Από μακριά μέτρηση νερού φραγμάτων
Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων που είναι επιφορτισμένο με την υποχρέωση της καθημερινής παρακολούθησής των φραγμάτων και της καταγραφής της αυξομείωσης των αποθεμάτων νερού, προχωρά στην εφαρμογή νέας μεθόδου μέτρησης του νερού, χωρίς να χρειάζεται να στέλνει καθημερινά υπαλλήλους στα φράγματα.
Όπως αποκαλύπτει ο διευθυντής του ΤΑΥ Χαράλαμπος Χατζηπάκκος, με το νέο σύτημα καταμέτρησης του νερού στα φράγματα, θα επιτευχθεί εξοικονόμηση εργατοωρών, καυσίμων, φθορών στα οχήματα του τμήματος κ.ά.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, έχει προωθήσει την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, ώστε εξ αποστάσεως να μπορεί το ΤΑΥ να έχει πρόσβαση στα φράγματα και έτσι, να γνωρίζει την ακριβή ποσότητα του ύδατος που βρίσκεται σε αυτά. Σήμερα, όπως διευκρινίζει, για τη μέτρηση του νερού, πηγαίνει καθημερινά υπάλληλος του ΤΑΥ στα φράγματα και καταγράφει τα εκεί δεδομένα που αφορούν την ποσότητα του νερού.
Με τους αυτόματους μετρητές που θα τοποθετηθούν στα φράγματα, παράλληλα με τη βροχόπτωση και τα άλλα μετεωρολογικά στοιχεία που συλλέγονται, θα καταγράφεται η εξάτμιση του νερού από αυτά και όλες οι σχετικές πληροφορίες θα αποστέλλονται αυτόματα στα κεντρικά γραφεία του ΤΑΥ στη Λευκωσία. Το σύστημα θα τοποθετηθεί στα πλείστα των φραγμάτων, όχι όμως σε όλα, διότι όπως επισημαίνει ο Χαράλαμπος Χατζηπάκκος, αυτό δεν είναι εφικτό. Το πρώτο σύστημα, αναμένεται να τοποθετηθεί στο φράγμα του Διπόταμου, πιλοτικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο σύστημα εφαρμόζουν ήδη άλλες χώρες και το κόστος αγοράς του από το εξωτερικό, ανέρχεται στις €10.000 περίπου, ενώ με την απόφαση όπως αυτό κατασκευαστεί από το ΤΑΥ, το κόστος έπεσε αυτόματα πιο κάτω από τα €1.000.
Το ΤΑΥ παράλληλα με την προώθηση του νέου συστήματος μέτρησης του νερού, μελέτησε και διάφορους τρόπους για μείωση της εξάτμισης από τα φράγματα, όμως λόγω της μεγάλης έκταση που καταλαμβάνουν τα φράγματα, κρίθηκε ότι κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο, πρακτικά αδύνατο.
Η όλη προσπάθεια πάντως για την εξ αποστάσεως μέτρηση των ποσοτήτων του νερού που βρίσκεται στα φράγματα, γίνεται με τη συνεργασία με το Τμήμα Μετεωρολογικής Επισκόπησης στο οποίο θα διοχετεύονται και οι σχετικές πληροφορίες.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι την περασμένη Παρασκευή, σε όλα τα φράγματα των ελευθέρων περιοχών, υπήρχαν αποθηκευμένα 225,127 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, δηλαδή η πληρότητα άγγιζε το 77,4% ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, στα ίδια φράγματα, υπήρχαν 232,912 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού και η πληρότητά τους ήταν στο 80,1%. Στο μοναδικό φράγμα που καταγράφεται ροή νερού αυτή την περίοδο, είναι σε εκείνο της Αρμίνου, όμως η ροή μόλις που αγγίζει τις 4 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού το εικοσιτετράωρο ενώ η συνολική ροή από την 1η Οκτωβρίου 2020 μέχρι και την περασμένη Παρασκευή ήταν 94 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού.
Πηγή: Philenews