Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Σφίγγει κι άλλο ο κλοιός – Νέα μέτρα από την κυβέρνηση
Σφίγγει κι άλλο ο κλοιός – Νέα μέτρα από την κυβέρνηση

Σφίγγει κι άλλο ο κλοιός – Νέα μέτρα από την κυβέρνηση

Τα περιθώρια στενεύουν. Τα επιδημιολογικά δεδομένα ανεβάζουν τον συναγερμό στο κόκκινο και η κυβέρνηση την Τετάρτη ανακοινώνει νέους περιορισμούς. Σε περίπτωση μάλιστα, που υιοθετηθεί το επικρατέστερο σενάριο, που αφορά την επέκταση των περιορισμών που σήμερα εφαρμόζονται σε Λεμεσό και Πάφο, η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 11 το βράδυ θα ισχύει, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα, σε ολόκληρη την Κύπρο.

Τα αποτελέσματα του Σαββατοκύριακου δεν καθησύχασαν τους επιστήμονες, αρκετοί από τους οποίους παραδέχθηκαν σε δηλώσεις τους ότι τα μέτρα που βρίσκονται την τελευταία εβδομάδα σε εφαρμογή, μάλλον δεν έχουν αποδώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα, κυρίως λόγω ελλιπούς πειθαρχίας. Χθες, το ένα στα τέσσερα άτομα που υποβλήθηκαν σε εξέταση μέσω της διαδικασίας ιχνηλάτησης αποδείχθηκε θετικό στον ιό, ενώ την ίδια ώρα ο ιός φαίνεται να έχει εισβάλει σε οίκο ευγηρίας, γεγονός που έθεσε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τις Αρχές.

Σήμερα το πρωί, ο υπουργός Υγείας συναντάνται με μέλη της επιστημονικής επιτροπής, με στόχο να αναλυθεί εκ νέου η επιδημιολογική κατάσταση και να ετοιμαστούν νέες εισηγήσεις, με το ενδεχόμενο για προτάσεις επιπρόσθετων μέτρων να είναι μεγάλο. Δεδομένη πρέπει βεβαίως να θεωρείται η επέκταση της ισχύος των υφιστάμενων διαταγμάτων και πέραν της 9ης Νοεμβρίου. Το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο αρχικά είχε προγραμματιστεί να συνεδριάσει σήμερα, θα συνέλθει τελικά την Τετάρτη, προκειμένου να ενημερωθεί από τον υπουργό Υγείας για τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς και για τις προτάσεις της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής.

 

 

Στον απολογισμό της ημέρας, χθες ανακοινώθηκαν 197 νέα περιστατικά κορωνοϊού, τα οποία προέκυψαν από σύνολο 3.053 εργαστηριακών εξετάσεων. 177 περιστατικά, τα οποία αποτελούσαν εγχώριες λοιμώξεις ήταν αποτέλεσμα 1.997 εξετάσεων, γεγονός που σημαίνει ότι ένα στα 11 άτομα που υποβλήθηκαν σε έλεγχο αποδείχθηκαν θετικά στον κορωνοϊό. Μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι η σταδιακή αύξηση των ασθενών που παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα και χρήζουν νοσηλείας συνεχίζεται. Μέχρι χθες το απόγευμα βρίσκονταν σε νοσηλεία συνολικά 39 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 5 διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και οι 4 στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Σε ό,τι αφορά την κοινότητα Κυπερούντας, η διασπορά του ιού επιβεβαιώθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας, αφού από σύνολο 500 δειγματοληψιών προέκυψαν 39 περιστατικά κορωνοϊού.

Send this to a friend