Home ΛΑΡΝΑΚΑ Το λιμάνι και η μαρίνα μεταλλάσσονται, η Λάρνακα αλλάζει όψη
Το λιμάνι και η μαρίνα μεταλλάσσονται, η Λάρνακα αλλάζει όψη

Το λιμάνι και η μαρίνα μεταλλάσσονται, η Λάρνακα αλλάζει όψη

 

 

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα, αν όχι το μεγαλύτερο, που έχει γίνει ποτέ στην Κύπρο μπήκε από χθες σε πορεία υλοποίησης, με την τελετή υπογραφής του συμβολαίου για την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του λιμανιού και της μαρίνας μεταξύ Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και της κοινοπραξίας Eldeman Holding B.V. και Alexandrou Corporate Services (ισραηλινών και κυπριακών συμφερόντων), έγινε στην παρουσία του ΠτΔ, του Πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο, εκπροσώπων της κοινοπραξίας, βουλευτών της Λάρνακας και άλλων αρμόδιων αξιωματούχων.

 

Η τελετή μεταδιδόταν διαδικτυακά και την παρακολουθούσαν ζωντανά εκπρόσωποι της κοινοπραξίας στο Ισραήλ οι οποίοι λόγω Covid δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν καθώς και ο δήμαρχος Λάρνακας Α. Βύρας, ο οποίος εντοπίστηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η χθεσινή μέρα ήταν ιδιαίτερη κι εξόχως σημαντική για όλους τους Λαρνακείς, καθότι ένα αίτημα δεκαετιών επιτέλους μπήκε σε τροχιά υλοποίησης.

Όπως ανέφερε, το έργο αυτό θ’ αναμορφώσει ολοκληρωτικά την ζωτικής σημασίας και απεριόριστων δυνατοτήτων ενιαία περιοχή του λιμανιού και της μαρίνας και τη γύρω περιοχή, ενώ την ίδια στιγμή θα επιφέρει σημαντικά οφέλη για την τοπική οικονομία και την οικονομία της Κύπρου γενικότερα. Ο Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας ως μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν γίνει στην Κύπρο, η οποία αποτελεί προϊόν των αρίστων σχέσεων της Κύπρου με το Ισραήλ. «Στόχος και όραμα μας ήταν και παραμένει η μετατροπή της Λάρνακας σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη», επισήμανε.

Στο δικό του χαιρετισμό ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων δήλωσε ότι ανοίγει μια νέα σελίδα για τη Λάρνακα και για την Κύπρο γενικότερα. «Η κοινοπραξία, μέσω της εταιρείας της στην Κύπρο, την Kition Ocean Holdings Ltd, θα προβεί σ’ επενδύσεις που αναμένεται να ανέλθουν περίπου στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Η πλήρης ανάπτυξη του μεγαλεπήβολου έργου θα γίνει σε περίπου 15 χρόνια. Τα υπολογιζόμενα οφέλη για την οικονομία του τόπου, πέραν από τη δημιουργία των νέων θέσεων εργασίας, αναμένεται να ξεπεράσουν τα 120 εκατομμύρια το χρόνο κατά την περίοδο της πλήρους ανάπτυξης του έργου», τόνισε.

Ο Γ. Καρούσος είπε ότι το επόμενο έργο που θα προωθήσει το υπουργείο του είναι η δημιουργία νέου βιομηχανικού λιμανιού στην περιοχή Βασιλικού, με κόστος 300 εκατομμύρια. Ο Παναγιώτης Αλεξάνδρου, εκ μέρους της αναδόχου εταιρείας Kition Ocean Holdings, δήλωσε ότι η μεταβατική περίοδος του έργου αρχίζει τον Ιανουάριο του 2021 και θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων 12 μηνών ή νωρίτερα. «Είμαστε πεπεισμένοι πως με την υποστήριξη των κατοίκων της Λάρνακας, το έργο αυτό θα αναβαθμίσει την εικόνα της πόλης και θα φέρει μεγάλη ευημερία στη Λάρνακα και κατ’ επέκταση σ’ όλο το νησί.

Το λιμάνι πρόκειται να αναβαθμιστεί και να επεκταθεί, ώστε να εδραιωθεί σαν ένα σημαντικό σημείο έλξης επιχειρήσεων, εμπόρων, ναυτιλιακών εταιρειών κ.α. Ένα πράσινο λιμάνι που θα λειτουργεί αποτελεσματικά, με τη δυνατότητα να καλωσορίζει μεγάλα κρουαζιερόπλοια και άλλα μεγάλα πλοία που θα μεταφέρουν φορτία», ανέφερε.

Όσον αφορά τη μαρίνα, ο κ.Αλεξάνδρου τόνισε ότι θα επεκταθεί για να φιλοξενεί περισσότερα από 700 σκάφη όλων των μεγεθών, η οποία θα καθιερώσει την Κύπρο ως σημαντικό σταθμό ιστιοπλοΐας και ναυσιπλοΐας. Περαιτέρω, ο εκπρόσωπος της Kition Ocean έκανε λόγο για το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο αναπτυξιακό έργο που έχει γίνει ποτέ στην Κύπρο (στους χερσαίους χώρους του λιμανιού και της μαρίνας), σε μια έκταση πέραν των 510 χιλιάδων τ.μ. Μεταξύ άλλων, θα ανεγερθούν ξενοδοχείο, γραφεία, κατοικίες, εμπορικά κτήρια κ.α. «Στόχος μας είναι αμέσως μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου ή και κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, εάν αυτό μας επιτραπεί, ν’ αρχίσουμε τα κατασκευαστικά έργα με την αναβάθμιση της διατηρητέας αποβάθρας της μαρίνας.

Η πρώτη φάση του έργου θ’ αφορά τη σύνδεση της παραλιακής λεωφόρου Αθηνών (δρόμος Φοινικούδων) με το δρόμο Δεκέλειας, τη διαμόρφωση του παραλιακού πεζόδρομου και την τοπιοτέχνιση νέων χώρων πρασίνου.

Επιπρόσθετα, η πρώτη φάση θα περιλαμβάνει επέκταση και ανοικοδόμηση της μαρίνας και την ανέγερση του Marina Yacht Club με γραφειακούς χώρους, καφεστιατόρια, χώρους εκδηλώσεων, σχολές ιστιοπλοΐας και καταδύσεων και καταστήματα προϊόντων ναυσιπλοΐας.

Στα σχέδια περιλαμβάνεται, ακόμα, η κατασκευή ενός πολυτελούς τερματικού σταθμού επιβατών στο λιμάνι και η επίτευξη συμφωνιών μ’ εταιρείες και οργανωτές κρουαζιέρων, ώστε να καταστεί η Λάρνακα σημαντικός προορισμός για κρουαζιερόπλοια.

Send this to a friend