Έντονη ανησυχία προκαλεί στο υπουργείο Υγείας η σταδιακή μεν, σταθερή όμως, αύξηση στον αριθμό των ατόμων που διαγιγνώσκονται με κορωνοϊό και χρειάζονται νοσηλεία. Μεγαλύτερη είναι η αγωνία για τα άτομα που χρειάζονται λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης τους νοσηλεία στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας ή στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ προβληματισμός επικρατεί και για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ηλικιωμένους και χρόνιους ασθενείς κυρίως, τα οποία λόγω της γενικότερης χαλάρωσης που επικρατεί στον πληθυσμό σε ό,τι αφορά την τήρηση των μέτρων προστασίας και αποστασιοποίησης, βρίσκονται συνεχώς σε κίνδυνο.
Την κατάσταση κάνει ακόμα πιο ανησυχητική το γεγονός ότι η ομάδα ιχνηλάτησης της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης Λοιμωδών Νοσημάτων, έχει φθάσει στα όρια της καθώς η ελευθερία στη διακίνηση πολιτών έχει ως αποτέλεσμα, τα άτομα που καταδεικνύονται θετικά στον ιό να δηλώνουν, σε αρκετές περιπτώσεις, πολύ μεγάλο αριθμό επαφών οι οποίες είναι δύσκολο να εντοπιστούν έγκαιρα ώστε να διαγνωστούν, εάν υπάρχουν νέα περιστατικά, να απομονωθούν από την υπόλοιπη κοινότητα και να αποτραπεί έτσι η δημιουργία νέων αλυσίδων μετάδοσης του κορωνοϊού.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε δηλώσεις της η καθηγήτρια Ζωή Δωροθέα Πανά, «η ομάδα ιχνηλάτησης έχει στρεσαριστεί ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, διότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι από τη μια αυξημένος και από την άλλη παρατηρούμε ότι και ο αριθμός των επαφών που δηλώνει το κάθε άτομο που καταδεικνύεται θετικό στον ιό, είναι σε κάποιες περιπτώσεις τεράστιος».
«Αυτό», εξήγησε η κ. Πανά, «έχει ως αποτέλεσμα, να γίνεται πιο δύσκολο το έργο της ιχνηλάτησης και εάν δεν υπάρχει συνεργασία από όλους τότε είναι μεγάλος ο κίνδυνος να μας ξεφύγουν κάποια κρούσματα και να συνεχιστεί έτσι η διασπορά στην υπόλοιπη κοινωνία και να έχουμε αύξηση και των αλυσίδων μετάδοσης του κορωνοϊου».
«Το σημαντικότερο», είπε συνεχίζοντας η κ. Πανά, «πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι αυτή η κατάσταση θέτει σε κίνδυνο και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και τους ηλικιωμένους και τους χρόνιους ασθενείς δηλαδή, διότι όταν δεν υπάρχει συνεργασία και δεν λαμβάνουμε όλοι τα μέτρα προστασίας, εάν μας ξεφύγουν κρούσματα, τότε θα κινδυνεύσουν και άνθρωποι και σίγουρα κανένας μας δεν επιθυμεί να δούμε και στην Κύπρο αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει σε άλλες χώρες, οι οποίες παρουσιάζουν και αυξημένο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ και αυξημένο αριθμό θανάτων».
«Δυστυχώς», κατέληξε, «τις τελευταίες ημέρες έχει αρχίσει να αυξάνεται και ο αριθμός των σοβαρά νοσούντων και εδώ και εάν δεν είμαστε προσεκτικοί, εάν δεν επιδείξουμε υπομονή και υπευθυνότητα, υπάρχει ο κίνδυνος να εκτροχιαστούμε».
Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται από τις αρμόδιες Αρχές και η επικαιροποιημένη ανάλυση της επιδημίας στην Κύπρο, η οποία αναμένεται ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα την Πέμπτη. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τόσο στα δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται τις τελευταίες δύο εβδομάδες και αφορούν τις εισαγωγές ασθενών στα νοσηλευτήρια και τις ΜΕΘ, όσο και στον δείκτη μεταδοτικότητας του κορωνοϊού, ο οποίος προ δεκαπενθημέρου είχε ξεπεράσει το επιθυμητό όριο του 1:1.
«Εκτίμηση είναι, με βάση και τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας θα βρίσκεται και αυτή τη φορά στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από δύο εβδομάδες», ανέφερε σε δηλώσεις του ο καθηγητής Γιώργος Νικολόπουλος, τονίζοντας παράλληλα ότι «αυτές οι εκτιμήσεις, γίνονται με βάση τα δεδομένα της κάθε μέρας και σίγουρα πρέπει να περιμένουμε την επίσημη ανάλυση διότι δεν αποκλείεται ποτέ το ενδεχόμενο η εικόνα να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή». «Γι’ αυτό», κατέληξε, «και δεν πρέπει να παρατηρείται χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων».
Στο μεταξύ και εξαιτίας της αύξησης του αριθμού των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας έχει προχωρήσει σε ενίσχυση του νοσοκομείου Αμμοχώστου, το οποίο λειτουργεί ως νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό με επιπρόσθετο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Στο νοσηλευτήριο έχουν μεταφερθεί γιατροί με ειδικότητα στην πνευμονολογία και την εντατικολογία ενώ αναμένεται να προστεθεί και αριθμός νοσηλευτών.
Την ίδια ώρα και ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων των δήμων και κοινοτήτων της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, στο νοσηλευτήριο έχουν λειτουργήσει κλίνες, εκτός «ζώνης κορωνοϊού», ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του πληθυσμού και να μειωθεί έτσι η ταλαιπωρία των ασθενών που χρειάζονται υπηρεσίες υγείας που δεν σχετίζονται με τον κορωνοϊό.
Βεβαίως, οι σχετικές αποφάσεις έχουν προκαλέσει την αντίδραση των συντεχνιών γιατρών και νοσηλευτών, οι οποίες υποστηρίζουν ότι για να στελεχωθεί το νοσοκομείο Αμμοχώστου, χρειάστηκε να «αποδυναμωθεί» το ήδη υποστελεχωμένο νοσοκομείο της Λάρνακας.
Μάλιστα, από πλευράς των νοσηλευτών έγινε αναφορά και στην συμφωνία που είχε επιτευχθεί τον περασμένο Ιούνιο με τον ΟΚΥπΥ και αφορούσε την πρόσληψη 160 νοσηλευτών μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, με τον εκπρόσωπο Τύπου της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών, Θεόδωρο Πετέλη, να υποστηρίζει ότι «μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία από αυτές τις προσλήψεις».
11 ασθενείς σε νοσηλεία, οι τρεις στη ΜΑΦ, οι δύο διασωληνωμένοι
Συνολικά 23 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, ενώ σύμφωνα με τα δεδομένα όπως αυτά είχαν διαμορφωθεί χθες το απόγευμα, σε νοσηλεία βρίσκονταν 11 ασθενείς εκ των οποίων οι δύο διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του γενικού νοσοκομείου Λευκωσίας και τρεις στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του νοσοκομείου Αμμοχώστου.
Από τα νέα κρούσματα, τα πέντε προέκυψαν από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης (τα δύο αφορούσαν ποδοσφαιριστές του ΑΣΙΛ Λύσης) ενώ άλλα τέσσερα αφορούσαν άτομα τα οποία παρουσίασαν συμπτώματα και υποβλήθηκαν σε εξέταση. Τέσσερα περιστατικά προέκυψαν από ιδιωτική πρωτοβουλία και δέκα νέα κρούσματα αφορούσαν άτομα τα οποία υπεβλήθησαν σε έλεγχο κατά την άφιξη τους στα αεροδρόμια της Κύπρου.
Τα χθεσινά κρούσματα, προέκυψαν από σύνολο 2.736 εργαστηριακών διαγνώσεων ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό επιβεβαιωμένων περιστατικών κορωνοϊού στις ελεύθερες περιοχές στα 1.847.
Πηγή: Philenews