
Φροντιστήρια συνεχίζουν τα μαθήματα δια ζώσης
Την τιμωρία των φροντιστηρίων τα οποία μετά την ανακοίνωση για εξ αποστάσεως μαθήματα, συνεχίζουν τα μαθήματα δια ζώσης, ζήτησε ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Φροντιστηρίων Κύπρου.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρει σε επιστολή του προς τα μέλη του, φάνηκε εκ πρώτης, ότι τα φροντιστήρια συνεχίζουν την λειτουργία τους μέχρι τις 19:30, ώστε να μπορούν και οι μαθητές να επιστρέφουν μέχρι τις 20:00 στο σπίτι τους. Το Δ.Σ. ζήτησε από το ΥΠΠΑΝ και την αστυνομία διευκρινίσεις, για κάποια διαδικαστικά ζητήματα, ώστε υπεύθυνα να μπορέσουμε με την σειρά μας να ενημερώσουμε γονείς, μαθητές και εργαζόμενους».
Τα ερωτήματα που τέθηκαν ήταν:
Τι θα γίνεται με τους μαθητές λυκείου; Μπορούν να κάνουν μαθήματα στην τάξη;
Μαθητές και καθηγητές που μετακινούνται από μια επαρχία σε άλλη ( π.χ. Καλαβασό, Ζύγι στην Λεμεσό και αντίστροφα ) θα μπορούν να κάνουν αυτές της μετακινήσεις;
Αν ένα καθηγητής έχει μάθημα σε ένα φροντιστήριο μέχρι τις 9 και θα κάνει μάθημα με μαθητές στο χώρο του φροντιστηρίου μέχρι τις 7.45, θα μπορεί με κάποιο έντυπο που θα εκδοθεί να συνεχίσει διαδικτυακά μέχρι τις 9 το μάθημα του από τον χώρο του φροντιστηρίου και μετά να πάει στο σπίτι του;
Τονίζει πως «το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας σε ανακοίνωση του, διευκρινίζει ότι μαθήματα σε Ιδιωτικά Φροντιστήρια για μαθητές/μαθήτριες Λυκείων και Τεχνικών Σχολών στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, από τις 16 έως τις 30 Νοεμβρίου, μπορούν να διδάσκονται μόνο εξ αποστάσεως».
Όπως εξηγεί ο Σύνδεσμος «επειτα από επαφές μας με την αστυνομία και το Υπουργείο Υγείας, διευκρινίστηκε ότι οι εργαζόμενοι στα φροντιστήρια θα μπορούν να συνεχίζουν να εργάζονται στον χώρο του φροντιστηρίου και μετά τις 20:00. Οι εργοδότες θα πρέπει να προσκομίσουν σε όλους μια βεβαίωση για να μπορούν να μετακινηθούν προς το χώρο μόνιμης κατοικίας τους. Νοείται ότι οι μαθητές πρέπει να φύγουν από το χώρο του φροντιστηρίου εγκαίρως, ώστε μέχρι τις 20:00 να είναι στο σπίτι τους».
«Όσον αφορά στις μετακινήσεις σε άλλες επαρχίες επίσης πρέπει ο εργοδότης να δίνει βεβαίωση στους καθηγητές για να μεταβούν σε άλλες επαρχίες όπως θα γίνεται και στους καθηγητές του δημοσίου. Αυτό να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις που τα μαθήματα δεν μπορούν να γίνουν διαδικτυακά ή δεν μπορεί να βρεθεί εναλλακτική λύση με άλλο προσωπικό» σημειώνεται.
Παράλληλα εξέφρασε τον προβληματισμό του, για την απόφαση του Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας «να μην μπορούν να παρακολουθήσουν οι μαθητές του λυκείου και ειδικότερα της Γ τάξης. Πιστεύουμε ότι είναι άδικη η απόφαση και δημιουργεί άνιση μεταχείριση σε σχέση με τους υπόλοιπους τελειόφοιτους».
Την ίδια στιγμή κάλεσε το Υπουργείο «να αναλάβει τις ευθύνες του και να υπάρξουν παραδειγματικές τιμωρίες σε όσους παράνομους (παραπαιδεία) δεν θα διστάσουν να κάνουν δια ζώσης μαθήματα χωρίς να λαμβάνουν και τα απαιτούμενα υγειονομικά μέτρα, σε χώρους μη εγκεκριμένους, εκθέτοντας τους εαυτούς τους αλλά και τους μαθητές σε τεράστιο ρίσκο. Επιτέλους να καταπολεμηθεί στη ρίζα της η παραπαιδεία, δηλαδή η παράδοση ιδιαιτέρων μαθημάτων από όσους δεν έχουν τη σχετική άδεια, αμείβονται µε «μαύρο» χρήμα και παραβιάζουν συστηματικά τις διατάξεις του ποινικού κώδικα. Ως νόμιμα και αδειοδοτημένα φροντιστήρια, πληρούμε προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας για τους μαθητές μας, καθώς ελεγχόμαστε από το κράτος και συγκεκριμένα από έξι (6) διαφορετικά υπουργεία (Παιδείας, Οικονομικών, Εργασίας, Δικαιοσύνης, Υγείας, Εσωτερικών) και καταβάλουμε φόρους και κοινωνικές ασφαλίσεις, σε αντίθεση με τους παράνομους».
Πηγή: philenews