Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Αίρεται η καραντίνα για πτήσεις και τουρισμό
Αίρεται η καραντίνα για πτήσεις και τουρισμό

Αίρεται η καραντίνα για πτήσεις και τουρισμό

Ευήκοον ους στις συνεχείς εκκλήσεις ξενοδόχων, αλλά και τουριστικών παραγόντων του εξωτερικού έτεινε η κυβέρνηση και προχωρά σε αλλαγές των υφιστάμενων σχεδιασμών όσον αφορά την κατηγοριοποίηση χωρών από τις οποίες θα δέχεται επισκέπτες η Κύπρος. Προς αυτήν την κατεύθυνση, κατατίθεται σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο πρόταση για νέο πλάνο δράσης όσον αφορά τις αεροπορικές πτήσεις, με κύριο χαρακτηριστικό την άρση, υπό προϋποθέσεις, του απαγορευτικού που υπάρχει σήμερα για αφίξεις προς την Κύπρο από χώρες που βρίσκονται στην κατηγορία Γ.

Οι ίδιες πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν πως οι αλλαγές και η άρση του απαγορευτικού θα τεθούν σε ισχύ πριν τον Μάρτιο του 2021 και την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν, με επικρατέστερες ημερομηνίες την 1η Ιανουαρίου ή την 1η Φεβρουαρίου.

Χωρίς καραντίνα από τώρα;

Στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθούνται και εκτός απροόπτου θα εγκριθούν σήμερα, δεν αποκλείεται και η διαφοροποίηση της υφιστάμενης κατηγοριοποίησης χωρών, από Α, Β και Γ σε πράσινη, πορτοκαλί και κόκκινη κατηγορία (σ.σ. όπως είναι και η κατηγοριοποίηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων), χωρίς όμως καραντίνα 14 ημερών για τα ταξίδια από τις χώρες που με βάση την επιδημιολογική τους εικόνα θα εντάσσονται στην κόκκινη κατηγορία. Ενόψει τούτων, θεωρείται πως οι αφίξεις θα γίνονται μόνο με την παρουσίαση αρνητικού τεστ, χωρίς να αποκλείεται για επιβάτες που προέρχονται από κόκκινες χώρες η διεξαγωγή τεστ και στο αεροδρόμιο.

Μιλώντας στον «Φ», ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος επιβεβαίωσε την κατάθεση, σήμερα, σχετικής πρότασης στο Υπουργικό, αλλά δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. «Ετοιμάζουμε νέο σχέδιο δράσης, με στόχο να υπάρξουν βελτιώσεις που θα βοηθήσουν να αυξηθεί η επιβατική κίνηση και να ανοίξουν περισσότερες αγορές για την Κύπρο, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε χώρας και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία», είπε ο κ. Καρούσος.

Εκστρατεία ενημέρωσης

Ο ίδιος ανέφερε ακόμα πως με την έγκριση του σχεδίου θα υπάρξει ενημέρωση των τουριστικών πρακτόρων και των αεροπορικών εταιρειών για το τι θα ισχύει, προκειμένου με τη σειρά τους να προβούν στον δικό τους προγραμματισμό. Με την έγκαιρη κοινοποίηση των αλλαγών, πρόσθεσε ο υπουργός, η Κύπρος θα αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστικών της προορισμών, όπως έπραξε και φέτος, ανοίγοντας τα αεροδρόμια της στη βάση συγκεκριμένων πρωτοκόλλων, που επέτρεψαν μεταξύ άλλων και τη δημιουργία βάσης από την Wizz Air και την ενίσχυση της αεροπορικής συνδεσιμότητας. Σημείωσε ακόμα πως το νέο σχέδιο θα λαμβάνει υπόψη και τον εμβολιασμό που αναμένεται να αρχίσει σύντομα σε Κύπρο και εξωτερικό για τον κορωνοϊό και πως θα υπάρξουν αλλαγές και στα σχετικά πρωτόκολλα. Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τους τουριστικούς εταίρους στην Κύπρο, οι οποίοι απέστειλαν και σχετική επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώντας την κατάργηση της κατηγορίας Γ, την ανάγκη αλλαγών στην κατηγοριοποίηση χωρών τόνισε πολλές φορές και ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος.

Μένει το CyprusFlightPass

Στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθούνται, δεν αναμένεται πάντως να υπάρξει οποιαδήποτε διαφοροποίηση όσον αφορά στην υποχρέωση των ταξιδιωτών να υποβάλλουν σχετική αίτηση στο CyprusFlightPass για ταξίδια στην Κύπρο. Υποχρέωση που έχουν όλοι οι επιβάτες, ανεξαρτήτως κατηγορίας χωρών. Σημειώνεται ότι σήμερα οι επιβάτες από τις λίγες χώρες που υπάρχουν στην κατηγορία Α, εκ των οπίων καμία από την ΕΕ, μπορούν να πραγματοποιούν ταξίδια προς την Κύπρο χωρίς την προσκόμιση αρνητικού τεστ, σε αντίθεση με τους επιβάτες που αφικνούνται από την κατηγορία Β. Όσον αφορά την κατηγορία Γ, αφίξεις επιτρέπονται μόνο για καθορισμένες κατηγορίες πολιτών, οι οποίοι εκτός από αρνητικό μοριακό τεστ θα πρέπει να μπαίνουν και σε καραντίνα ( αυτοπεριορισμό 14 ημερών), γεγονός που προκαλούσε ανησυχίες στις τάξεις των τουριστικών παραγόντων σε Κύπρο και εξωτερικό.

Ανησυχίες που, όπως αναφέρθηκε, κοινοποιήθηκαν και στον Πρόεδρο, με κοινή επιστολή του ΠΑΣΥΞΕ, του ΣΤΕΚ, του ACTA και τις Hermes Airports, με την οποία ζητείτο να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στα σχετικά πρωτόκολλα για την τουριστική κίνηση. Ο γ.δ. του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο αλλαγών, ανέφερε στην εφημερίδα μας πως οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το θέμα θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και τις προοπτικές του τουρισμού. Σύμφωνα με τον κ. Ρουσουνίδη, τυχόν κατάργηση της απαγόρευσης για ταξίδια στην Κύπρο ενδέχεται να κάνει πιο υποφερτή τη νέα τουριστική χρονιά, σε σχέση με τη φετινή καταστροφική σεζόν για τον τουρισμό.

Νέες κατευθυντήριες γραμμές από τις Βρυξέλλες

Τα αιτήματα των τουριστικών εταίρων στην Κύπρο, αλλά και τις διαφαινόμενες κινήσεις στις οποίες αναμένεται να προχωρήσει σήμερα η κυβέρνηση, ενισχύουν στο μεταξύ και οι νέες κατευθυντήριες γραμμές που δημοσιεύθηκαν χθες από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας (EASA) για τα ταξίδια.

Συγκεκριμένα, βάσει της τρέχουσας επιδημιολογικής κατάστασης, ECDC και EASA δεν συνιστούν γενικευμένα μέτρα, όπως οι διαγνωστικές εξετάσεις ή η καραντίνα των ατόμων που ταξιδεύουν αεροπορικώς. Αντ’ αυτού, συστήνουν να παρέχονται στους ταξιδιώτες πλήρεις πληροφορίες σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα προορισμού τους, καθώς και για τα μέτρα που εφαρμόζονται στους αερολιμένες και εντός των αεροσκαφών για την πρόληψη της μετάδοσης της νόσου. Με αφορμή τα πιο πάνω, άρση της καραντίνας για τους ταξιδιώτες από τις χώρες της ΕΕ ζήτησε χθες και το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI Europe).

Πηγή: Philenews

Send this to a friend