Alfajores: To λαχταριστό γλυκό σάντουιτς με καραμέλα από την Αργεντινή είναι η λιχουδιά του Σαββατοκύριακου
Kάθε συνταγή είναι ένα μικρό ταξίδι στο χρόνο, ένα κομμάτι παράδοσης, μια μικρή ιστορία περί γεύσης. Ας μεταφερθούμε στην Αργεντινή, εκεί που το alfajor κατέχει ξεχωριστή στην καρδιά των κατοίκων της.
Τα Zara Home, στην ενότητά τους που περιλαμβάνει πρωτότυπες και ιδιαίτερες συνταγές, μας δείχνουν βήμα-βήμα πώς να φτιάξουμε alfajores: γλυκά μπισκοτένια «σάντουιτς» από καλαμποκάλευρο με γέμιση από καραμέλα γάλακτος, πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη ή τριμμένη καρύδα (σσ υπάρχουν πολλές ακόμα παραλλαγές).
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, για να πετύχουμε το τέλειο αλφαχόρ, πρέπει η μπισκοτένια βάση να ροδίσει στο κάτω μέρος, ενώ το πάνω μέρος δεν πρέπει να ροδίσει πουθενά. Το άλφαχορ είναι το γλυκό που αξίζει να δοκιμάσετε αυτό το Σαββατοκύριακο και θα σας μεταφέρει νοητά στην κουζίνα των Αργεντινών που του έχουν ιδιαίτερη αδυναμία.
Yλικά
(για 10 alfajores)
-320 gr καλαμποκάλευρο
-180 gr αλεύρι ζαχαροπλαστικής
-200 gr ζάχαρη άχνη
-150 gr βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
-1 κουταλάκι χημική μαγιά
-2 κρόκους
-1 ασπράδι
-Το ξύσμα ενός λεμονιού
-1/2 κουταλάκι μπράντι ή κονιάκ
Για την γέμιση:
300 gr καραμέλα γάλακτος
Τριμμένη καρύδα
Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Eκτέλεση:
- Κοσκινίζουμε πρώτα όλα τα στερεά υλικά για να έχουν αέρινη υφή. Στη συνέχεια, χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αποκτήσουν κρεμώδη υφή.
- Προσθέτουμε τους κρόκους και το ασπράδι, χτυπάμε και προσθέτουμε το μπράντι, το ξύσμα και τα στέρεα υλικά. Η ζύμη δεν θα θέλουμε να κολλάει. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί λίγα λεπτά.
- Απλώνουμε τη ζύμη με πλάστη, σε πάχος 4 χιλιοστών και κόβουμε στρογγυλά κομμάτια διαμέτρου 6 ή 7 εκατοστών.
- Βάζουμε τα στρογγυλά κομμάτια ζύμης σε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί και αφήνουμε να κρυώσουν στο ψυγείο, πριν τα ψήσουμε, για περίπου 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ºC. Καθώς η ζύμη δεν πρέπει να ροδίσει, μπορούμε να ψήσουμε στους 160ºC για 15 λεπτά ή σε υψηλότερη θερμοκρασία (170ºC) αλλά για λιγότερο χρόνο, για 8 ή 10 λεπτά. Μετά το ψήσιμο, την αφήνουμε να κρυώσει.
- Προσθέτουμε καραμέλα γάλακτος πάνω στη μπισκοτένια βάση, επαρκή ποσότητα ώστε όταν μπει το άλλο κομμάτι από πάνω και πιέσουμε, να μένει μια παχιά γέμιση. Πασπαλίζουμε με τριμμένη καρύδα και ζάχαρη άχνη.
- Μετά την παρασκευή, τα αλφαχόρες μπορούν να διατηρηθούν τέλεια για 3 μέρες.
Δείτε την συνταγή εδώ.
Περισσότερες συνταγές από την σελίδα των Ζara Home εδώ.
Πηγή: bovary.gr