Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Χωρίς γραπτό πρωτόκολλο τα μέτρα στις εκκλησίες
Χωρίς γραπτό πρωτόκολλο τα μέτρα στις εκκλησίες

Χωρίς γραπτό πρωτόκολλο τα μέτρα στις εκκλησίες

 

 

Με… προφορικό πρωτόκολλο και με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου σε ό,τι αφορά τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, τελείται ο εκκλησιασμός και οι θρησκευτικές τελετές.

Αρμόδια πηγή από την Ιερά Αρχιεπισκοπή, με την οποία επικοινωνήσαμε για να ζητήσουμε λεπτομέρειες για το πρωτόκολλο που διέπει τον εκκλησιασμό μας ανέφερε πως δεν υπάρχει γραπτώς το πρωτόκολλο. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε στην περίπτωση των εκκλησιών έγινε σε προφορικό επίπεδο μεταξύ του Μακαριότατου και μελών της επιδημιολογικής ομάδας.

Ακολούθως, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ενημερώθηκαν όλοι οι ναοί της αρχιεπισκοπικής περιφέρειας για την τήρηση των μέτρων εντός των ναών με την τοποθέτηση αντισηπτικών και την «ακύρωση» στασιδιών, αλλά και τη χρήση μάσκας από τους πιστούς. Ταυτόχρονα, όπως είπε, υπεύθυνοι για την τήρηση των μέτρων είναι οι εφημέριοι των ναών και οι εκκλησιαστικές επιτροπές, ενώ από πλευράς Αρχιεπισκοπής γίνονται τακτικοί έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων.

 

Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση στις άλλες μητροπολιτικές περιφέρειες σε σχέση με την τήρηση των μέτρων, ανέφερε πως αυτό έγκειται στη δική τους ευθύνη τόσο να δοθούν οι οδηγίες προς τους ναούς όσο και για την τακτική επιτήρηση των μέτρων.

Σε επικοινωνία μας με την Δρ Ζωή- Δωροθέα Πανά, μέλος της επιστημονικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας, μας ανέφερε πως έχουν δοθεί προφορικές οδηγίες από την Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης προς την Εκκλησία της Κύπρου, οι οποίες δεν αποκλείεται να αναθεωρηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων.

Σημείωσε επίσης ότι η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, όπως σε όλους τους χώρους, τηρείται οριζόντια και στις εκκλησίες και θα πρέπει να γίνεται ευλαβικά, διότι στις ακολουθίες είθισται να συμμετέχουν άτομα κατά κύριο λόγο της τρίτης ηλικίας, τα οποία είναι εξ ορισμού ευπαθείς ομάδες. Είναι σημαντικό, πρόσθεσε, να τηρούνται αποστάσεις, να γίνεται καλός αερισμός των χώρων και να τηρείται το μέτρο της χρήσης μάσκας στους εσωτερικούς και στους εξωτερικούς χώρους των ναών.

Πάντως, όπως είπε, η Εκκλησία της Κύπρου έχει συμμορφωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό με τις υποδείξεις της επιστημονικής ομάδας και συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια για αναχαίτιση της εξάπλωσης της πανδημίας, αλλά και στη διαχείριση της κατάστασης.

Send this to a friend