Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ένας πρόσκοπος στη Λάρνακα που κατασκεύασε πολύχρωμους κρίκους για τα μαντίλια των Ναυτοπροσκόπων του
Ένας πρόσκοπος στη Λάρνακα που κατασκεύασε πολύχρωμους κρίκους για τα μαντίλια των Ναυτοπροσκόπων του

Ένας πρόσκοπος στη Λάρνακα που κατασκεύασε πολύχρωμους κρίκους για τα μαντίλια των Ναυτοπροσκόπων του

Τις μέρες του κορωνοϊού, ο Πολυβής, «για να περάσει η ώρα», κατασκεύαζε στο σπίτι ναυτικούς κόμπους και πολύχρωμους κρίκους για τα μαντήλια των προσκόπων του, των αγαπημένων «παιδιών» του. Τον φωτογράφισε ο αδελφή του Ελπίδα.

Γνωρίστε τον…..

Ο Πολύβιος Σάββα γεννήθηκε στη Μόρφου, αλλά νιώθει 100% Σκαλιώτης αφού βρέθηκε με την οικογένειά του στη Λάρνακα από τα 5 του. Αποφοίτησε από το Λύκειο Αγίου Γεωργίου. Δούλεψε στο μαγαζί του πολυπράγμονα πατέρα του Κουμή Σάββα που ήταν μακινίστρας, τσαγκαρο-σκαρπάρης και επιδιορθωτής ραπτομηχανών, στον Συνεργατισμό, ναυαγοσώστης και για 25 χρόνια στην Υδατοπρομήθεια.

 

 

Όμως η μεγάλη του αγάπη είναι η θάλασσα. Τον εκπαίδευσε ο Κερυνειώτης δύτης αείμνηστος Ανδρέας Καριόλου, που μετά το 74 βρέθηκε πρόσφυγας στη Λάρνακα, ο άνθρωπος που ανακάλυψε το 1965 το γνωστό ναυάγιο της Κερύνειας.

Μετά το θάνατο του Καριόλου, το 1977, ίδρυσαν μαζί με τον γιο του Γλαύκο Καριόλου και άλλους δύτες, τον Όμιλο «Ανδρέας Καριόλου marine foundation». Όταν Όμιλος μεταφέρθηκε στη Λευκωσία, ιδρύθηκε ο Όμιλος Υποβρύχιων Δραστηριοτήτων Λάρνακας «Ιππόκαμπος» που ακόμα δραστηριοποιείται.

Τον εθελοντισμό ο Πολυβής τον έχει στο αίμα του. Όπου τον χρειάζονται, σε συνθήκες ειρήνης ή έκτακτων περιστατικών, θα τρέξει πρώτος. Με επικεφαλής τον Γλαύκο Καριόλου, τον δύτη Σταύρο Κανικλίδη και τον στρατιωτικό γιατρό Σωτήρη Γεωργίου, βοηθούσε στο χειρισμό του θαλάμου αποσυμπίεσης του Νοσοκομείου Λάρνακας. Μερικές φορές, όταν τα θύματα καταδυτικών ατυχημάτων (νόσος των δυτών), φοβόντουσαν να μπουν στο θάλαμο, έμπαινε και ο Πολυβής μαζί τους.

Ο Πολύβιος είναι ο πιο παλιός εν ενεργεία πρόσκοπος του 23ο Σύστημα Ελλήνων Ναυτοπροσκόπων. Ήταν αρχηγός μετά τον Βάρθο και τον Ερίκκο. Σήμερα βοηθά εθελοντικά το Σύστημα. Συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη των ναυτικών δραστηριοτήτων των προσκόπων (κωπηλασία, ιστιοπλοΐα, ναυαγοσωστική, γνώσεις για τη θάλασσα κλπ).

Έδρα των ναυτικών δραστηριοτήτων του 23ου, ο «Ναυτίλος» που βρίσκεται στην αποβάθρα.
Καταδύθηκε άπειρες φορές στο ναυάγιο «Ζηνοβία», βοηθώντας στην προσπάθεια παγκόσμιας τουριστικής προβολής του.

Έλαβε μέρος, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας της Ερευνητικής Μονάδας Ενάλιας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Στέλλας Δεμέστιχα, στην εξερεύνηση του αρχαίου ναυαγίου στη θαλάσσια περιοχή Μαζωτού, στην ανέλκυση, φύλαξη και συντήρηση αμφορέων του ναυαγίου.

Να αναφέρουμε πληροφοριακά ότι το ναυάγιο του Μαζωτού χρονολογείται περίπου το 350 π.Χ., είναι λίγο παλαιότερο από αυτό της Κερύνειας (310-300π.Χ.), ενώ σε μέγεθος είναι πολύ μεγαλύτερο.

Ο Πολύβιος Σάββα είναι ένα παράδειγμα αλτρουισμού και ανιδιοτελούς προσφοράς προς τον άνθρωπο. Για αυτό και οι Λαρνακείς και ιδιαίτερα οι πρόσκοποι τον αγαπούν αληθινά και ανυπόκριτα.

Πηγή: Σκαλιώτικες Αναδρομές/ Σωκράτης Αντωνιάδης

Send this to a friend