Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Διευκρινίσεις Συμβουλίου Εγγραφής Ψυχολόγων για το επάγγελμα του Ψυχολόγου
Διευκρινίσεις Συμβουλίου Εγγραφής Ψυχολόγων για το επάγγελμα του Ψυχολόγου

Διευκρινίσεις Συμβουλίου Εγγραφής Ψυχολόγων για το επάγγελμα του Ψυχολόγου

Διευκρινίσεις για το επάγγελμα του ψυχολόγου δίνει σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Εγγραφής Ψυχολόγων Κύπρου, με αφορμή παρέμβαση εκπροσώπου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), σε πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή την Τρίτη 01/12, σε σχέση με τον ρόλο της ειδικότητας του κλινικού ψυχολόγου στο Γενικού Σχεδίου Υγείας.

Όπως αναφέρεται, ο εκπρόσωπος του ΟΑΥ ανέφερε στο πλαίσιο της παρέμβασής του πως, «ο κλινικός ψυχολόγος αποτελεί ένα ενδιάμεσο στάδιο ανάμεσα στον ψυχολόγο και τον ψυχίατρο».

Το Συμβούλιο Εγγραφής Ψυχολόγων Κύπρου διευκρινίζει ότι ο αποδεκτός ορισμός του επαγγέλματος του ψυχολόγου σύμφωνα με τη Νομοθεσία είναι ότι “Εφαρμοσμένη ψυχολογία”, σημαίνει την επιστήμη μέσω της οποίας ασκούνται αυτόνομα και ανεξάρτητα, αποκλειστικά από εγγεγραμμένους ψυχολόγους, επαγγελματικά καθήκοντα που σχετίζονται με τη μελέτη, διάγνωση και θεραπεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς, της προσωπικότητας και των ψυχικών λειτουργιών, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής ατόμων, ομάδων και συστημάτων.

Σημειώνεται ότι το επάγγελμα του ειδικού ψυχολόγου είναι ένα και ενιαίο, είναι αυτόνομο και ανεξάρτητο και επιτρέπει στον επαγγελματία ψυχολόγο να ασκεί τα καθήκοντά του, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης του, της σχετικής νομοθεσίας και του δεοντολογικού κώδικα του επαγγέλματος.

Συνεπώς, αναφέρεται, όχι μόνο η κλινική ψυχολογία, αλλά καμιά ειδικότητα εφαρμοσμένης ψυχολογίας δεν αποτελεί ενδιάμεσο στάδιο ή επάγγελμα, αλλά επιστημονικό επαγγελματικό κλάδο.

«Η ψυχιατρική και η παιδοψυχιατρική αποτελούν ειδικότητες της ιατρικής και η ψυχολογία ως αυτόνομος επιστημονικός κλάδος δεν «υπάγεται» στην ψυχιατρική ούτε στην ιατρική, και συνεπώς δεν υπάρχει καμιά ιεραρχική σχέση ανάμεσα στους δύο επιστημονικούς κλάδους. Οι εν λόγω επαγγελματίες ιατροί (ψυχίατροι και παιδοψυχίατροι) παρέχουν υπηρεσίες στον ίδιο πληθυσμό που παρακολουθούν και οι ειδικοί ψυχολόγοι, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ψυχολόγοι και ψυχίατροι συνεργάζονται με στόχο τη βέλτιστη παροχή υπηρεσιών και στήριξη των πελατών τους», προστίθεται.

Σημειώνεται πως οι ειδικότητες που αναφέρονται στον Περί Εγγραφής Ψυχολόγων (Τροποποιητικό) Νόμο του 2009, δηλαδή η δικανική, συμβουλευτική, σχολική/εκπαιδευτική, οργανωσιακή και κλινική ψυχολογία, είναι ισότιμες και ισάξιες απέναντι στο νόμο, την παροχή υπηρεσιών και την επαγγελματική ευθύνη.

Ταυτόχρονα, αναφέρεται, δεν τίθεται ζήτημα ιεραρχίας μεταξύ των ειδικών ψυχολόγων ανεξαρτήτως της ειδικότητας τους καθώς η όποια διαφοροποίηση στον πληθυσμό που δύναται να παρακολουθεί ο κάθε ειδικός ψυχολόγος έγκειται στην συγκεκριμένη εκπαίδευση που έχει λάβει.

Το Συμβούλιο Εγγραφής Ψυχολόγων Κύπρου επισημαίνει πως ο ΟΑΥ έχει συμφωνήσει στην ένταξη και άλλων ειδικοτήτων της ψυχολογίας μελλοντικά και πως η ένταξη αποκλειστικά κλινικών ψυχολόγων στην παρούσα φάση σχετίζεται με θέματα που αφορούν στον προϋπολογισμό του ΓΕΣΥ και όχι με θέματα επαγγελματικής επάρκειας των υπόλοιπων ειδικοτήτων.

Send this to a friend