Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Πληθαίνουν οι ασθενείς που θέλουν νοσηλεία και ΜΕΘ
Πληθαίνουν οι ασθενείς που θέλουν νοσηλεία και ΜΕΘ

Πληθαίνουν οι ασθενείς που θέλουν νοσηλεία και ΜΕΘ

 

 

Μεγαλώνει ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό που χρήζουν νοσηλείας, ενώ το νοσοκομείο Αμμοχώστου, που λειτουργεί ως νοσοκομείο αναφοράς, πέρασε το βράδυ της Τρίτης μιαν από τις πιο δύσκολες νύκτες από την έναρξη της πανδημίας στην Κύπρο.

Χθες, μέχρι τις 3 το απόγευμα, νοσηλεύονταν συνολικά 40 ασθενείς. Στο νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονταν 28 ασθενείς με κορωνοϊό, με τους 5, να δέχονται μηχανική υποστήριξη στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Στο Νοσοκομείο της Λευκωσίας, ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, έφθασε τους τέσσερις, ενώ άλλοι οκτώ βρίσκονταν σε θάλαμο νοσηλείας. Ασθενείς με κορωνοϊό, είχαν εισαχθεί κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας και σε άλλα κρατικά νοσηλευτήρια και επίσης αναμενόταν η μεταφορά τους στην Αμμόχωστο.

Τα δεδομένα προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στις υγειονομικές Αρχές, οι οποίοι παρακολουθούν με αγωνία την πορεία της πανδημίας, ενώ οι επιστήμονες δεν αποκλείεται, εάν δεν παρουσιαστεί σημαντική μείωση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων που ανακοινώνονται, τις επόμενες ημέρες, να προχωρήσουν σε νέες εισηγήσεις προς τον υπουργό Υγείας.

 

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο νοσοκομείο Αμμοχώστου, η διευθύντρια του νοσηλευτηρίου Αμαλία Χατζηγιάννη, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η χθεσινή νύχτα ήταν από τις δυσκολότερες που πέρασε το νοσοκομείο αναφοράς» και εξήγησε, «το απόγευμα και το βράδυ, λόγω και του μειωμένου προσωπικού, ήταν ιδιαίτερα δύσκολο και εξοντωτικό. Ιδιαίτερα το βράδυ ήταν πάρα πολύ δύσκολο αφού είχαμε την άφιξη περίπλοκων περιστατικών από άλλα νοσοκομεία. Επίσης, σήμερα τα ξημερώματα, κρίθηκε αναγκαίο ένας ασθενής, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης του, να διακομισθεί διασωληνωμένος με ασθενοφόρο, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Περάσαμε ένα πολύ δύσκολο και ζόρικο βράδυ, ενώ τα προβλήματα στο νοσοκομείο αναφοράς, με την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού αυξάνονται, χωρίς να υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό. Αναμένουμε εδώ και μέρες γιατρούς, νοσηλευτές, βοηθούς θαλάμου ακόμα και καθαρίστριες» είπε και πρόσθεσε πως «υπάρχει βοηθός θαλάμου που εργάζεται καθημερινά 12 ώρες».

Οι αυξημένες πλέον ανάγκες στο νοσηλευτήριο, υποχρέωσαν χθες το υπουργείο Υγείας και τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, να επισπεύσουν τις διαδικασίες, οι οποίες βρίσκονταν ήδη σε εξέλιξη, ώστε το νοσοκομείο να ενισχυθεί, χωρίς άλλη καθυστέρηση, τόσο με ιατρικό όσο και με νοσηλευτικό προσωπικό.

Έτοιμοι για ενδεχόμενο lockdown

Απολύτως έτοιμο είναι το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας, και Ψηφιακής Πολιτικής για την τηλεκπαίδευση σύμφωνα με τον Υφυπουργό, Κυριάκο Κόκκινο. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της δοξολογίας η οποία τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Θεοδώρου στην Πάφο, ο κ. Κόκκινος ανέφερε πως η τηλεκπαίδευση ήδη διεξάγεται μέσα σε ένα μοντέλο μερικής τηλεκπαίδευσης όπου χρειάζεται σε κάποια από τα σχολεία τα οποία αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα με τους μαθητές.

Επεσήμανε ωστόσο πως σε περίπτωση ολικού lockdown, η κυβέρνηση είναι έτοιμη και θα μπορέσει να ανταποκριθεί. Υπάρχουν κάποιες τεχνικές δυσκολίες όσον αφορά στην διαθεσιμότητα στην αγορά επιπρόσθετων υπολογιστών που θα ήθελαν να βάλουν στα σχολεία λόγω αντικατάστασης πεπαλαιωμένου εξοπλισμού, εκτίμησε όμως πως ακόμη και με τον πεπαλαιωμένο εξοπλισμό, τα σχολεία μπορούν να ανταποκριθούν.

Ερωτηθείς κατά πόσο σε ένα νέο lockdown η Δημόσια Υπηρεσία είναι έτοιμη, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής ανέφερε πως έχουν αναβαθμίσει τα συστήματα και η προσβασιμότητα των δημόσιων λειτουργών που θα είναι υποχρεωμένοι να δουλέψουν από το σπίτι θα είναι εφικτό να γίνει χωρίς προβλήματα.

«Ελπίζουμε αυτό να μη χρειαστεί να γίνει καθολικά», κατέληξε. «Όμως, ακόμη και σήμερα που σε κάποια υπουργεία και σε κάποια τμήματα αντιμετωπίζονται κάποια προβλήματα και είναι υποχρεωμένοι κάποιοι από τους δημόσιους λειτουργούς να δουλεύουν από το σπίτι αυτό γίνεται με επιτυχία».

Συναγερμός στην Κυπερούντα

Με απολυμάνσεις στο σχολείο και σε κοινόχρηστους χώρους, αλλά και σε sms στους κατοίκους, προβαίνουν οι κοινοτικές Αρχές της Κυπερούντας, μετά τον εντοπισμό αριθμού κρουσμάτων κορωνοϊού στην περιοχή.

Μιλώντας στον «Φ» o κοινοτάρχης Κυπερούντας Γιώργος Παναγιώτου, ανέφερε πως πρόκειται για περίπου είκοσι άτομα τα οποία εντοπίστηκαν θετικά στον κορωνοϊό, ενώ πρόκειται για συγκεκριμένες αλυσίδες από οικογένειες. Οι Αρχές ενημέρωσαν άμεσα τους κατοίκους με την αποστολή SMS καλώντας σε περιορισμό κινήσεων προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στην κοινότητα και να καταγράψουν σε λίστα τις επαφές τους.

Εξάλλου, από πλευράς του κοινοτικού συμβουλίου έγιναν απολυμάνσεις στο σχολείο της περιοχής αλλά και στους κοινόχρηστους χώρους της κοινότητας.

Στο μεταξύ, θετικός στον κορωνοϊό είναι και ο ιερέας της κοινότητας ο οποίος ενημέρωσε μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, αναφέροντας ότι τέλεσε και κηδεία ενώ φορούσε τη μάσκα του εκτός από την ώρα της ακολουθίας.

Πηγή: Philenews

Send this to a friend