Πρόεδρος ΕΚΥΣΥ: Δέκα γηροκομεία και 250 κρούσματα από κλειστές δομές
Τουλάχιστον δέκα γηροκομεία έχουν κτυπηθεί από τον κορωνοϊό το Νοέμβριο, ενώ πάνω από 250 άτομα έχουν εντοπιστεί θετικά από τον ιό σε γηροκομεία, κέντρα αποκατάστασης και άλλες κλειστές δομές, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ), Κώστας Σκαρπάρης, ο οποίος είπε πως το τίμημα για την τρίτη ηλικία «είναι πολύ βαρύ».
Ο κ. Σκαρπάρης εξέφρασε φόβους ότι «έπεται χειρότερη κατάσταση», καταγγέλλοντας ταυτόχρονα «τα ελλιπή μέτρα, που λαμβάνονται από τους αρμοδίους σε γηροκομεία, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού στους ενοίκους το τελευταίο διάστημα».
Είπε, μάλιστα, ότι σύμφωνα με τους επιδημιολόγους γύρω στο 30% των ατόμων που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο Αμμοχώστου είναι από τις στέγες ηλικιωμένων, για να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας ότι αν δεν ληφθούν επιπρόσθετα και αυστηρότερα μέτρα, το ποσοστό αυτό σίγουρα θα αυξηθεί.
Έκανε λόγο για «τραγική κατάσταση» στα γηροκομεία και άλλες κλειστές δομές, σημειώνοντας πως οι αρμόδιοι «πρέπει να διαπιστώσουν τα λάθη που έγιναν μέχρι σήμερα και να τα διορθώσουν, διότι δεν μας σηκώνει κάθε μέρα να ακούμε για νέο κτυπημένο γηροκομείο».
Τόνισε την ανάγκη όπως το αρμόδιο Τμήμα του Υπουργείου Εργασίας λάβει πιο αυστηρά και αποτελεσματικά μέτρα στα γηροκομεία και με πιο συχνούς και αυστηρούς ελέγχους, για να επιβάλει την εφαρμογή της νομοθεσίας και όλων των πρωτοκόλλων του Υπουργείου Υγείας, τα οποία όπως υποστηρίζει, «φαίνεται ότι εφόσον δεν έχουν αποδώσει, θα πρέπει να διαφοροποιηθούν».
Επισημαίνει πως πρέπει να διενεργούνται τεστ κορωνοϊού σε όλο το προσωπικό και στους ηλικιωμένους στα γηροκομεία σε πιο τακτική βάση, τα οποία πρέπει να διατίθενται δωρεάν.
Τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα, λέει το Υπ. Υγείας
Από την πλευρά της η Λειτουργός Τύπου του Υπουργείο Υγείας, Μαργαρίτα Κυριακού, διαβεβαίωσε ότι τα πρωτόκολλα, τα οποία έχουν επικαιροποιηθεί πρόσφατα, τηρούνται αυστηρά και ότι το αρμόδιο Υπουργείο προσπαθεί με ποικίλους τρόπους να αποτρέψει την εισαγωγή του ιού από την κοινότητα μέσα στα γηροκομεία.
Όπως είπε το σημαντικότερο είναι ότι έχουν απαγορευθεί τα επισκεπτήρια σε αυτούς τους χώρους και ότι οι μόνοι που μπορούν να μεταφέρουν τον ιό αυτή τη στιγμή στα γηροκομεία είναι οι εργαζόμενοι.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Κυριάκου είπε πως για τρίτη φορά διεξάγεται πρόγραμμα ελέγχου με PCR tests στους εργαζόμενους των γηροκομείων και κλειστών δομών, το οποίο ολοκληρώνεται εντός των επόμενων ημερών.
Εξήγησε ότι όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα θα αρχίσουν τα Rapid tests μια φορά την εβδομάδα, ώστε να ελέγχονται οι εργαζόμενοι, ενώ σημείωσε ότι μία φορά το μήνα θα ελέγχονται οι ηλικιωμένοι.
«Τα άτομα που δουλεύουν σε αυτούς τους χώρους έχουν ευθύνη πλέον», είπε.
Επίσης, είπε ότι για να διασφαλιστεί η ορθή επιτήρηση και ο έλεγχος των χώρων αυτών (γηροκομεία, κέντρα αποκατάστασης και άλλες κλειστές δομές), βασικός ενισχυτικός παράγοντας είναι η διαφώτιση των διευθύνσεων και του προσωπικού, για τα ισχύοντα επικαιροποιημένα υγειονομικά πρωτόκολλα και μέτρα.
«Ήδη», είπε, «έχει ανακοινωθεί από χθες η σύσταση ομάδας, αποτελούμενη από 40 εθελοντές φοιτητές Ιατρικών Σχολώ, η οποία έχει συσταθεί και εκπαιδευτεί και η οποία μέσω εντύπου παρακολούθησης που έχει ετοιμαστεί, αναλαμβάνει τόσο την εκπαίδευση επί των μέτρων, αλλά και την επιτόπια επιτήρηση της εφαρμογής τους».
Είπε ότι η κίνηση αυτή στοχεύει στη δημιουργία διαύλου επικοινωνίας με τις δομές αυτές, ώστε να διασαφηνίζονται τα μέτρα και τα πρωτόκολλα και να δίνεται η καθοδήγηση που χρειάζεται για την προφύλαξη των εργαζομένων και κυρίως των ενοίκων.