν όλο και περισσότερο μεταξύ τους δημιουργώντας στον ουρανό ένα πανέμορφο και εντυπωσιακό θέαμα. Κάθε βράδυ αγναντεύοντας τον ουρανό παρατηρούμε δυο φωτεινά ουράνια σώματα, είναι οι επιβλητικοί Δίας και ο Κρόνος οι οποίοι την ημέρα του Χειμερινού Ηλιοστασίου θα έχουν τη σύνοδό τους” είπε.
Έτσι, συνέχισε, “στις 21 Δεκεμβρίου στον ουρανό θα λάμπουν αυτοί οι δύο αρχαίοι πλανήτες σχεδόν τόσο κοντά ως ένα σώμα. Θυμίζοντάς μας έτσι τον Αστέρα της Βηθλεέμ όπου περίπου την περίοδο της Γέννησης του Χριστού , σύμφωνα και με τους αστρονομικούς υπολογισμούς που έκαναν οι σύγχρονοι αστρονόμοι αλλά και ο μεγάλος αστρονόμος Γιοχάνες Κέπλερ, φαίνεται ότι Δίας και ο Κρόνος είχαν συναντηθεί στον ουρανό τότε για να γιορτάσουν και αυτοί την γέννηση του Χριστού μας”.
Να σημειώσουμε, είπε, ότι ο Κέπλερ πριν από 4 αιώνες είχε παρατηρήσει την σύνοδο και μάλιστα με την παρουσία του πλανήτη Άρη την οποία ονόμασε και Πύρινο Τρίγωνο . “Αυτό ήταν και το έναυσμά του ώστε να αφοσιωθεί σε υπολογισμούς οι οποίοι καταδείκνυαν ότι το ουράνιο σώμα που περιέγραφαν οι Γραφές του Ευαγγελίου ήταν μια Σύνοδος Πλανητών” σημείωσε ο κ. Φάκας.
Ολική έκλειψη ηλίου, όχι όμως ορατή από την Κύπρο
Επίσης, είπε ότι στις 14 Δεκεμβρίου 2020, θα συμβεί ολική έκλειψη του Ηλίου, η οποία θα είναι αόρατη όμως από την Κύπρο. Η έκλειψη αρχίζει στις 15:34 και τελειώνει στις 20:53.
Η έκλειψη αυτή θα είναι ορατή στη Νοτιοδυτική Αφρική , στο Νότιο μέρος της Νοτίου Αμερικής , στο Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό μέχρι και στην Ανταρκτική και συγκεκριμένα στη Χιλή , στην Αργεντινή και σε άλλες χώρες.
Εξήγησε ότι έκλειψη ενός ουρανίου σώματος έχουμε όταν ένα τρίτο σώμα παρεμβάλλεται ανάμεσα σε δύο άλλα σώματα, με αποτέλεσμα τα δύο σώματα να μην έχουν οπτική επαφή.
“Στην προκειμένη περίπτωση την «τριπλέτα» αυτού του συστήματος αποτελούν ο Ήλιος η Γη και η Σελήνη και οι εναλλαγές μεταξύ των τριών προκαλούν τις Ηλιακές και Σεληνιακές εκλείψεις σε συνδυασμό με την πιο συγκλονιστική “σύμπτωση” του ηλιακού μας συστήματος” είπε ο κ. Φάκας.
Διευκρίνισε ότι η σύμπτωση αυτή είναι ότι η φαινόμενη διάμετρος της Σελήνης και του Ήλιου όπως την βλέπει ένας γήινος παρατηρητής είναι σχεδόν η ίδια, με μια μικρή διακύμανση της φαινόμενης διαμέτρου της Σελήνης από 91% έως 106% από αυτή του Ήλιου λόγω της ελλειπτικής κίνησης της Σελήνης γύρω από τη Γη και της ελλειπτικής κίνησης της Γης γύρω από τον Ήλιο.
Στις ηλιακές εκλείψεις, είπε, η Σελήνη είναι αυτή που παρεμβάλλεται μεταξύ των σωμάτων Ηλίου και Γη,( Ήλιος – Σελήνη – Γη) και πρακτικά η Γη μπαίνει θα λέγαμε στην σκιά της Σελήνης.
Οι ηλιακές εκλείψεις χωρίζονται σε τρία είδη, την ολική , δακτυλιοειδή και μερική. Η ολική έκλειψη όπου είναι και η ομορφότερη και σημαντικότερη όπου ο ουρανός σκοτίζεται πλήρως και είναι ένα συγκλονιστικό θέαμα. Στην ολική έκλειψη ο δίσκος της Σελήνης επικαλύπτει πλήρως τον δίσκο του ηλίου και έτσι έχουμε την ολική έκλειψη.
“Η σπουδαιότερη παρατήρηση που έγινε ήταν η επιβεβαίωση των θεωριών της Σχετικότητας του Αϊνστάιν περί καμπυλότητας του χώρου που έγινε κατά την διάρκεια μιας ολικής έκλειψης ηλίου” είπε ο κ. Φάκας στο ΚΥΠΕ.