Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Κορωνοϊός: Πάμε σε νέους περιορισμούς από βδομάδας
Κορωνοϊός: Πάμε σε νέους περιορισμούς από βδομάδας

Κορωνοϊός: Πάμε σε νέους περιορισμούς από βδομάδας


Οι επιδημιολογικοί δείκτες παραμένουν στα ύψη και η εικόνα που εξακολουθεί να παρουσιάζει η Κύπρος, υποχρεώνει την Κυβέρνηση, όπως όλα δείχνουν, σε νέες αποφάσεις. 

Το πρωί της Δευτέρας, ο υπουργός Υγείας, θα συναντηθεί με μέλη της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, μεταφέροντας, κατά πάσα πιθανότητα, εισηγήσεις για νέους περιορισμούς, με την επέκταση των μέτρων, που εδώ και μια εβδομάδα εφαρμόζονται στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου και σε άλλες, ή ακόμα και σε όλες τις επαρχίες, να αποτελεί ένα πιθανό σενάριο.

Δεδομένη βεβαίως, πρέπει να θεωρείται η επέκταση της ισχύος όλων των μέτρων που εφαρμόζονται ήδη, είτε σε τοπικό επίπεδο, είτε σε παγκύπρια βάση και πέραν της 9ης Νοεμβρίου. Το σκηνικό ωστόσο, θα ξεκαθαρίσει εντός του Σαββατοκύριακου, αφού οι επιστήμονες έκριναν χθες πιο ορθό, να καταγραφούν και τα δεδομένα που θα προκύψουν σήμερα και αύριο και ακολούθως να προχωρήσουν στις δικές τους εισηγήσεις. 

 

 

Το μήνυμα τους ήταν όμως ξεκάθαρο, αφού στις δημόσιες τοποθετήσεις τους τόνιζαν ότι, τα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας καταδεικνύουν ότι η αυξητική τάση τόσο στον αριθμό κρουσμάτων όσο και στον αριθμό των ατόμων που εισάγονται στα νοσοκομεία, φαίνεται να παραμένει σταθερή. 

Εάν μάλιστα, τα δεδομένα που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου το επιβάλλουν, δεν αποκλείεται στα μέτρα που θα ανακοινώσει η Κυβέρνηση (εάν τελικά αποφασίσει σχετικά), να περιλαμβάνονται και επιπρόσθετοι περιορισμοί, όπως είναι η επιβολή αυστηρότερων πρωτοκόλλων στη διοργάνωση κοινωνικών εκδηλώσεων, όπως οι γάμοι και οι βαφτίσεις. 

Από την άλλη, κατά την επαναξιολόγηση των δεδομένων, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», οι επιστήμονες, δεν αποκλείεται να προχωρήσουν και σε εισηγήσεις που θα αφορούν την κατάργηση κάποιων μέτρων τα οποία βρίσκονται τώρα σε ισχύ, αλλά όπως διαπιστώνεται, μέχρι τώρα δεν έχουν δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα. 

«Νομίζω ότι όλα τα μέλη της επιτροπής, συμφωνούν ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη κατάσταση και ότι αν το φαινόμενο συνεχίσει να εξελίσσεται αυξητικά, πρέπει να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις», ανέφερε σε δηλώσεις του ο καθηγητής Γιώργος Νικολόπουλος, προσθέτοντας ότι δεν «είναι αυτή τη στιγμή γνωστές αυτές οι παρεμβάσεις αλλά για αυτό υπάρχει η επιστημονική επιτροπή, για να κάνει τις εισηγήσεις της». 

Προφανώς, είπε, «ένα καθολικό lockdown θα ήταν αποτελεσματικό, διότι με αυτό τον τρόπο, σε ένα με ενάμιση μήνα, θα αντιμετωπίζαμε την κατάσταση». Από την άλλη όμως, «έχει ξεκαθαριστεί σε πολλούς τόνους ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε κάτι τέτοιο, διότι εάν το κάνουμε πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και όλες τις οικονομικές επιπτώσεις, τις κοινωνικές επιπτώσεις, τις ψυχολογικές επιπτώσεις που θα έχει αυτή η απόφαση στον κόσμο και στον τόπο». 

Αυτή τη στιγμή, εξήγησε ο καθηγητής, «τα δεδομένα μας είναι εκεί. Στη Λεμεσό και την Πάφο, σύμφωνα και με την τελευταία εθνική αναφορά, το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει. Στην Πάφο βλέπουμε να έχουμε 200 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και στη Λεμεσό, ο δείκτης έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια ασφαλείας που είναι τα 150/100.000 και έφθασε τα 300/100.000. Εγώ το βλέπω να κινείται αυξητικά και αυξητικά όπως βλέπουμε κινούνται και οι άλλες επαρχίες, όχι όμως με τον ίδιο ρυθμό». Ωστόσο, τόνισε, «αυτό αφορά την εικόνα των προηγούμενων ημερών για αυτό πρέπει να δούμε το Σαββατοκύριακο ξανά τα δεδομένα μας, να τα αξιολογήσουμε και αναλόγως, θα κάνουμε τις εισηγήσεις μας». 

166 νέα κρούσματα 

Χθες, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 166 νέα κρούσματα κορωνοϊού τα οποία προέκυψαν από σύνολο 3.672 εργαστηριακών διαγνώσεων. Τα 887 δείγματα λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων και από αυτά, εντοπίστηκαν 7 κρούσματα. Ως εκ τούτου, 159 περιστατικά, τα οποία αποτελούν επί το πλείστον εγχώριες λοιμώξεις, ήταν αποτέλεσμα 2.785 εργαστηριακών ελέγχων, γεγονός που σημαίνει ότι ένα στα 17 άτομα που εξετάστηκαν καταδείχθηκε θετικό στον ιό. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι 123 κρούσματα εντοπίστηκαν από ιδιωτική πρωτοβουλία, δηλαδή πολίτες αποτάθηκαν μόνοι τους για εξέταση σε εργαστήρια του ιδιωτικού τομέα. Τα περιστατικά αυτά, ήταν αποτέλεσμα 1805 εξετάσεων γεγονός που σημαίνει ότι ένα στα 14 άτομα που εξετάστηκαν διαγνώστηκαν με κορωνοϊό. Την ίδια ώρα στα νοσοκομεία νοσηλεύονταν 34 ασθενείς, με τους τέσσερις να είναι διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο Λευκωσίας και άλλους τρεις να δέχονται μηχανική υποστήριξη στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου. 

Οδηγίες προς θετικά στον ιό άτομα και στενές επαφές 

Σε νέα τροποποίηση της διαδικασίας που πρέπει να ακολουθούν τόσο τα θετικά στον κορωνοϊό άτομα, όσο και οι στενές επαφές τους, προχώρησε η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του υπουργείου Υγείας. 

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση: 

» Με την ενημέρωση από τα συμβαλλόμενα εργαστήρια για τον εντοπισμό κρούσματος και την υποβολή του αποτελέσματος, η Ομάδα Ιχνηλάτησης επικοινωνεί με γραπτό μήνυμα (sms) και τηλεφωνικά με το θετικό στον ιό άτομο εντός 24 ωρών από την ώρα που λαμβάνεται το αποτέλεσμα. 

» Αποτελέσματα υποβάλλονται και γίνονται αποδεκτά μόνο από εργαστήρια, τα οποία διενεργούν τη μέθοδο PCR και έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία επαλήθευσης της διαγνωστικής μεθοδολογίας που ανιχνεύει το γενετικό υλικό του ιού (RT-RCR). 

» Κατά την επικοινωνία της Ομάδας Ιχνηλάτησης με το θετικό στον ιό άτομο, αποστέλλεται στη Μονάδα ηλεκτρονικά από τον ίδιο τον πολίτη, κατάλογος με τις στενές επαφές του, ώστε να δρομολογηθεί η διερεύνηση και η προώθηση τους για δειγματοληψία. Τα άτομα που έχουν χαρακτηριστεί ως στενές επαφές λαμβάνουν γραπτό μήνυμα στο κινητό τους με οδηγίες για αυτοπεριορισμό.

» Αυτοπεριορισμός σημαίνει την απόλυτη απομόνωση κατ’ οίκον για περίοδο 14 ημερών από την ημερομηνία επαφής με το θετικό κρούσμα.

» Με την πάροδο των 14 ημερών από τη μέρα επαφής με το κρούσμα, η στενή επαφή αποδεσμεύεται αυτόματα χωρίς να είναι απαραίτητη προϋπόθεση η υποβολή του σε εξέταση COVID-19. 

» Στην περίπτωση που εντός των 14 ημερών το άτομο εκδηλώσει συμπτώματα, τότε θα πρέπει να επικοινωνεί με τον Προσωπικό του Ιατρό για ιατρική καθοδήγηση, αναφέροντας του ότι αποτελεί στενή επαφή κρούσματος.

» Όσον αφορά τον χειρισμό των θετικών κρουσμάτων που παραμένουν σε αυτοπεριορισμό, τα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας επικοινωνούν μετά τη 14η μέρα για διευθέτηση επαναληπτικού τεστ. 

Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, «ξεκαθαρίζει ότι άτομα τα οποία έχουν δηλωθεί ως κρούσματα, ανεξάρτητα εάν έχουν εξασφαλίσει δύο αρνητικά τεστ πριν από τη 14η μέρα, υποχρεούνται να παραμείνουν σε αυτοπεριορισμό. Το ίδιο ισχύει και για τις στενές τους επαφές.

Αυστηρές συστάσεις από το υπουργείο Υγείας

Ο μέγιστος αριθμός προσώπων που μπορεί να συναθροίζεται σε οικίες και υποστατικά ιδιωτικής ή/και δημόσιας χρήσης ορίζεται αυστηρά στα 10 άτομα, τονίζει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Υγείας. Στόχος, προσθέτει το υπουργείο, είναι να «περιοριστούν οι συγκεντρώσεις κοινωνικής φύσης, που προάγουν την έντονη κοινωνική συναναστροφή, και να ελεγχθούν οι επαφές, μετά τα πρόσφατα δεδομένα που δείχνουν μετάδοση του ιού και επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας, αλλά και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ μέχρι τις 9 Νοεμβρίου 2020».

Ως εκ τούτου, σημειώνεται, ο επιτρεπόμενος μέγιστος αριθμός των 10 ατόμων θα πρέπει να τηρείται σε συναθροίσεις όπως είναι ενδεικτικά οι ακόλουθες:

Πάρτι γενεθλίων (παιδιών ή ενηλίκων) σε οικίες, παιδότοπους, πάρκα, κ.ο.κ, πλην εκείνων που διοργανώνονται σε χώρους εστίασης. 

 Πάρτι στην παραλία, σε πισίνα (ιδιωτική ή δημόσια), γιοτ/κότερο.

Δεξιώσεις / Cocktail σε οικίες ή άλλα υποστατικά, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης.

Γεύμα / Δείπνο σε οικίες.

Οικογενειακές / Φιλικές συναθροίσεις σε οικίες.

«Σε κάθε περίπτωση οι διοργανωτές, πρέπει να τηρούν λίστα με τα στοιχεία των παρευρισκόμενων, η οποία θα παραδίδεται στη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του υπουργείου Υγείας για διευκόλυνση της ιχνηλάτησης, σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος».

Πηγή : Φιλελεύθερος / Μαριλένα Παναγή   

Send this to a friend