Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Δεν είναι και τόσο «αθώος» ο ναργιλές
Δεν είναι και τόσο «αθώος» ο ναργιλές

Δεν είναι και τόσο «αθώος» ο ναργιλές

 

 

Με βάση έρευνες και στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καταρρίπτεται ο μύθος ότι το κάπνισμα ναργιλέ είναι λιγότερο επιβλαβές από το συμβατικό τσιγάρο, ενώ επισημαίνεται πως εκθέτει τον καπνιστή σε μεγάλη ποσότητα επικίνδυνων χημικών ουσιών.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο ΠΑΣΥΚΑΦ, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το κάπνισμα ναργιλέ οδηγεί σε έκθεση του χρήστη σε εισπνεόμενο καπνό με όγκο 100 έως 200 φορές μεγαλύτερο απ’ ό,τι το κάπνισμα ενός τσιγάρου. Έρευνες έχουν επίσης αποδείξει ότι το νερό κατακρατεί τις συγκεντρώσεις τοξικών ενώσεων, όπως μονοξείδιο του άνθρακα, πίσσα, βαρέα μέταλλα και διάφορες καρκινογόνες ουσίες.

Μια άλλη έρευνα του Βρετανικού υπουργείου Υγείας κατέδειξε ότι οι καπνιστές του ναργιλέ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από ψηλά επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα, τα οποία δυνητικά μπορούν να προκαλέσουν εγκεφαλικές βλάβες. Στην πραγματικότητα οι χρήστες ναργιλέ μπορεί να εισπνέουν περισσότερο καπνό σε σύγκριση με τους συμβατικούς καπνιστές, εξαιτίας του μεγαλύτερου όγκου καπνού που εισπνέουν, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της κλινικής Mayo στις ΗΠΑ, η διαδικασία καπνίσματος του ναργιλέ μπορεί να διαρκέσει έως και μία ώρα, προστίθεται στην ανακοίνωση. Στο πλαίσιο παγκόσμιου συνεδρίου στο Άμπου Ντάμπι, εκπρόσωπος του ΠΟΥ τόνισε ότι το κάπνισμα μιας συνεδρίας ναργιλέ αντιστοιχεί με το κάπνισμα 20-30 τσιγάρων.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΑΣΥΚΑΦ, πρόσφατες οδηγίες του ΠΟΥ σχετικά με τη χρήση ναργιλέ, έχουν συνδέσει τη χρήση του με τη μετάδοση του SARS-COV 2 και την εξάπλωση της νόσου COVID-19 και ανέφεραν ότι θα πρέπει να ρυθμιστεί η χρήση του ώστε να μειωθεί η μετάδοση του ιού. Έχουν γίνει επισημάνσεις ότι ο καπνός ναργιλέ μπορεί εξίσου να επιδεινώσει τον κίνδυνο για τον ιό, μέσω της κοινής χρήσης στομίων προκαλώντας επίσης ιογενείς λοιμώξεις, φυματίωση όπως και άλλες μολυσματικές ασθένειες. Εκτός όμως από τη μετάδοση, ειδικοί και άλλοι αρμόδιοι κατέληξαν ότι το κάπνισμα μπορεί να επιβαρύνει τις επιπλοκές που μπορεί να φέρει η νόσος COVID-19 στον οργανισμό ενός ατόμου. Αρκετές χώρες, ανάμεσά τους και η Κύπρος, έχουν ήδη θέσει περιορισμούς στη χρήση ναργιλέ σε εστιατόρια και καφετερίες, ως ένα μέτρο περιορισμού της μετάδοσης του ιού.

Πηγή: O Φιλελεύθερος

Send this to a friend