Πληθώρα αρχαιοτήτων εντοπίστηκαν στις κατασκευαστικές εργασίες στη Λάρνακας
Πληθώρα αρχαιοτήτων και ασύλητων τάφων εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών έργων του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας, για το αποχετευτικό σύστημα της πόλης.
Σε γραπτή ανακοίνωση του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας (ΣΑΛ) αναφέρεται ότι «τα αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία έχουν εντοπιστεί στα πλαίσια των κατασκευαστικών έργων του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας» ήταν το θέμα εκδήλωσης – ημερίδας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από το ΣΑΛ σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Η πρωτοβουλία είχε στόχο την ενημέρωση των πολιτών για τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία ανέδειξαν την Λάρνακα ως μια από τις σημαντικότερες πόλεις – βασίλεια της εποχής του σιδήρου με μακρύ παρελθόν».
Προστίθεται ότι «εισηγητές της εκδήλωσης, ήταν ο Έφορος Αρχαιοτήτων Γεώργιος Γεωργίου, ο Συντηρητής Αρχαιοτήτων Ελευθέριος Χαραλάμπους και η Αρχαιολογική Λειτουργός Πωλίνα Χριστοφή. Οι εισηγητές μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν στις ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες για εκσυγχρονισμό και διατήρηση της κληρονομιάς».
Όπως ανέφεραν οι εισηγητές “στα πλαίσια των έργων της Β΄ φάσης του Αποχετευτικού Συστήματος Λάρνακας εντοπίστηκαν πληθώρα ασύλητων τάφων, σε μια έκταση αρκετών χιλιομέτρων, που πιστοποιούν την ύπαρξη μιας εκτενούς νεκρόπολης. Αρκετοί από τους τάφους που ανακαλύφθηκαν χαρακτηρίζονται για τον πλούτο των ευρημάτων τους, τα οποία γεμίζουν ένα ολόκληρο μουσείο».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «εκτενέστερη ενημέρωση, έγινε για την πληθώρα ασύλητων τάφων σε μια έκταση αρκετών χιλιομέτρων, που πιστοποιούν την ύπαρξη μιας εκτενούς νεκρόπολης, αρκετοί από αυτούς χαρακτηρίζονται για τον πλούτο των ευρημάτων. Ειδικότερα οι εκσκαφές στην οδό Αγίου Φραγκίσκου Ασίζης εντόπισαν μοναστικό κτίσμα του τέλους του 15ου και 16ου αιώνα».
Ειδική αναφορά έγινε «στο μεγάλης αρχαιολογικής αξίας και σπάνιας ομορφιάς ψηφιδωτό της ρωμαϊκής ή ελληνιστικής εποχής που ανευρέθηκε στην οδό Αγίου Νεοφύτου, στα πλαίσια των εργασιών του κατασκευαστικού Συμβολαίου C12, όπου μεγάλος μέρος του καλύπτει την καρδιά της μεσαιωνικής Λάρνακας. Το ψηφιδωτό μήκος 20 περίπου μέτρων, απεικονίζει τους δώδεκα άθλους του Ηρακλή και σύμφωνα με τους αρχαιολόγους πρόκειται για πάτωμα δημοσίων λουτρών της εποχής».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «ο Πρόεδρος του ΣΑΛ και Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας και ο Γενικός Διευθυντής του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας Αγγελος Χατζηχαραλάμπους, αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στη σημασία συνύπαρξης των αρχαιοτήτων και των αναπτυξιακών έργων στην πόλη της Λάρνακας».