Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Οργανώνονται για τους εμβολιασμούς για τη γρίπη
Οργανώνονται για τους εμβολιασμούς για τη γρίπη

Οργανώνονται για τους εμβολιασμούς για τη γρίπη

Τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου αναμένεται ότι θα αρχίσει η διανομή εμβολίων της γρίπης στους προσωπικούς γιατρούς και παιδίατρους του Γενικού Συστήματος Υγείας. Σήμερα, η πρώτη παρτίδα των 135.000 περίπου εμβολίων που έχουν παραγγελθεί μέσω διαφορετικών διαδικασιών από το υπουργείο Υγείας, αναμένεται ότι θα βρίσκεται στις φαρμακευτικές αποθήκες και στη συνέχεια, μέσω των διαδικασιών του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας θα διοχετευθούν στους γιατρούς, οι οποίοι πρέπει να ιεραρχήσουν τις ανάγκες των δικαιούχων τους και να αρχίσουν τους εμβολιασμούς με σειρά προτεραιότητας και ανάλογα με το μέγεθος του κινδύνου στον οποίο βρίσκονται οι ασθενείς τους.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει και στο σχεδιασμό του σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό ατόμων που ανήκουν σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού με το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου, το οποίο επίσης κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό με δεδομένη και την αναμενόμενη συνύπαρξη του κορωνοϊού με τις υπόλοιπες εποχικές λοιμώξεις (πέραν της γρίπης).

Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια της γρίπης, η πρώτη παρτίδα περιλαμβάνει, όπως πληροφορούμαστε, 32.500 εμβόλια και το μεγαλύτερο μέρος της θα διοχετευθεί στους προσωπικούς γιατρούς για ενήλικες. Προτεραιότητα θα δοθεί στους ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα και στους χρόνιους ασθενείς, ενώ ακολούθως και στις επόμενες παρτίδες εμβολίων που αναμένεται ότι θα καταφθάνουν στην Κύπρο τμηματικά από τις 15 Οκτωβρίου μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου, θα περιλαμβάνονται ποσότητες για να καλυφθούν οι ανάγκες παιδιών μέχρι 15 ετών με την προτεραιότητα και πάλι να δίνεται στα παιδιά τα οποία αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας.

 

 

Για τη διευκόλυνση των γιατρών έχει ήδη καταρτιστεί κατάλογος με τις ευπαθείς αλλά και άλλες ομάδες του πληθυσμού που θεωρούνται ως υψηλού κινδύνου. Ωστόσο, προς το παρόν δεν έχει ακόμα ζητηθεί από τους προσωπικούς γιατρούς και τους παιδίατρους να καταγράψουν τις ανάγκες τους και να υποβάλουν τα αιτήματα τους για τον αριθμό των εμβολίων που θα χρειαστούν. Η διαδικασία αυτή πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα αρχίσει τις αμέσως επόμενες ημέρες, αφού χθες στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη κατά τη διάρκεια της οποίας αναμενόταν ότι θα οριστικοποιηθεί τόσο ο προγραμματισμός όσο και ο τρόπος με τον οποίο τα εμβόλια θα διανέμονται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας στους γιατρούς για τον εμβολιασμό των δικαιούχων του ΓεΣΥ.

Οι επιστήμονες, από πλευράς τους, τόνισαν και χθες την ανάγκη για εμβολιασμό των ατόμων οι οποίοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, επαναλαμβάνοντας ότι η συν-λοίμωξη αλλά και η συνύπαρξη γρίπης, άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού και κορωνοϊού θα θέσει σε κίνδυνο τόσο τα ίδια τα άτομα όσο και το σύστημα της χώρας γενικότερα.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται και το Μακάρειο Νοσοκομείο, το οποίο κάθε χρόνο δέχεται αυξημένο αριθμό παιδιών τα οποία προσβάλλονται από γρίπη και χρειάζονται νοσηλεία. Φέτος, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο διευθυντής του Παιδιατρικού Τμήματος, Αβραάμ Ηλία, είναι σημαντικό, «να εμβολιαστούν τα παιδιά για τη γρίπη ώστε να είναι προστατευμένα και να μπορέσουμε εάν παραστεί ανάγκη να νοσηλεύσουμε παιδάκια τα οποία ενδεχομένως να παρουσιάσουν προβλήματα εξαιτίας του κορωνοϊού». Τα παιδιά, τόνισε, «μπορεί να μην νοσούν βαριά από τον κορωνοϊό αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε όσο το δυνατό περισσότερο να έχουμε παιδάκια με συν-λοίμωξη».

Με ραντεβού σε προσωπικό γιατρό ή παιδίατρο

Σχετικές ανακοινώσεις αλλά και οδηγίες προς τους πολίτες αναμένεται ότι θα εκδοθούν από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας πολύ σύντομα, καθώς η φετινή χρονιά κρίνεται ως ιδιαίτερα κρίσιμη.

Στον κατάλογο προτεραιότητας που ετοιμάστηκε από το υπουργείο Υγείας και τον ΟΑΥ περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, όλα τα άτομα άνω των 65 ετών καθώς και παιδιά από 6 μηνών μέχρι 15 ετών. Ωστόσο, αναμένεται ότι και οι πολίτες θα κληθούν από τις αρμόδιες Αρχές, να συνεργαστούν με τον προσωπικό γιατρό ή τον παιδίατρο τους, ώστε οι εμβολιασμοί να αρχίσουν από τους ενήλικες και τα παιδιά που αντιμετωπίζουν κι άλλα προβλήματα υγείας (πέραν της ηλικίας).

Συστάσεις και οδηγίες αναμένεται ότι θα δοθούν και στους προσωπικούς γιατρούς και παιδίατρους, οι οποίοι θα κληθούν να κατατάξουν τους δικαιούχους τους σε σωστή σειρά προτεραιότητας, αφού στόχος είναι να εμβολιάζονται οι πολίτες στη βάση του μεγέθους του κινδύνου στον οποίο βρίσκονται. Γι’ αυτό και οι πολίτες πρέπει να επικοινωνούν με τον προσωπικό τους γιατρό και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις του.

Άτομα που δικαιούνται δωρεάν εμβολιασμό μέσω του ΓεΣΥ:

1. Ενήλικα άτομα άνω των 65 ετών.

2. Παιδιά μεγαλύτερα των έξι μηνών και μέχρι 15 ετών και λοιποί ενήλικες οι οποίοι παρουσιάζουν ένα ή περισσότερους επιβαρυντικούς παράγοντες οι χρόνια νοσήματα όπως:

Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες.
Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές (συγγενείς καρδιοπάθειες, βαλβιδοπάθειες, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία ή/και υπερτασική καρδιακή νόσο, αρρυθμίες).
Ανοσοκαταστολή (μεταμόσχευση οργάνων, δρεπανοκυτταρική νόσο και άλλες σοβαρές αιμοσφαιρινοπάθειες).
Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο μεταβολικό νόσημα.
Νοσογόνο παχυσαρκία.
Χρόνια νεφροπάθεια και ηπατοπάθεια.
3. Νευρομυϊκά ή νευρολογικά νοσήματα.

4. Έγκυες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης, λεχώνες, θηλάζουσες.

5. Παιδιά και ενήλικες που λαμβάνουν ασπιρίνη μακροχρόνια για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.

Επίσης, για προληπτικούς λόγους ο εμβολιασμός προτείνεται για:

Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα τα οποία διατρέχουν κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
Παιδιά μεταξύ 6 μηνών και 15 ετών.
Κλειστούς πληθυσμούς, όπως προσωπικό και εσωτερικούς σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, τροφίμους και προσωπικό ιδρυμάτων κ.τ.λ.
Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.
Επαγγελματίες όπως κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.
Μόνο στα Κέντρα Εμβολιασμού για τον πνευμονιόκοκκο

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες και τον σχεδιασμό του για τον εμβολιασμό των ατόμων που ανήκουν σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού με το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου.

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν:

Όλα τα άτομα 65 ετών και άνω.
Ανοσοκατασταλμένα άτομα: Άτομα με ανατομική ή λειτουργική ασπληνία (π.χ. δρεπανοκυτταρική αναιμία, μεσογειακή αναιμία, κ.τ.λ.).
Συμπτωματικοί και ασυμπτωματικοί ασθενείς με HIV λοίμωξη, λευχαιμία, λέμφωμα, νόσο του Hodgkin’s, πολλαπλούν μυέλωμα, γενικευμένη κακοήθεια, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, νεφρωσικό σύνδρομο.
Καταστάσεις που συνδέονται με ανοσοκαταστολή, μεταμόσχευση οργάνων και μυελού των οστών, καθώς επίσης άτομα που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία και μακροχρόνια χορήγηση κορτικοστεροειδών.
Άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας τα οποία πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιαγγειακά προβλήματα, πνευμονική νόσο (βρογχικό άσθμα το οποίο αντιμετωπίζεται με ψηλές δόσεις κορτικοστεροειδών, αναπνευστική ανεπάρκεια, κ.τ.λ.), σακχαρώδη διαβήτη, αλκοολισμό, κίρρωση του ήπατος, άτομα με κοχλιακά εμφυτεύματα, διαρροή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού λόγω συγγενούς ανωμαλίας, κατάγματος κρανίου ή νευροχειρουργικής επέμβασης.
Επίσης συστήνεται εμβολιασμός ενηλίκων με το 23δύναμο πολυσακχαριδικό εμβόλιο σε άτομα άνω των 65 ετών και ανοσοκατασταλμένα άτομα.

Τα εμβόλια του πνευμονιόκοκκου θα χορηγούνται δωρεάν μόνο στα Κέντρα Εμβολιασμού του υπουργείου Υγείας, μετά από διευθέτηση ραντεβού.

Send this to a friend