Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Το lockdown στην ΕΕ προκαλεί κενά αέρος σε αεροπορικές στην Κ.Δ.
Το lockdown στην ΕΕ προκαλεί κενά αέρος σε αεροπορικές στην Κ.Δ.

Το lockdown στην ΕΕ προκαλεί κενά αέρος σε αεροπορικές στην Κ.Δ.

 

 

Όλη η Ευρώπη αρχίζει να μπαίνει σε ένα ολικό ή μίνι lockdown λόγω κορωνοϊού που επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό και την οικονομία όλων των χωρών. Τεράστιο πλήγμα δέχονται οι αεροπορικές εταιρίες ανά το παγκόσμιο με τα αεροσκάφη τους να βρίσκονται σε πλήρη ή μερική καθήλωση.

Σαφώς το πρόβλημα επηρεάζει και θα ταλαιπωρεί και την Κύπρο. Η Offsite είναι σε θέση να γνωρίζει ότι πολλές διεθνείς εταιρείες με βάση την Κύπρο είτε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, είτε στο Αεροδρόμιο Πάφου έχουν προβεί σε αλλαγές στο πρόγραμμά τους και σε μείωση πτήσεων. Πολλά επίσης κρίνονται και από την κατηγοριοποίηση των χωρών από την Κυπριακή Δημοκρατία. Προσφάτως, η Γαλλία, όπου τέθηκε lockdown κατατάχθηκε στην κατηγορία Γ.

Εκατομμύρια ζημιές

 

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων Χρίστος Πέτρου μιλώντας στην Offsite τοποθετήθηκε για την εικόνα αυτή τη στιγμή που υπάρχει στην αεροπορική βιομηχανία και πως επηρεάζεται η Κύπρος λόγω του κορωνοϊού.

Ο κ. Πέτρου τόνισε ότι πτήσεις από Αγγλία, οι οποίες ήταν οι περισσότερες, θα μειωθούν δραματικά λόγω της καραντίνας που επέβαλε η Αγγλία για όσους έρχονται από Κύπρο».

Όπως είπε, «γενικότερα είμαστε στο 20% των πτήσεων που γίνονταν σε σύγκριση με το 2019, ενώ η πληρότητα των αεροσκαφών βρίσκεται κάτω του 50%. Αυτό σημαίνει ότι και οι λίγες πτήσεις που γίνονται είναι ζημιογόνες για τις Εταιρίες αφού με αυτή την πληρότητα χάνουν λεφτά». Ο εκτελεστικός διευθυντής του Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων διερωτήθηκε εάν θα συνεχιστούν οι πτήσεις που δεν αποφέρουν κέρδη.

Από χθες Τρίτη στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες ισχύει το lockdown με αποτέλεσμα το Αεροδρόμιο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» να κλείσει. Ο κ. Πέτρου ανέφερε ότι το κλείσιμο του Αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης που αποτελεί ένα από τα κεντρικά Αεροδρόμια, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε εκατομμύρια ευρώ ζημιές και ίσως απώλεια θέσεων για τις Εταιρίες που έχουν σχέση και με την Κύπρο.

Στο μεταξύ, η κατάσταση με τις αεροπορικές εταιρίες παρακολουθείται από τις αρμόδιες Αρχές στην Κύπρο και η οποιαδήποτε απόφαση θα κριθεί από τις εξελίξεις.

Πηγή: Offsite

Send this to a friend