Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Αυτά είναι τα μέτρα που «κλείδωσαν» μέχρι τώρα – Θα ζυγίσει και το κόστος την Τετάρτη το Υπουργικό
Αυτά είναι τα μέτρα που «κλείδωσαν» μέχρι τώρα – Θα ζυγίσει και το κόστος την Τετάρτη το Υπουργικό

Αυτά είναι τα μέτρα που «κλείδωσαν» μέχρι τώρα – Θα ζυγίσει και το κόστος την Τετάρτη το Υπουργικό

 

 

Μονόδρομος θεωρείται πλέον η επιβολή νέων  περιοριστικών μέτρων μετά τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κύπρο. Ο Οκτώβριος έκλεισε με τα χειρότερα επιδημιολογικά δεδομένα από την αρχή της πανδημίας και αυτό δεν αφήνει άλλη επιλογή σε επιδημιολογική ομάδα και κυβέρνηση από το να λάβουν περαιτέρω μέτρα.

Ο Υπουργός υγείας σε σύσκεψη του με μέλη της επιδημιολογικής ομάδας μεταβαίνει στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης έχοντας στο χαρτοφυλάκιο του νέα μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες κατατέθηκαν εισηγήσεις αλλά δεν πάρθηκαν τελικές αποφάσεις.

«Πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι δεν μπορεί να επιτρέψει η Κυβέρνηση το σύστημα υγείας να μην μπορεί να ανταποκριθεί εάν αυξηθούν τα κρούσματα. Δεν μπορώ να φανταστώ μια στιγμή που συμπολίτης μας να χρειάζεται αναπνευστήρα ή κρεββάτι στα νοσοκομεία και να μην έχουμε. Για να τα αντιμετωπίσουμε αυτά θα πρέπει να πάρουμε κάποια μέτρα για να μειώσουμε τους αριθμούς. Θα ακούσουμε τις συμβουλές των επιδημιολόγων και ανάλογα θα πάρουμε αποφάσεις», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος.

 

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η παράταση των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν σε Λεμεσό και Πάφο και μετά τις 9 Νοεμβρίου και για μια εβδομάδα τουλάχιστον. Σε παγκύπρια βάση παραμένει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, ενώ έρχονται περιορισμοί σε γάμους και βαφτίσεις με τη φυσική παρουσία σε δείπνο ή γεύμα να καθορίζεται στα 150 άτομα. Οι περιορισμοί στις συναθροίσεις παραμένουν ως έχουν, δηλαδή έξι άτομα σε χώρους εστίασης και 10 σε οικίες.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙ ΤΟ ΜΕΡΙΚΟ LOCKDOWN

Οι επόμενες δύο μέρες θα καθορίσουν σε ένα μεγάλο βαθμό αν τελικά θα επιβληθεί μερικό lockdown σε ολόκληρη την Κύπρο. Τα σενάρια πάντως είναι δύο. Αν η επιδημιολογική κατάσταση των επαρχιών Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου δεν παρουσιάσουν επιδείνωση το επόμενο 48ωρο ενδεχομένως να μην χρειαστεί να παρθούν τα μέτρα που ισχύουν σε Λεμεσό και Πάφο. Αν ωστόσο η κατάσταση εκτροχιαστεί τότε το μέτρο για κλείσιμο των χώρων εστίασης μέχρι τις 22.30 το βράδυ και η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 11 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί θα γίνει οριζόντιο.

«Να κάνουμε ακόμη λίγη υπομονή. Μπορούμε να αντιληφθούμε στην Κυβέρνηση ότι υπάρχει κόπωση μετά από οκτώ μήνες περιορισμού. Πρέπει να αντιληφθούμε τι διακυβεύεται. Διακυβεύεται η ζωή των αγαπημένων μας», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ασφαλείς πληροφορίες του OMEGA αναφέρουν πάντως πως στο τραπέζι υπήρχαν εισηγήσεις και για ακόμη πιο αυστηρά μέτρα ειδικά για τη Λεμεσό και την Πάφο. Σημαντικός παράγοντας ωστόσο που καθορίζει σε ένα μεγάλο βαθμό και τις τελικές αποφάσεις, είναι το οικονομικό κόστος για το κράτος σε περίπτωση που αναστείλουν επιχειρήσεις εντελώς τη λειτουργία τους και αν υπάρχει η δυνατότητα επιδότησης τους.

Τον τελικό λόγο ωστόσο έχει το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο σε άλλη μια κρίσιμη συνεδρίαση του θα κληθεί να λάβει και πάλι σημαντικές αποφάσεις.

Πηγή : Omega

Send this to a friend