Το Facebook κινδυνεύει να «κάτσει στο εδώλιο»
Ομοσπονδιακές και πολιτειακές ρυθμιστικές αρχές ετοιμάζονται να απαγγείλουν κατηγορίες σε βάρος του Facebook για παραβάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας που σχετίζονται με την εξαγορά από τον κολοσσό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δύο μεγάλων αντιπάλων του -του Instagram και του WhatsApp- κατά την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ρυθμιστικές αρχές θα υποστηρίξουν ότι οι εν λόγω εξαγορές περιόρισαν τις εναλλακτικές επιλογές των χρηστών στο οικοσύστημα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Εφόσον η είδηση επαληθευτεί, αυτή ενδεχομένως να είναι η σημαντικότερη “πρόκληση” που έχει αντιμετωπίσει ποτέ το Facebook σε ρυθμιστικό επίπεδο.
Όπως αναφέρει η Washington Post, οι γενικοί εισαγγελείς πολλών πολιτειών αλλά και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ εξετάζουν κατά πόσον οι δύο εξαγορές είχαν ως αποτέλεσμα οι χρήστες να απολαμβάνουν χαμηλότερου επιπέδου υπηρεσίες και προστασία της ιδιωτικότητάς τους από ό,τι εάν το WhatsApp και το Instagram είχαν παραμείνει αυτόνομα.
Παρότι οι αγωγές σε βάρος του Facebook δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, οι γενικοί εισαγγελείς σχεδόν 40 πολιτειών με επικεφαλής τη γενική εισαγγελέα της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς φέρονται να ετοιμάζουν την υποβολή αγωγής κατά του κοινωνικού δικτύου στις αρχές Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ βρίσκεται επίσης ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση της δικής της έρευνας, στη διάρκεια της οποίας προσπάθησε να συνεργαστεί και με τις κυβερνήσεις των πολιτειών.
Το Facebook έχει επανειλημμένως προσπαθήσει να αντικρούσει τους ισχυρισμούς ότι οι δύο ανωτέρω εξαγορές έβλαψαν τον ανταγωνισμό. Τον Ιούλιο, ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ υποστήριξε ενώπιον του Κογκρέσου ότι οι εξαγορές του Instagram και του WhatsApp επέτρεψαν στις δύο υπηρεσίες να αναπτυχθούν και να ευημερίσουν χάρη στις επενδύσεις του Facebook.
Ωστόσο, εσωτερικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με αποστολέα τον Ζούκερμπεργκ που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης ενώπιον της υποεπιτροπής ανταγωνισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων, επίσης τον Ιούλιο, αποκάλυψαν ότι ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook θεωρούσε “απειλή” το Instagram. “Το Instagram μπορεί να μας βλάψει ουσιαστικά ακόμη και αν δεν εξελιχθεί σε τεράστια επιχείρηση”, είχε γράψει το 2012 ο Ζούκερμπεργκ. Αυτό, κατά πολλούς, αποτελεί απόδειξη ότι η εξαγορά του Instagram από το Facebook ήταν μια κίνηση προκειμένου να θωρακιστεί έναντι του ανταγωνισμού.
“Με βάση τη νομοθεσία των ΗΠΑ είναι κακούργημα να εξαγοράζεις εταιρείες που πιστεύεις ότι αποτελούν απειλή για σένα. Επομένως, αυτός (ο Ζούκερμπεργκ) πρακτικά ενήργησε παράνομα όταν εξαγόρασε το Instagram”, ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε πέρυσι ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Κολούμπια και ειδικός της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, Τιμ Γου. “Το Instagram ήταν η πιο επικίνδυνη εταιρεία για το Facebook… για δύο λόγους: Πρώτον, είχε πολύ πιο ισχυρή παρουσία στις κινητές συσκευές, και δεύτερον υπερείχε στις υπηρεσίες κοινής χρήσης φωτογραφιών. Όπως δήλωσε ένας σχολιαστής εκείνη την εποχή, το Instagram ήταν η Αχιλλειος πτέρνα του Facebook”, πρόσθεσε ο Γου.
Εν τω μεταξύ, τον Σεπτέμβριο, ο κολοσσός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης λάνσαρε μια νέα δυνατότητα που επιτρέπει στους χρήστες του Facebook να στέλνουν άμεσα μηνύματα σε χρήστες του Instagram και αντίστροφα. Αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα της εταιρείας για την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου της να ενοποιήσει τα συστήματα ανταλλαγής μηνυμάτων όλων των πλατφορμών της, συμπεριλαμβανομένου του WhatsApp.
Τον Σεπτέμβριο, το Facebook άρχισε επίσης να τεστάρει ένα ενιαίο “Κέντρο Λογαριασμών” που θα “ελέγχει” τη σύνδεση (login) και άλλες δραστηριότητες στο Facebook, το Instagram και το Messenger, από μία μόνο πλατφόρμα.
Οι προσπάθειες του Facebook να ενσωματώσει τις υπηρεσίες του προκάλεσαν ανησυχία στις νομικές αρχές όλου του κόσμου, καθώς μπορεί να είναι πιο δύσκολο να “σπάσει” η εταιρεία εάν οι υπηρεσίες της είναι πλήρως ενοποιημένες.
Πηγή: Forbes