Αναπόδραστα, μια από τις μεγάλες συζητήσεις που ανοίγουν παράλληλα με τον ερχομό του πολυπόθητου εμβολίου είναι αυτή των ταξιδιών και αν θα γίνονται μόνο με αποδεικτικό εμβολίου. Η συζήτηση δεν άρχισε τώρα αλλά από την περασμένη Άνοιξη με πολλές αεροπορικές να επεξεργάζονται το τι θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες.
Η lifo.gr σε εκτενές άρθρο επικαλούμενη πληροφορίες από τους FT καταγράφει τις αεροπορικές που προωθούν μια τέτοια εισήγηση: όποιος ταξιδεύει να έχει μαζί του αποδεικτικό εμβολιασμού.
Η Qantas σκοπεύει να επιμείνει στην άποψη πως όλοι οι επιβάτες των διεθνών πτήσεων θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, πριν επιβιβαστούν στα αεροπλάνα της. Ο Alan Joyce, διευθύνων σύμβουλος της αυστραλιανής αεροπορικής εταιρείας, είπε πως πιστεύει ότι το εμβόλιο θα καταστεί «αναγκαιότητα» για διεθνή ταξίδια. «Κοιτάμε να αλλάξουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για τους διεθνείς ταξιδιώτες. Θα ζητήσουμε από τους επιβάτες να εμβολιαστούν πριν φτάσουν στο αεροσκάφος», δήλωσε ο Joyce στο Channel 9 της Αυστραλίας.
«Νομίζω ότι θα είναι κάτι συνηθισμένο (αν κρίνω από ) συζητήσεις με τους συναδέλφους μου σε άλλες αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε. Η Qantas είναι η πρώτη μεγάλη αεροπορική εταιρεία που τονίζει δημόσια ότι προτίθεται να αρνηθεί επιβίβαση σε ταξιδιώτη, που δεν έχει εμβολιαστεί.
Επιδεικνύει έτσι μια κοινωνική υπευθυνότητα που όλες θα όφειλαν να έχουν. Κράτη καλούνται να χρηματοδοτήσουν με τεράστια ποσά ακόμη και αεροπορικές εταιρείες που μέχρι χθες πλούτιζαν, συνεπώς, και η κοινωνία έχει ορισμένες απαιτήσεις στοιχειώδους υπευθυνότητας από τις εταιρείες αυτές, πολλές εκ των οποίων στην αιχμή της καλοκαιρινής περιόδου γέμιζαν όλα τα καθίσματα της οικονομικής θέσης, δίχως κενά και αποστάσεις, με επιβάτες που δεν είχαν καν θερμομετρηθεί και έβγαζαν τις μάσκες προκειμένου να φάνε το σνακ ή το γεύμα τους, δημιουργώντας μια πολύ επικίνδυνη ατμόσφαιρα.
Η πανδημία ώθησε την Αυστραλία να κλείσει τα σύνορά της σε μη κατοίκους της χώρας και η Qantas έχει αναστείλει όλες τις διεθνείς πτήσεις, εκτός από ένα βασικό πρόγραμμα προς τη Νέα Ζηλανδία. Η εταιρεία δεν αναμένεται να ξεκινήσει ξανά τις περισσότερες πτήσεις της πριν τα μέσα του επόμενου έτους.
Ωστόσο, οι ανακοινώσεις για την πορεία των εμβολίων τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν δημιουργήσει ελπίδες ότι τα διεθνή ταξίδια θα μπορούσαν να αρχίσουν να ανακάμπτουν το 2021. Την ίδια ώρα, όμως έχουν επίσης προκαλέσει ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο επαλήθευσης της υγειονομικής κατάστασης των επίδοξων επιβατών.
Τη Δευτέρα (23 Νοεμβρίου) το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca έγιναν η τρίτη ομάδα που ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό τους για τον κορωνοϊό έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό σε δοκιμές του τελικού σταδίου.
Δείτε εδώ: AstraZeneca: Αποτελεσματικό, ασφαλές και προσβάσιμο σε όλον τον κόσμο εμβόλιο
Ο David Powell, ιατρικός σύμβουλος του οργανισμού αεροπορικών εταιρειών Iata, δήλωσε ότι είναι «πολύ ισχυρή η πιθανότητα» οι χώρες να αρχίσουν να απαιτούν απόδειξη ταξιδιωτικής υγειονομικής κατάστασης από τους επιβάτες, ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλή επιδημιολογική εικόνα, όπως η Αυστραλία.
Θα ήταν κρίσιμο να μπορεί η εταιρεία να είναι σε θέση να έχει επαληθεύσιμες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της υγείας των επιβατών, δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα. Ο Tony Douglas, διευθύνων σύμβουλος της Etihad Airways, δήλωσε στους Financial Times τον Σεπτέμβριο ότι οι θεωρήσεις υγείας που πιστοποιούν ότι οι επιβάτες είναι ασφαλείς για να πετάξουν, θα μπορούσαν να βοηθήσουν την αεροπορική βιομηχανία να ανακάμψει από την κρίση.
Έκτοτε έχουν αναπτυχθεί πολλές ψηφιακές κάρτες υγείας, συμπεριλαμβανομένου του CommonPass που υποστηρίζεται από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Ωστόσο, δεδομένου ότι η αεροπορική βιομηχανία δεν αναμένει ότι θα είναι άμεσα διαθέσιμο ένα εμβόλιο μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, τα στελέχη βλέπουν τα τεστ στα αεροδρόμια ως το πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση των ταξιδιών, πριν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί του πληθυσμού.
Η Airlines for Europe, δήλωσε ότι, ενώ είναι «πολύ πιθανό» ότι θα απαιτηθούν διεθνή πρότυπα για την πιστοποίηση εμβολιασμών, η βιομηχανία «δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει τόσο πολύ». «Σε αυτό το στάδιο, η κύρια προτεραιότητά μας είναι η έγκριση ενός κοινού πρωτοκόλλου, η αναγνώριση των προτύπων για τα τεστ και των μέτρων για ταξίδια τόσο στην Ευρώπη όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο», ανέφερε. Η EasyJet είπε ότι δεν σχεδιάζει να ζητήσει από τους επιβάτες να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί πριν ταξιδέψουν, χωρίς να αιτιολογήσει την απόφασή της. Η IAG και η Virgin Atlantic αρνήθηκαν να σχολιάσουν σχετικά, ενώ η Ryanair δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.
Με πληροφορίες των Lifo.gr / Financial Times